UPDATE 16:20 - Principalele declaratii ale primului ministru, in Parlament:
- As dori sa-mi permiteti sa multumesc de la aceasta tribuna tuturor cetatenilor care au participat duminica la vot indiferent de opinia politica sau de candidatul caruia i-au adresa votul lor.
- As dori sa-i felicit pe toti deputatii si sentorii care au participat in campania electorala atat pe cei care au obttinut un mandat cat si pe cei care nu au obtinut.
- As vrea sa o felicit pe Lia Olguta Vasilescu, primul candidat care a acastigat alegerile pentru o primarie important. Este primul politician femeie care a reusit acest lucru.
- Trebuie sa facem tot ceea ce tine de noi pentru ca integrarea Romaniei in UE sa devina cat mai productiva. Vad aceasta declaratie politica nu ca pe un gest de conflict intre institutiile statului, ci ca pe o incercare de revenire la normalitatea conlucrarii dintre institutiile statului. Consider ca dupa anul 2008 institutiile statului nu au colaborat suficient de bine, Palrmaentul a fost exclus de la decitziile cele mai importante. Seful Guvernului a considerat ca neimplicarea domniei sale este solutia utila.
- Este absolut necesar pentru ca Romania sa fie reprezentata eficient pe plan european ca Parlamentul si Guvernul cu presedintele sa conlucreze.
- Cele 5 puncte aflate pe agenda europeana pe care guvernul le considera fundamentale:
1. Aderarea la spatiul Schengen.
2. Raportul CE privind mecanismul de cooperare si verificare:
In iunie va exista un raport al progreselor Romaniei in ultimii 5 ani. Trebuie sa apreciez eforturile lui Predoiu si al actualului ministru al Justitiei Titus Corlatean. Avem luate toate masurile pentru implementarea masurilor prevazute in strategia anticoruptie. Declaratiile iresponsabile si egoiste ale unor oameni politici care isi doresc sa avem un raport negativ pe justitie fac parte dintr-un mod de a face politica de dinainte de 1995 sau chiar 1989. Interesele meschine nu au legatura cu interesul de ansamblu al Romaniei.
3. Stadiul absorbtiei fondurilor europene.
Este domeniul in care Romania ar fi putut castiga cel mai mult, dar a pierdut cel mai mult. Am ratat ocazia de a folosi cei mai ieftini bani din lume. Impreuna cu ministrul Orban, care a facut parte si din Guvernul trecut, face parte si din Guvernul actual am luat toate masurile si le vom lua in continuare pentru a evita pe cat posbil pierderile de atragere a fondurilor europene. Guvernul pe care il conduc va opri toate practicile anterioare de blocare a absorbtiei pe criterii politice. Consider condamnabila aprecierea acestor proiecte pe criteriu politic. Va asigur ca acest lucru nu se va mai intampla.
4. Bugetul UE 2014-2020
Am avut o intalnire la Bucuresti la care a participat presedintele CE. Este esential pentru Romania ca fondurile acordate sa fie la nivelul pe care il asteptam. Premierii sunt responsabili.
5. Pactul de crestere economica si creare de locuri de munca
.................................
Victor Ponta va sustine astazi, in sedinta camerelor reunite ale Parlamentului, o declaratie pe teme de politica interna si internationala. Seful Executivului va transmite deputatilor si senatorilor, incepand cu ora 15:00, pozitia sa privind persoana care ar trebui sa reprezinte Romania la Consiliul European din 28 iunie.
Premierul Victor Ponta declara pe 7 iunie ca in opinia sa, la Consiliul European va participa, din partea Romaniei, cine va decide Parlamentul, in functie de agenda reuniunii.
"Cine va decide Parlamentul, in functie de agenda Consiliului European. Asta este o opinie a mea. Dar decizia apartine Parlamentului si el va decide, pentru ca daca exista orice fel de neintelegere in zona executiva, Parlamentul este cel mai legitim sa decida", a spus Ponta.
De altfel, declaratii pe acest subiect a facut premierul si luni, cand a sustinut ca ideea de a nu informa Parlamentul in legatura cu discutiile la nivel european a reprezentat "o anomalie si o malformatie", context in care a afirmat ca marti in Parlament doreste o revenire la raporturile normale dintre institutii.
"Faptul ca in ultimii trei ani nici Guvernul, nici Parlamentul nu au avut niciun cuvant de spus intr-o zona esentiala pentru Romania, cum este zona afacerilor europene - practic, UE tine de politica interna -, faptul ca de trei ani, Parlamentul nu a fost nici macar informat cu ce se discuta la nivel european, faptul ca Guvernul nu era in niciun fel implicat era o anomalie si o malformatie constitutionala, democratica si europeana. (...) Noi ne dorim sa readucem institutiile la functionarea lor normala. Nu poti sa nu implici Parlamentul in decizii atat de importante si le-am reiterat si o sa le prezint si maine", a subliniat Ponta.
Seful statului a anuntat deja ca va fi prezent la Consiliul din iunie.