x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Udrea acuza iar: "Tariceanu e platit de Patriciu"

Udrea acuza iar: "Tariceanu e platit de Patriciu"

de Oana Stancu Zamfir    |    23 Feb 2006   •   00:00
Udrea acuza iar: "Tariceanu e platit de Patriciu"

Fosta sefa a cancelariei lui Traian Basescu, Elena Udrea, i-a acuzat marti seara pe premierul Tariceanu si pe liberalii care-l apara pe Dinu Patriciu si il "ataca pe seful statului" ca sunt platiti de presedintele Rompetrol. Ea a mai vorbit despre antici-pate si despre o posibila schimbare a lui Tariceanu.

Fosta sefa a cancelariei lui Traian Basescu, Elena Udrea, i-a acuzat marti seara pe premierul Tariceanu si pe liberalii care-l apara pe Dinu Patriciu si il "ataca pe seful statului" ca sunt platiti de presedintele Rompetrol. Ea a mai vorbit despre anticipate si despre o posibila schimbare a lui Tariceanu.

Elena Udrea a fost marti seara invitata Antenei 3, la "Sinteza Zilei", alaturi de Mihai Gadea si Ion Cristoiu. Proaspat inscrisa in PD, imbracata sobru, in costum negru, Udrea si-a continuat retorica din ultimele aparitii televizate, trei in decurs de o saptamana. Ea i-a reprosat premierului Tariceanu ca dauneaza imaginii Aliantei sprijinindu-l pe Dinu Patriciu, asa cum a daunat Aliantei si refuzand sa faca anticipate asta-vara.

ANTICIPATE. La numai o seara dupa ce si presedintele Basescu abordase subiectul unui nou scrutin, Udrea a vorbit si ea despre anticipate, sugerand destul de limpede intentia schimbarii lui Tariceanu de la sefia Executivului. "Nu este exclus. Bun. Cel mai bun moment s-a ratat si asta este unul din reprosurile pe care le-am facut domnului Tariceanu. Dar nu este exclus, nu e total exclus sa avem alegeri anticipate, desi ganditi-va ca avem un raport care urmeaza sa vina, o integrare la 1 ianuarie 2007, deci destul de dificil, dar nu e total exclus", a declarat politicianul PD. De altfel, pe noul sau partid il si vede castigatorul acestor alegeri. "Daca s-ar ajunge la aceasta situatie nedorita de sustinatorii Aliantei si de membrii celor doua partide, in care fuziunea sa nu se faca si sa fim in situatia in care cele doua partide sa candideze separat la alegeri, nu am nici un dubiu ca PD castiga alegerile", a enuntat aceasta. Rugata sa-l caracterizeze intr-o propozitie pe Tariceanu, Udrea a afirmat: "Posibil fost prim-ministru al Romaniei". Dinu Patriciu - "mai bine ramanea om de afaceri decat sa incerce sa faca jocuri de putere". Cat despre Traian Basescu, el este "cel mai bun produs al politicii romanesti in acest moment".

STATUL DE PLATA. Udrea nu a venit cu mana goala la emisiune. In tonul intrebarii retorice despre telefonul dat de Tariceanu lui Botos, ea s-a intrebat marti seara si daca nu cumva liderii PNL care il apara pe Patriciu si il ataca pe Basescu, incluzandu-l aici pe premier, sunt de fapt platiti de Patriciu sa faca asta.

Statul de plata s-ar afla la Fundatia Institutul pentru Libera Initiativa, despre care Udrea spune ca ar fi finantata de Patriciu. "Una din explicatiile pentru care vocile care il apara pe domnul Dinu Patriciu sunt atat de prezente, atat de vehemente si ataca permanent ori Parchetul, ori presedintele, ori PD, ar fi faptul ca, spre exemplu, multi dintre ei sunt probabil finantati de domnul Patriciu. Eu am aici una din modalitatile prin care ei ar putea sa creeze un parteneriat intre domnul Patriciu si domnul Crin Antonescu, Dan Radu Rusanu, domnul Calin Popescu Tariceanu, domnul Patriciu, doamna Norica Nicolai, pe care si pe dansa o tot vedem acuzand permanent pe presedintele Traian Basescu la televizor, domnul Bogdan Olteanu, domnul Ludovic Orban, deci toate aceste persoane (...) sunt membri fondatori ai Fundatiei Institutul pentru Libera Initiativa si, daca institutiile statului ar verifica exact cum se finanteaza acest institut, s-ar putea sa descoperim ca din banii domnului Dinu Patriciu se finanteaza", a acuzat Udrea.

"Banuiala mea sau curiozitatea mea este ca s-ar putea ca in felul acesta, prin aceasta fundatie, domnul Dinu Patriciu sa-si asigure prietenia politica a acestor parteneri. Isi asigura suportul colegilor", a intarit ea. Elena Udrea a aratat chiar ca este "foarte posibil" ca Parchetul sa se autosesizeze in legatura cu posibilitata ca aceasta fundatie si membrii ei fondatori sa fi fost finantati de Patriciu.

CONTURI DEJA CONTROLATE
Directorul General al Institutului pentru Libera Initiativa, deputatul PNL Adina Valean, a declarat ca deja conturile fundatiei sunt controlate de cateva luni. "Parchetul a cerut un control asupra conturilor noastre, iar banca ne-a solicitat actele necesare. Le-am pus totul la dispozitie si nu ni s-a comunicat pana acum ca ar fi gasit ceva in neregula. Controleaza orice are legatura cu Dinu Patriciu, doar-doar or gasi ceva", ne-a declarat Adina Valean. De altfel, si conturile personale ale presedintelui Comitetului Director al ILI, Radu Boroianu, sau ale altor membri ai conducerii institutului precum Teodor Melescanu sunt verificate in cadrul anchetei derulate de Parchet in dosarul "Rompetrol". Adina Valean a mai precizat ca membrii Comitetului Director sau membrii fondatori ai institutului nu sunt remunerati pentru aceste functii. "Valean a catalogat afirmatiile Elenei Udrea drept "rauvoitoare" si "fara o baza reala". (Monica Iordache)

LEGATURI
Institutul pentru Libera Initiativa a fost infiintat in 2001. Din comitetul director fac parte Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu (foto), Radu Boroianu, Dan Radu Rusanu, Crin Antonescu, Teodor Melescanu si Cristian Boureanu. Director general este Adina Valean, deputat de Prahova, organizatie condusa pana de curand de Dinu Patriciu. Site-ul ILI are un link prin care trimite direct la site-ul Rompetrol, iar dintre cele trei caiete ILI publicate, doua poarta semnatura lui Patriciu.

×