x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR a primit şefia Secretariatului General al Guvernului, în schimbul voturilor pentru Blaga la preşedinţia Senatului

UDMR a primit şefia Secretariatului General al Guvernului, în schimbul voturilor pentru Blaga la preşedinţia Senatului

28 Noi 2011   •   06:06
UDMR a primit şefia Secretariatului General al Guvernului, în schimbul voturilor pentru Blaga la preşedinţia Senatului

Revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului a deschis competitia pentru pozitia a doua in stat, revendicata de opozitie, dar ravnita si de Putere. In aceasta dimineata, membrii Coalitiei au ajuns la un acord in ceea ce priveste candidatul pentru sefia Senatului. Liderii PDL, UDMR, UNPR si grupului minoritatilor il vor sprijini pe candidatul PDL.

UPDATE 14:35 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, la finalul sedintei liderilor si parlamentarilor Uniunii, ca UDMR va prelua sefia Secretariatului General al Guvernului si il va sustine pe Vasile Blaga la presedintia Senatului.

UPDATE 14:17 - Liderii PDL si cei ai UDMR au cazut de acord ca Uniunea sa preia sefia Secretariatului General al Guvernului in schimbul sustinerii lui Vasile Blaga la presedintia Senatului. In UDMR se poarta inca discutii pentru ca sunt si opozanti ai acceptarii intelegerii, au declarat, pentru Mediafax, surse din coalitie.

UPDATE 13:52 - Premierul Emil Boc a declarat, dupa sedinta BPN, ca optiunea PDL pentru presedintia Senatului este Vasile Blaga si ca urmeaza sa fie discutata cu partenerii de coalitie si in cadrul grupurilor parlamentare pentru a putea sustine aceasta candidatura in plen. "In privinta presedintelui Senatului, optiunea PDL este Vasile Blaga. Urmeaza acum sa fie discutata cu partenerii de coalitie si in cadrul grupurilor parlamentare pentru a putea sustine aceasta candidatura mai departe in plenul Senatului", a precizat Emil Boc.

UPDATE 12:09 - "Doua concluzii: Coalitia va avea un singur candidat pentru presedintia Senatului; a doua concluzie - Coalitia va avea presedintele Senatului", a declarat presedintele PDL, Emil Boc, la sosirea la sediul partidului, unde are loc sedinta BPN. La randul sau, vicepresedintele Elena Udrea a precizat ca persoana care va prelua sefia Senatului este membru PDL si ca pana acum discutiile privind ocuparea acestui post au fost legate de Vasile Blaga si de Radu Berceanu, urmand ca decizia sa se ia in BPN.

UPDATE 11:25 - Liderii coalitiei de guvernare s-au certat, in sedinta din aceasta dimineata, pe tema candidaturii la sefia Senatului, au declarat, pentru Mediafax, surse democrat-liberale. Potrivit acestora, UDMR ar fi cerut conducerea a inca unui minister pentru a renunta la candidatura la Senat.

Din partea opozitiei exista doar un candidat, Titus Corlatean, sustinut atat de PSD - care revendica functia de presedinte al Senatului, cu argumentul ca acest post ii revine pe toata durata actualei legislaturi -, cat si de partenerii din USL, respectiv PNL si PC.

Desi USL sustine ca, in baza unei decizii a Curtii Constitutionale din 2005, PSD este singurul indreptatit sa aiba candidat la sefia Senatului, opozitia nu are suficiente voturi pentru a-si impune punctul de vedere.

De altfel, PDL a si anuntat ca doreste sa-si impuna candidatul. Insa, pentru a avea castig de cauza la vot, democrat-liberalii trebuie sa obtina sustinerea intregii coalitii guvernamentale. O decizie in coalitie urmeaza sa fie luata in sedinta de luni dimineata, unde PDL trebuie sa ajunga la un acord cu UDMR, care a ridicat pretentii la functia de presedinte al Senatului.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca in Uniune se inregistreaza un "trend puternic" de a avea un candidat propriu la sefia Senatului, o decizie urmand sa fie luata insa dupa discutii in coalitie.

"Din ceea ce am discutat noi, se contureaza pozitia foarte transanta a grupului UDMR de la Senat si a conducerii UDMR si aproape toti sustin varianta candidatului propriu la sefia Senatului. Nu am discutat despre nume, despre cine ar fi vorba. Au fost si pareri care spuneau ca, in anumite conditii, putem sustine si un alt candidat, dar pana cand nu discutam cu colegii din coalitie si cu premierul Emil Boc nu vreau sa ma lansez in speculatii. In coalitie nu am discutat aceste aspecte. In acest moment, pot sa spun ca trendul este de a avea un candidat propriu si este unul foarte puternic. Vom stabili cine ar putea fi candidatul nostru dintre cei noua colegi senatori dupa ce va avea loc o intalnire in coalitia guvernamentala. Pana atunci nu vom avea o astfel de decizie. Prima data as vrea o discutie si o abordare foarte serioasa in coalitie", a spus presedintele UDMR.

Anterior, senatorul Gyorgy Frunda - cel care ar putea fi candidatul Uniunii - explicase argumentele UDMR pentru a revendica acest post: "Daca suntem intr-o coalitie, iar partidul cel mare da primul-ministru si presedintele Camerei Deputatilor, atunci ar fi logic ca functia de vicepremier si cea de presedinte la Senatului sa apartina UDMR".

Liderii PDL sustin, insa, la unison ca functia trebuie sa le revina. Pana acum, acestia nu au anuntat public candidatul pe care il vor avea, ci au inaintat diverse propuneri: Vasile Blaga, Radu Berceanu, Anca Boagiu, Petru Filip si Mihai Stanisoara. Dintre acestia, Vasile Blaga este cel mai vehiculat nume si probabil va fi si nominalizat luni oficial, in sedinta BPN al PDL.

Stabilirea candidatilor tine de bucataria partidelor si de aliantele in care se afla acestea.

Odata cu desemnarea acestora, batalia se muta in Senat si, mai departe, probabil ca va fi prelungita prin sesizarea Curtii Constitutionale. De altfel, la CC se afla deja sesizarea facuta de Mircea Geoana care contesta hotararea de revocare a sa din functie. Oricum, partidele nu au de gand sa astepte raspunsul Curtii la aceasta sesizare, astfel ca dorinta tuturor este de a alege un nou sef la Senat cat mai repede, adica luni dupa-amiaza.

Avand in vedere insa pozitiile combatantilor, se asteapta ca primul punct al plenului de luni al Senatului sa fie "scandalul", intrat deja in traditia sedintelor acestui for legislativ - opozitia va contesta dreptul puterii de a avea candidat, coalitia va sustine contrariul. Daca partidele din coalitie vor fi ajuns la un acord pana atunci si vor sustine un singur candidat, cele cateva voturi pe care le au in plus fata de opozitie le vor putea permite sa se impuna in final, indiferent pe cate voci vor incerca PSD si PNL sa se opuna.

Ceea ce poate face opozitia in ultima instanta este doar sa traga de timp prin interventii repetate "pe procedura" si cereri de pauze de consultari. Inevitabil insa, se va ajunge si la vot - luni pe seara sau in alta zi. Daca puterea isi va impune candidatul, USL mai are optiunea atat de uzitata in orice circumstanta de a face apel la Curtea Constitutionala. Iar de aici noi scenarii sunt posibile.

×