Vladimir Voronin critică dur declaraţiile ministrului român de Externe despre ideea de naţiune moldovenească, menţionând că acestea "acordă un alt statut" vizitei lui Traian Băsescu la Chişinău, care devine "o vizită de inspecţie" în "colonia" preşedintelui român.
Potrivit agenţiei Omega, citată de Mediafax, fostul preşedinte moldovean a precizat, într-un interviu, că declaraţiile lui Teodor Baconschi acordă un alt statut vizitei lui Traian Băsescu în R. Moldova. "Reiese că Băsescu nu vine cu o vizită oficială în Republica Moldova, dar vine cu o vizită de inspecţie în colonia sa", afirmă Voronin.
Actualul lider al opoziţiei comuniste de la Chişinău s-a declarat nedumerit de declaraţiile lui Baconschi, ministru de Externe al unei ţări membre UE. "Eu rămân nedumerit de ce Uniunea Europeană, structurile europene nu atrag atenţie acestor declaraţii şi nu-i pun la puunct pe aceşti politicieni analfabeţi, aroganţi sau neînţelepţi", a spus Voronin.
Voronin a declarat, marţi, că nu va avea nici o întrevedere cu Băsescu la Chişinău, precizând că astăzi va pleca la Moscova, pentru a se întâlni cu patriarhul Kirill.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, că România respinge orice demers menit să acrediteze ideea unei naţiuni şi a unei limbi moldoveneşti distincte de cea română, pe baza argumentelor clare, de ordin ştiinţific.
"De câte ori nu ne-am revoltat sau amuzat, fiecare după dispoziţia sa, când auzeam vorbindu-se despre aşa-zisa limbă moldovenească? Nimeni până în ziua de astăzi nu s-a dumirit cum stau lucrurile cu acest misterios idiom. În schimb, de fiecare dată când trecem Prutul, redescoperim cu deliciu cuvinte şi întorsături de frază în «dulcele grai moldovenesc» pe care le-am uitat de când îi citisem ultima oară pe Sadoveanu şi Creangă", a declarat ministrul de Externe.
Baconschi a mai spus că, în pofida schimbărilor recente din Republica Moldova, "«moldovenismul» nu şi-a dat încă obştescul sfârşit".
"«Moldovenismul» neagă rădăcinile identitare româneşti şi metoda sa preferată este supralicitarea şi mistificarea. Un argou devine limbă literară, iar o regiune de pe malul Nistrului ajunge stat, cu identitate moldovenească distinctă. Acest produs de inginerie etno-culturală a unui sistem specializat în astfel de acţiuni, pe care îl înţelegem prin experienţă brutală şi nemijlocită, are efecte nocive şi daune colaterale care se văd până astăzi în Republica Moldova, pentru că acolo există o societate în care criza identitară indusă artificial (...) a generat convulsii şi tensiuni şi a împiedicat multă vreme o evoluţie firească", a comentat ministrul Baconschi.
Citește pe Antena3.ro