x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Antibioticele nu tratează și nu previn COVID-19

Antibioticele nu tratează și nu previn COVID-19

de Monica Cosac    |    19 Noi 2020   •   09:03
Antibioticele nu tratează și nu previn COVID-19

Antibioticele acţionează doar împotriva infecţiilor bacteriene, atenţionează și Organizația Mondială a Sănătății, precizând că această gamă de medicamente nu previne infecțiile cu virusuri, deci nici pe cel care duce la COVID-19, şi nici nu le tratează. Avertismentul vine cu ocazia Zilei Europene a Informării despre Antibiotice (EAAD), marcată în fiecare an pe 18 noiembrie. 

 

Românii au dat iama în farmacii și au golit rafturile de Azitromicină, când au aflat că acest antibiotic se află în protocolul de tratament al infecției cu noul coronavirus, dar medicii spun că acest medicament nu trebuie luat nici măcar dacă apar simptome de COVID-19, cu atât mai puțin „ca prevenție”. 

„Azitromicina este un antibiotic «tare», care se dă doar de medicul care îngrijește pacientul (nu de un medic întrebat «pentru o părere», o vecină, cunoștințe, prieteni care «au făcut rost») și se dă doar când medicul are motive importante să creadă că este vorba despre o infecție bacteriană, care justifică administrarea azitromicinei. Valabil și pentru alte antibiotice, cerute deseori pentru «a lua din pripă» răceala, boala, «am mai luat și mi-a trecut» etc.”, explică dr. Raluca Zoițanu, președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

 

Când pot cei cu COVID-19 să primească antibiotice

Și reprezentanţii OMS atenţionează oamenii să nu își autoadministreze niciodată antibiotice și oferă o serie de sfaturi referitoare la COVID-19 și antibioticele care au fost introduse în unele scheme de tratament ale infecției cu SARS-CoV-2. Potrivit OMS, unii dintre pacienţii cu COVID-19 pot dezvolta co-infecţii bacteriene, pe lângă cea cu virusul. Doar în acest caz, medicii pot prescrie antibiotice pentru a trata infecţia bacteriană secundară la pacienţii respectivi. 

 

Efectele consumului la întâmplare

Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemele de sănătate din întreaga lume este rezistența la antibiotice, apărută prin utilizarea excesivă și, de multe ori, greșită a medicamentelor antimicrobiene la animale şi la oameni. Se estimează că mai mult de jumătate dintre prescripțiile cu antibiotice sunt inadecvate, iar acest lucru poate conduce, în următoarele decenii, la mai multe decese decât cele cauzate de cancer.

 

„Azitromicina nu este un fel de vitamină care previne agravarea COVID. Nu trebuie luată preventiv. Nici dacă apar simptome de COVID”, 

Dr. Raluca Zoițanu, medic de familie

 

Lansată în 2008, Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (EAAD) este o inițiativă care vizează încurajarea utilizării responsabile a antibioticelor.

 

 

×
Subiecte în articol: antibiotice