x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Turcescu vrea să-i ia locul lui Tudy

Turcescu vrea să-i ia locul lui Tudy

de Diana Lazăr    |    22 Iul 2016   •   13:50
Turcescu vrea să-i ia locul lui Tudy
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Postul de viceprimar al Capitalei, ocupat vremelnic de celebrul Tudy, este vânat acum de PMP pentru Robert Turcescu. Aflat pe cai mari după ce a înghiţit formaţiunea fondată de Generalul Oprea, Băsescu forţează mâna social-democraţilor cu ruperea majorităţii în Consiliul General dacă nu-l acceptă pe fostul jurnalist ca mâna dreaptă a Gabrielei Firea.

"Cred că în noile condiţii e legitim să cerem postul de viceprimar general", au dezvăluit surse din conducerea PMP pentru Jurnalul Naţional. Robert Turcescu, fostul contracandidat al Gabrielei Firea, vânează acest post potrivit surselor citate. Funcţia a rămas neocupată după demisia lui Tudor Ionescu, celebrul Tudy fiind finul lui C.P. Tăriceanu, motiv pentru care a fost ţinut în braţe de ALDE. Conform înţelegerilor iniţiale dintre PSD-UNPR şi ALDE, cele trei formaţiuni formau majoritatea în Consiliul General al Capitalei, iar partidele mici (ALDE şi UNPR) primeau la schimb câte un post de viceprimar. Cum însă UNPR a fost absorbit de partidul lui Băsescu, ecuaţia politică s-a schimbat complet. Pentru majoritatea în Consiliul General al Capitalei este nevoie de 28 de voturi. PSD are 22 de consilieri, UNPR 2 şi ALDE 4, adică exact numărul necesar pentru a atinge majoritatea. Dacă cei doi consilieri de la progresişti nu mai respectă înţelegerea cu social-democraţii şi se alătură celor patru de la vechiul PMP, atunci PSD pierde majoritatea. Astfel, Gabriela Firea devine dependentă de cele şase voturi care se află acum în buzunarul lui Traian Băsescu. Aşa că fostul preşedinte mizează pe vulnerabilitatea PSD ca să obţină scaunul de viceprimar pentru subalternul Turcescu.

Au bătut deja palma?

Social-democraţii ar avea însă şi o alternativă. Mai exact să redeschidă negocierile cu Nicuşor Dan. Uniunea Salvaţi Bucureştiul are 15 consilieri generali, însă liderul USB a refuzat oferta iniţială pentru postul de viceprimar oferit de Gabrielei Firea. În plus, Nicuşor a anunţat că nu pune umărul la formarea niciunei majorităţi, fie ea cu PSD sau cu PNL. Acum, însă, cu un PMP mai numeros şi un PSD slăbit, jocul s-a resetat şi nu e exclus ca Nicuşor Dan să o ajute pe Firea la instalarea unui viceprimar. Situaţia e cu atât mai complicată pentru social-democraţi cu cât au promis deja postul de secund al primarului general celor de la ALDE. Dacă PSD îşi încalcă angajamentul, cei patru consilieri din partidul lui Tăriceanu ar putea la rândul lor să se întoarcă împotriva social-democraţilor. Liberalii au anunţat însă că Firea ar fi acceptat deja târgul propus de Băsescu. "Înţelegem că PMP a trecut din opoziţie la putere, consolidând astfel majoritatea controlată de Gabriela Firea, susţinută de către PSD-ALDE, la care se adaugă acum PMP”, a transmis Ciprian Ciucu, unul dintre consilierii PNL. Pe lângă postul de viceprimar, partidul lui Băsescu are şi alte obiective imediate. Popularii au depus deja cerere la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru schimbarea numelui grupului din UNPR în PMP. Tot odată cu fuziunea, PMP devine eligibil pentru a fi finanţat de stat, iar la alegerile parlamentare din toamnă va avea reprezentaţi în toate secţiile de votare ca urmare a faptului că devin partid parlamentar.

6,4% din voturi a obţinut Robert Turcescu la alegerile pentru Primăria Capitalei

Cu Robert Turcescu viceprimar, Bucureştiul ar fi condus de doi foşti jurnalişti. Turcescu a fost numit vicepreşedinte al PMP după alegerile locale din 5 iunie.

×