x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Veteranii Parlamentului nu mai prind loc pe liste

Veteranii Parlamentului nu mai prind loc pe liste

de Andreea Dumitrache    |    17 Aug 2016   •   10:22
Veteranii Parlamentului nu mai prind loc pe liste
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Au fost aproape toată viaţa senatori sau deputaţi, dar acum riscă să nu mai intre în Parlament. Cum la alegerile din noiembrie se revine la votul pe liste, mulţi dintre campionii mandatelor nu vor mai ajunge în următorul Legislativ. Cei care decid acum cine va mai fi sau nu parlamentar sunt şefii partidelor. Pe ultima sută, însă, aleşii tot mai speră şi negociază să fie puşi pe liste.

Dintre cei peste 500 de senatori şi deputaţi, în jur de 20 sunt parlamentari de profesie. Unii au şi şapte mandate la activ, iar asta înseamnă peste 25 de ani petrecuţi în funcţie. De altfel, cinci dintre actualii aleşi n-au lipsit niciodată din Parlament din 1990 şi până azi. Este vorba despre Bogdan Niculescu-Duvăz (PSD) şi alţi patru reprezentanţi ai UDMR, maghiarii Marko Bela, Verestoy Attila, Marton Arpad şi Kerekes Karoly. Social-democratul Bogdan Niculescu-Duvăz a lucrat până în anul 2004 la proiectul de revizuire a Constituţiei, la legea privind alegerea senatorilor şi deputaţilor. În legislatura 2004-2008, însă, n-a prea mai avut activitate. Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, în patru ani a avut doar trei iniţiative legislative, dintre care doaruna singură a fost promulgată: legea privind reorganizarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă. După 26 de ani de parlamentarism, Duvăz spune acum că nu ştie dacă va mai candida. „Nu vă răspund pentru că nu ştiu, e în funcţie de ce stabilim la organizaţie. Şi dacă sunt campion la mandate, e bine, dar nu ştiu dacă voi mai candida, nu stabilesc eu lucrul acesta. În ceea ce mă priveşte, mie mi-a ajuns”, a declarat Bogdan Niculescu Duvăz pentru Jurnalul Naţional.

Dragnea are drept de veto

Surse de la vărful Partidului Social-Democrat spun, însă, că veteranii parlamentului nu vor mai fi puşi pe listă. Dar ca să-i răsplătească pentru munca depusă, dar şi să-i liniştească, pesdiştii au adoptat legea pensiilor speciale. Printre cei care nu vor mai intra în Parlament, dar vor încasa indemnizaţii de pâna la 6000 de lei, lunar, se regăsesc Anghel Stanciu, Victor Cristea, Ioan Chelaru, Vasile Gliga sau Petre Daea. Deputatul Petre Daea refuză să discute acum despre subiect. „Sunt în concediu acum, mă concentrez de la 1 septembrie încolo. Deci mai vreţi să candidaţi? Deci mă concentrez de la 1 septembrie încolo, lăsaţi, e mult prea devreme acum. Lăsaţi-mă pe mine aşa cum gândesc eu, eu gândesc mai încet aşa”, a spus Daea pentru Jurnalul Naţional. Nici deputatul Ioan Stan nu ştie dacă mai prinde Parlamentul. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, are ultimul cuvânt. „Deocamdată nu-mi manifest nicio poziţie, voi candida, nu voi candida, voi vorbi cu conducerea. Eu sunt cel care trebuie să meargă să discute cu liderii de la Bucureşti şi voi vedea”, a explicat Ioan Stan pentru Jurnalul Naţional. Liviu Dragnea susţine că anul acesta va fi pentru prima oară în istoria partidului când candidaţii la un loc de senator şi deputat nu vor mai fi impuşi de la centru. Însă liderul PSD are drept de veto asupra propunerilor din teritoriu. „Nu o să le semnez ca primarul. Eu am curaj să spun asta, pentru că şi eu am fost în administraţia locală. Adică nu o să le semnez până nu discutăm despre fiecare în parte”, a asigurat şeful PSD.

 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Cred că va fi prima dată când nu voi trimite pe nimeni de la Bucureşti în niciun judeţ. Vor fi numai candidaţi din judeţ, din organizaţia respectivă

×