x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR vrea ca pe șoferi să-i amendeze „roboții” amplasați pe lângă camerele de monitorizare video a traficului 

USR vrea ca pe șoferi să-i amendeze „roboții” amplasați pe lângă camerele de monitorizare video a traficului 

de Ion Alexandru    |    03 Feb 2022   •   07:15
USR vrea ca pe șoferi să-i amendeze „roboții” amplasați pe lângă camerele de monitorizare video a traficului 

22 de deputați și senatori de la USR vor să revoluționeze, în România, sistemul de depistare a încălcărilor regulilor de circulație, prin implementarea unui sistem digital de detectare, cu ajutorul camerelor de supraveghere dispuse pe drumurile publice.

Apoi, acest sistem trebuie să identifice proprietarul mașinii care este implicată în aceste încălcări și să-i trimită, automat, acasă, amenda. „Numai” vreo 4 milioane de euro ar costa achiziția a 420 de astfel de dispozitive, iar instalarea lor și corelarea cu rețeaua de supraveghere video existentă ar mai costa 8 milioane de euro. Bani despre care Consiliul Economic și Social arată, în avizul negativ pe care l-a emis, că inițiatorii nu au și spus concret de unde urmează să fie luați. Proiectul de lege este desființat, pe mai multe pagini, și de Consiliul Legislativ. Cu  toate acestea, el a fost adoptat, tacit, de Senat, la mijlocul lunii decembrie. Camera Deputaților este for decizional.

Proiectul de lege vizează așa-zisa reglementare a utilizării sistemului video de monitorizare a traficului rutier și de constatare a abaterilor rutiere pe domeniul public, înregistrat la Parlament, de către 22 de senatori și deputați ai USR, avându-l ca inițiator principal pe deputatul Cristian Paul Ichim (FOTO). Pe 20 decembrie 2021, Senatul a adoptat această lege, tacit, ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile, prevăzut de articolul 75, alineat 2, teza a III-a din Constituția României.

Pe scurt, acest proiect de lege dorește implementarea unui sistem „de detecție”, care să fie amplasat pe camerele de supraveghere a traficului rutier, la nivel național, care să constate automat orice încălcare a legislației rutiere. Apoi, cu ajutorul „digitalizării”, acest sistem să genereze, tot automat, procesul-verbal de sancțiune, și să trimită, tot automat, amenda acasă proprietarului mașinii la volanul căruia se afla o persoană surprinsă că a încălcat legislația rutieră.

În expunerea de motive, autorii acestui text legislative arată că de vină pentru numărul accidentelor de circulație ar fi chiar Poliția Rutieră, care, în data de 24 aprilie 2009, „a retras avizele de funcționare pentru cele 130 de radare fixe amplasate în mai multe județe”, iar, în 2016, România a devenit „singura țară din Europa fără un sistem de radare fixe funcțional”.

În proiectul USR se arată că acest sistem video de monitorizare a traficului rutier și de constatare automată a abaterilor rutiere va „colecta informații din trafic, prin intermediul echipamentelor montate pe infrastructura rutieră. Acesta poate accesa date cum ar fi viteza, viteza medie pe un anumit sector de drum, folosirea luminilor de întâlnire, respectarea culorii semaforului, portul centurii de siguranță, acordarea de prioritate, depășirea masei maxime admise sau valabilitatea Inspecției Tehnice Periodice”, scriu inițiatorii acestei propuneri legislative.

12 milioane de euro, pentru început

Aceste „sisteme de detecție” ar urma să fie amplasate pe drumurile cu rată mare de accidente, conform unei hărți cu „puncte negre”, aflată la dispoziția Ministerului Afacerilor Interne. Iar punerea în funcțiune a sistemului va fi făcută pe baza unor protocoale încheiate între administratorii drumurilor și inspectoratele județene de poliție. 

În ceea ce privește costurile, se arată în aceste documente că, pentru „digitalizarea și conectarea a 420 de dispozitive de detecție din cadrul sistemului video de monitorizare a traficului rutier ar fi infime”. „Trebuie un agent constatator, care să trieze manual erorile făcute de dispozitivele de detecție, și, eventual, să trimită mai departe amenda în cazul vehiculelor înmatriculate în alte state. Costurile pentru achiziționarea unui sistem de detecție din cadrul sistemului video de monitorizare a traficului ar fi de aproximativ 9.000 de euro, iar, prin achiziția a 420 de astfel de dispozitive, ar fi nevoie de 3.780.000 de euro”, arată cei de la USR. 

Mai mult, costurile inițiale pentru instalarea, executarea verificărilor metrologice, consumabilele pentru un an, pentru 42 de sisteme video de monitorizare a traficului rutier, care să aibă în componența lor 420 de dispozitive de detecție, ar fi de aproximativ 7.920.000 de euro. Inițiatorii arată că se pot lua bani pentru a se investi în acest proiect din bugetul MAI, prin proiecte cu finanțare, prin fonduri externe nerambursabile.

Proiectul este „praf”

Consiliul Legislativ descrie aproape milimetric de ce acest proiect de lege este, însă, de neaplicat. Conform sursei citate, propunerea legislativă a celor de la USR are ca obiect de reglementare instituirea unui sistem video de monitorizare a traficului rutier și de constatare a abaterilor rutiere pe drumurile publice, precum și modalitatea de utilizare a acestui sistem. „Reglementarea propusă instituie o procedură distinctă de constatare și sancționare a anumitor categorii de contravenții rutiere, astfel încât, pentru respectarea principiului unicității reglementării, din Legea 24/2000, privind normele de tehnică legislativă, principalele prevederi ale proiectului ar trebui să fie integrate în cuprinsul OUG 195/2002 (Codul Rutier – n.red.). (…) În jurisprudența sa, Curtea Constituțională a constatat că nerespectarea principiului unicității reglementării poate constitui motiv pentru declararea neconstituționalității actelor normative”, se arată în acest aviz.

