x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu – indecis, Emil Boc – la încălzire

Traian Băsescu – indecis, Emil Boc – la încălzire

de Lavinia Dimancea    |    18 Mai 2009   •   00:00
Traian Băsescu – indecis, Emil Boc – la încălzire
Sursa foto: Ghita Porumb/Mediafax

Traian Băsescu a lansat un nou scenariu al prezidenţialelor: în cazul în care el nu intră în cursă, Emil Boc este candidatul de rezervă al PD-L. Când a auzit, Boc s-a făcut mic şi a comentat sec: e o insinuare. PSD a strigat la rându-i: o mare păcăleală.

Despre planurile electorale ale şefului statului vorbeşte un document intern atribuit Ambasadei Austriei, scurs ieri în presă, la o lună de la cel în care acelaşi Băsescu spunea că vrea capul lui Năstase.

Documentul, citat de Realitatea TV şi redactat sub semnătura ambasadorului Martin Eichtinger, redă o sinteză a discuţiilor purtate de preşedintele Băsescu săptămâna trecută la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor UE la Bucureşti. Atunci, preşedintele s-ar fi confesat diplomaţilor că nu a luat încă o decizie privind candidatura sa la Cotroceni şi că se va hotărî în septembrie, în funcţie de efectele crizei economice.

"În cazul în care criza va putea fi depăşită cu un minimum de daune pentru populaţie, va candida. Premierul Boc este pregătit ca şi candidat de rezervă al PD-L dacă Băsescu nu va mai candida încă o dată", consemnează documentul austriac, neconfirmat până ieri după-amiază de ambasadă, dar intrat în vizorul Administraţiei Prezidenţiale, care a anunţat că îi verifică autenticitatea.

Cu o zi înainte însă, Băsescu recunoscuse cel puţin jumătate din ceea ce susţine Ambasada austriacă. "Dacă ne vom întâlni sau nu la anul în aceeaşi formulă depinde de criză. Fiind conştient de acest lucru, mi-am asumat ca cel mai important target al meu diminuarea efectelor crizei. Deci depinde de criză", spusese Băsescu, întrebat la Congresul Studenţilor din România dacă la anul vom avea acelaşi preşedinte.

INSINUARE, INTOXICARE....
Despre alternativa PD-L pentru Cotroceni, Băsescu nu a suflat sâmbătă o vorbă, iar ieri, aflat în Maramureş, a refuzat să facă vreun comentariu pe marginea informaţiilor cuprinse în documentul austriac. Emil Boc s-a văzut în schimb pus în încurcătură.

"Preocupările PD-L în acest moment sunt legate de criza economică, pentru care încercăm să găsim soluţii, şi nu de aceste insinuări", a fost tot ce a putut spune Boc. Secretarul general al democrat-liberalilor, Vasile Blaga, a catalogat însă drept "o intoxicare" scenariul conform căruia Boc ar fi candidatul de rezervă, iar prim-vicepreşedintele Adriean Videanu a negat că în interiorul partidului s-a discutat până acum despre prezidenţiale.

Videanu s-a încumetat totuşi să prezică faptul că locul lui Boc nu va fi în următorii ani la Cotroceni, ci tot la Palatul Victoria. "Emil Boc va fi prim-ministru până la sfârşitul acestei guvernări şi probabil va fi viitorul candidat în 2012 al PD-L pentru noua funcţie de premier", a spus Videanu.




"UN SCENARIU ABERANT"
Pesediştii nu cred nici ei că Băsescu ar intenţiona să stea departe de Cotroceni. "Mă amuză puţin, parcă am mai văzut filmul ăsta, cum a făcut domnul Băsescu schimb de roluri cu domnul Stolojan. Nu mă interesează prea tare acest tip de speculaţii, poate să fie intoxicare, poate să fie un document fabricat pentru a putea să întreţină un anumit tip de mesaj pe piaţa publică românească", a declarat prezidenţiabilul Mircea Geoană, precizând că nu vede în Boc un candidat serios la prezidenţiale.

Secretarul general interimar al PSD, Valeriu Zgonea, s-a arătat la rândul său convins că Băsescu e prea bolnav de putere ca să renunţe la ea. "Cine să creadă acest scenariu aberant?", s-a întrebat retoric Zgonea. Liderul PNL, Crin Antonescu, a făcut în schimb pe dezinteresatul, el explicând că nu comentează şi nu se întreabă de ce s-ar retrage Băsescu din cursa prezidenţialelor, pentru că el nu e psihiatrul preşedintelui.

Afară cu ruşii
La întâlnirea cu ambasadorii UE, Traian Băsescu a făcut şi o dezvăluire-bombă. "Rusia a devenit în ultima vreme tot mai agresivă în păstrarea şi apărarea sferei sale de influenţă. Relaţia cu Rusia a fost afectată recent şi de scandalul de spionaj şi de expulzarea a trei
angajaţi ai Ambasadei ruse la Bucureşti", ar fi spus Băsescu, potrivit documentului austriac. 


Mai mult, şefului statului ar fi precizat că, drept urmare al acestui caz de spionaj, "Armata română a fost nevoită să-şi modifice toate frecvenţele sistemelor sale de comunicaţii". Atacând capitolul energie, documentul consemnează că "Băsescu a avut o conversaţie foarte insistentă cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, în care a acuzat comisia că nu a făcut destule presiuni pentru ca Nabucco să fie construită rapid".

"A vorbit şi cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, şi i-a cerut să nu lege proiectul Nabucco de chestiunea aderării la UE şi deschiderea capitolelor de negociere", precizează raportul. Potrivit acestuia, şeful statului român ar mai fi susţinut că în Europa cota de piaţă a Gazprom de 25% este prea mare şi "s-a arătat dezamăgit de interesul redus al Europei pentru transportul de petrol din zona caspică pe ruta maritimă Supsa (Georgia) - Constanţa şi apoi prin conducta PEOP (Constanţa - Trieste) către Europa Centrală".

Referindu-se la Republi-ca Moldova, Băsescu ar fi spus că deocamdată nu va numi un nou ambasador, ci va ridica un diplomat din Ambasada de la Chişinău la rang de însărcinat cu afaceri.

×
Subiecte în articol: basescu politic