Antibioticele nu tratează și nu previn COVID-19
Antibioticele acţionează doar împotriva infecţiilor bacteriene, atenţionează și Organizația Mondială a Sănătății, precizând că această gamă de medicamente nu previne infecțiile cu virusuri, deci nici pe cel care duce la COVID-19, şi nici nu le tratează. Avertismentul vine cu ocazia Zilei Europene a Informării despre Antibiotice (EAAD), marcată în fiecare an pe 18 noiembrie.
Românii au dat iama în farmacii și au golit rafturile de Azitromicină, când au aflat că acest antibiotic se află în protocolul de tratament al infecției cu noul coronavirus, dar medicii spun că acest medicament nu trebuie luat nici măcar dacă apar simptome de COVID-19, cu atât mai puțin „ca prevenție”.
„Azitromicina este un antibiotic «tare», care se dă doar de medicul care îngrijește pacientul (nu de un medic întrebat «pentru o părere», o vecină, cunoștințe, prieteni care «au făcut rost») și se dă doar când medicul are motive importante să creadă că este vorba despre o infecție bacteriană, care justifică administrarea azitromicinei. Valabil și pentru alte antibiotice, cerute deseori pentru «a lua din pripă» răceala, boala, «am mai luat și mi-a trecut» etc.”, explică dr. Raluca Zoițanu, președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).
Când pot cei cu COVID-19 să primească antibiotice
Și reprezentanţii OMS atenţionează oamenii să nu își autoadministreze niciodată antibiotice și oferă o serie de sfaturi referitoare la COVID-19 și antibioticele care au fost introduse în unele scheme de tratament ale infecției cu SARS-CoV-2. Potrivit OMS, unii dintre pacienţii cu COVID-19 pot dezvolta co-infecţii bacteriene, pe lângă cea cu virusul. Doar în acest caz, medicii pot prescrie antibiotice pentru a trata infecţia bacteriană secundară la pacienţii respectivi.
Efectele consumului la întâmplare
Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemele de sănătate din întreaga lume este rezistența la antibiotice, apărută prin utilizarea excesivă și, de multe ori, greșită a medicamentelor antimicrobiene la animale şi la oameni. Se estimează că mai mult de jumătate dintre prescripțiile cu antibiotice sunt inadecvate, iar acest lucru poate conduce, în următoarele decenii, la mai multe decese decât cele cauzate de cancer.
„Azitromicina nu este un fel de vitamină care previne agravarea COVID. Nu trebuie luată preventiv. Nici dacă apar simptome de COVID”,
Dr. Raluca Zoițanu, medic de familie
Lansată în 2008, Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (EAAD) este o inițiativă care vizează încurajarea utilizării responsabile a antibioticelor.

Ştiri din .ro
- Poliția în alertă – cadavru carbonizat descoperit într-o mașină incendiată lângă Timișoara UPDATE 5 Varianta principală a anchetatorilor Pressalert.ro
- Averile consilierilor locali din Timișoara. Cine are patru mașini, cine l-a împrumutat în campanie pe Fritz și cine are locuință în Olanda Pressalert.ro
Profilul antivaccinistului român fanatizat
Donald Trump scapă de două acțiuni în instanță
Italia rămâne fără premier. Giuseppe Conte a anunțat că își dă marți demisia
Incendiu într-un parc industrial din Ploiești. 100 de muncitori au fost evacuați
Uniunea Europeană reia războiul cu Marea Britanie. Mărul discordiei – recunoaştere statutului ambasadorului UE
Comisia Europeană, nemulţumită de numărul dozelor de vaccin furnizate de AstraZeneca
Dominic Fritz propune un nou algoritm de distribuție al vaccinurilor în România: Trebuie să se țină cont și de rata de infectare și numărul de programări
PSD, despre campania de vaccinare: Prioritar nu mai e cel mai vulnerabil, ci cel mai șmecher
Încă șapte persoane de la Școala nr. 28 din București au fost confirmate cu COVID-19
Daniel Băluță, îl provoacă pe Robert Negoiță să facă împreună un pasaj rutier în zona târgului Vitan
VIDEO. CEO-ul AstraZeneca a criticat comportamentul egoist al anumitor țări