Potrivit proiectului celor de la USR, procedura instituită vizează „constatarea automată a abaterilor rutiere”, fără ca noțiunea de „abatere rutieră” să fie clar definită. Consiliul Legislativ precizează că respectiva noțiune vizează nerespectarea unor obligații privind circulația pe drumurile publice, cum ar fi respectarea semnificației culorii roșii a semaforului, a regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată, limitele de viteză de deplasare a unui autoturism, distanța dintre două autovehicule sau portul centurii de siguranță. „Încălcarea respectivelor obligații este sancționată contravențional în cuprinsul mai multor dispoziții ale Codului Rutier”, se arată în document. (…) Normele propuse, referitoare a constatarea contravențiilor rutiere cu ajutorul dispozitivelor de detecție, nu ar putea fi aplicate, întrucât nu sunt corelate cu dispozițiile Codului Rutier care reglementează modalitatea de constatare a contravenției cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic.

Avize negative de la Consiliul Legislativ și CES

În înțelegerea Consiliului Legislativ, proiectul de lege cuprinde reglementări cu privire la conținutul procesului-verbal de constatare a contravenției și la aplicarea sancțiunii, stabilind soluții legislative specifice contravențiilor constatate cu ajutorul dispozitivelor de detecție. „Aceste dispoziții nu îndeplinesc criteriile de claritate și accesibilitate. Textul se referă la menționarea pozibilității achitări în termen de 15 zie a jumătate din minimul amenzii prevăzută în actul normativ, <>. Deși, în prezent, această posibilitate este stabilită cu titlu general pentru toate actele normative prin care se stabilesc contravenții”, arată Consiliul Legislativ în avizul negativ emis pe marginea acestui proiect de lege.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Se mai prevede că termenul de comunicare a procesului-verbal este de 90 de zile, și nu de două luni, cum spune reglementarea-cadru în materie. Măsura este, însă, incompletă, deoarece în proiectul de lege nu se stabilește momentul de la care se calculează acest termen. 

Consiliul Legislativ mai reclamă caracterul neclar al modalității de comunicare a procesului-verbal. Se vorbește despre faptul că „comunicarea se face prin poșta electronică, ce se va constitui în adresa de comunicare subsidiară a instituțiilor statului cu cetățeanul”. Pe de altă parte, în aceeași lege propusă de USR se mai stabilește și că procesul-verbal trebuie transmis „proprietarului autovehiculului”, fără a se înțelege modalitatea prin care agentul constatator va putea stabili identitatea acestui proprietar, ținând seama că sunt avute în vedere contravențiile a căror constatare este realizată cu ajutorul „dispozitivelor de detecție”. 

În aviz se mai arată că reglementarea propusă de USR nu are în vedere faptul că, în cazul anumitor contravenții rutiere, printre care și neportarea centurii de siguranță sau nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, săvârșite la volanul unui vehicul înmatriculat în alt stat membru al Uniunii Europene, comunicarea procesului-verbal se face deja conform Legii 5/2014 privind unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informații referitoare la încălcarea normelor de circulație care afectează siguranța rutieră.

Tot aviz negativ a emis și Consiliul Economic și Social, motivând că legea nu are prevăzute clare sursele de finanțare. 

Trecută de Senat, prin adoptare tacită, propunerea legislativă a ajuns, în 21 decembrie 2021, la Camera Deputaților și a intrat în dezbaterea comisiilor de specialitate. Raportul pe marginea acestei legi urmează să fie depus până în data de 22 februarie.

O altă idee USR – șoferii să se filmeze și să se „toarne” între ei

Un alt proiect de lege depus la Camera Deputaților de cei de la USR  vizează instituirea oficială a „turnătoriei” în trafic. Inițiatorul, deputatul Mihai Cătălin Botez (FOTO), susține că „profitând de avantajele tehnologiei, tot mai mulți participanți la trafic și-au achiziționat camere video de bord, pentru a beneficia de un mijloc de probă obiectiv care să le susțină declarațiile în cazul nefericit al producerii unui incident în trafic”. Însă supărarea parlamentarului este că forma actuală a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice „nu permite constatarea contravențiilor decât «direct de către polițistul rutier, iar, în punctele de trecere a frontierei României, de către polițiștii de frontieră», precum și «cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției»”.

 Din documentul citat, mai rezultă că, în opinia inițiatorului, „astfel, deși este de notorietate că foarte multe încălcări ale regulilor de circulație sunt surprinse de camerele de bord ale participanților la trafic, dispozițiile legale în vigoare împiedică polițiștii rutieri să constate contravenția și să aplice sancțiuni în baza acestor imagini”.

Ca atare, Mihai Cătălin Botez a găsit soluția salvatoare. Mai exact, „se impune actualizarea OUG 195.2002, în sensul în care constatarea contravențiilor să se poată face și cu ajutorul înregistrărilor produse de mijloacele video folosite de participanții la trafic, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate sau omologate metrologic”. 

Pe lângă această invitație, prin lege, la delațiune din partea șoferilor, inițiatorul mai pune condiție pentru ca imaginile respective să poată fi valorificate juridic. „Proba video să fie însoțită de declarația de propria răspundere a participanților la trafic care o furnizează asupra faptelor petrecute, precum și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate”.

×