x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 3 din 10 copii „testează” tutunul înainte de a împlini 10 ani

3 din 10 copii „testează” tutunul înainte de a împlini 10 ani

de Monica Cosac    |    02 Iul 2019   •   13:04
3 din 10 copii „testează” tutunul înainte de a împlini 10 ani

Consumul de tutun şi ţigarete electronice în rândul copiilor a atins cote alarmante, este semnalul de alarmă tras, ieri, de Organizaţia „Salvaţi Copiii”. De asemenea, copiii din România tind să încerce produse din tutun de la vârste foarte mici, 28% dintre ei chiar înainte de a împlini 10 ani, iar „testarea” primelor țigări poate fi urmată, chiar la această vârstă, de consumul curent, odată cu instalarea dependenței de nicotină, mai arată reprezentanţii organizaţiei, citând date ale Ministerului Sănătății și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Potrivit „Salvați Copiii”, în România, cercetările recente au evidențiat următoarele situații de risc pentru siguranța medicală a copiilor: 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun (au afirmat că au fumat în ultimele 30 de zile), ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii (90.699) din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnici, iar 8,2% dintre copiii între 13 și 15 ani au folosit, în ultimele 30 de zile, țigări electronice.

Aceleaşi date arată că 4% dintre băieți și 1% dintre fetele de 11 ani au fumat cel puțin o dată pe săptămână, România situându-se pe locul 4 din cele 42 de state cuprinse în analiza citată de „Salvați Copiii”. Totodată, 15% dintre fumătorii adulţi din ţara noastră (adică un fumător din şase), au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani.

În acest context, „Salvați Copiii” anunță că susține proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun și consideră că măsurile legale propuse sunt „absolut necesare pentru protecția dreptului la sănătate și la un mediu curat și propice dezvoltării copiilor și adolescenților, aceștia fiind beneficiarii reali ai acestei inițiative”.

 

Accesul facil al minorilor la produsele din tutun, în ciuda interdicţiei de vânzare şi de distribuire gratuită a acestor produse şi prezentarea produselor din tutun în vecinătatea unor bunuri şi alimente consumate frecvent de copii, se regăsesc printre principalele cauze ale consumului ridicat de tutun la vârste foarte mici.

 

×