x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu propune desființarea, prin lege, a Academiei lui Gabriel Oprea

Traian Băsescu propune desființarea, prin lege, a Academiei lui Gabriel Oprea

de Ion Alexandru    |    23 Noi 2017   •   12:30
Traian Băsescu propune desființarea, prin lege, a Academiei lui Gabriel Oprea
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

În scandal legat de fuziunea PMP-UNPR, Traian Băsescu a inițiat un proiect de lege prin care dorește să-l lase pe fostul său aliat, Gabriel Oprea, fără “fabrica de diplome”, cunoscută sub denumirea de Academia de Științe ale Securității Naționale. Inițiativa a fost depusă la Senat, a primit avizul favorabil din partea Consiliului Legislativ și urmează să fie supusă dezbaterii. Membrii Academiei lui Oprea sunt fostul șef al SRI, George Maior, Vasile Dîncu, dar și ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache.

Inițiativa de desființare a Academiei de Științe ale Securității Naționale a fost depusă, personal, de Traian Băsescu la Senatul României, în data de 18 septembrie 2017, iar în 26 septembrie a ajuns la Consiliul Legislativ și la Guvernul României. În data de 12 octombrie, Consiliul Legslativ a emis aviz favorabil, cu obiecțiuni. Proiectul de lege al lui Băsescu are un singur articol, care prevede că “Legea nr. 56 din 22 martie 2012, privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Militare, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 195 din 26 martie 2002, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.

Abuzuri și scandaluri de plagiat

În expunerea de motive, Traian Băsescu cere nu doar abrogarea Legii Academiei, dar și a modificărilor la aceasta, respectiv Legea 140/2015 și OUG 83/2014, scopul iniţiativei fiind, astfel, acela de desfiinţare a Academiei de Știinţe ale Securității Naționale ca instituie bugetară. “Atât timp cât a funcționat, s-au făcut abuzuri privind acordarea de diplome de doctorat, numele Academiei și ale membrilor fondatori fiind implicate în scandaluri publice legate de plagiate. La toate acestea, s-au adăugat probleme legate de netransparența cheltuirii banului public”, scrie Băsescu în expunerea de motive.

Fostul președinte vorbește despre faptul că bilanțul contabil și bugetul de venituri și cheltuieli nu sunt comunicate și că nu se cunosc nici fondurile de care dispune Academia. “Știm doar că Ministerul Educaţiei finanțează parțial ASSN, iar în anul 2016 fondurile alocate s-au majorat de la 190.000 de euro la 350.000 de euro”, mai arată acesta.

Fostul șef al SRI, pe lista membrilor titulari

Academia de Științe ale Securității Naționale a fost înființată, prin lege, în anul 2012, pe vremea când la guvernare se afla încă partidul lui Băsescu, PDL, susținut de UNPR, formațiunea lui Gabriel Oprea. Fondatorul ASSN a fost nimeni altul decât Gabriel Oprea, iar președinte a fost George Cristian Maior, fostul director al Serviciului Român de Informații. Academia lui Oprea se află în coordonarea științifică a MApN, MAI și SRI, iar membrii titulari beneficiază de o rentă viageră egală cu cea a membrilor titulari ai Academiei Române, de aproximativ 35.000 de lei anual.

În prezent, președintele ASSN este Remus Pricopie, vicepreședinte este Florin Moisescu, iar secretar general este Gheorghe Toda. Pe lista celor 21 de membri titulari regăsim numele lui George Mior, al lui Dan Mihalache, al lui Vasile Dîncu, Adrian Curaj sau Sorin Câmpeanu.

Partidul-“fantomă” UNPR anunță revenirea lui Oprea în politică

O posibilă supărare a lui Traian Băsescu pe Academia lui Gabriel Oprea poate fi legată de componența titularilor, în conflictul pe care fostul președinte îl poartă astăzi cu sistemul pe care el însuși l-a creat. Însă, o altă motivație a lui Băsescu poate fi aceea că UNPR, partid care a fuzionat, teoretic, cu PMP, a “înviat”. La sfârșitul săptămânii trecute, formațiunea lui Gabriel Oprea, care nu a fost radiată din Registrul partidelor politice, a organizat, la Brăila, alegeri interne. Cu acest prilej, Nuțu Fonta, secretar general al UNPR, a anunțat revenirea în politică a lui Gabriel Oprea. “Domnul Oprea va reveni în politică, cu mai mult elan şi putere de muncă, din dorinţa de-a oferi o alternativă celor care sunt nemulţumiţi de situaţia politică şi economică actuală, din necesitatea de-a se găsi o formulă de echilibru în planul politic şi economic, în vederea asigurării unui climat favorabil de dezvoltare şi progres pentru România", a anunțat Nuţu Fonta.

Fondatorul ASSN este Gabriel Oprea, iar pe lista membrilor se regăsesc două persoane care au participat la operațiunea “Sufrageria”, din seara zilei de 6 decembrie 2009: George Maior și Vasile Dîncu


 

 

×
Subiecte în articol: fuziunea PMP-UNPR