x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Banca de Resurse Genetice Vegetale caută fonduri şi posturi

Banca de Resurse Genetice Vegetale caută fonduri şi posturi

05 Dec 2019   •   18:00
Banca de Resurse Genetice Vegetale caută fonduri şi posturi

La data de 12 septembrie anul curent era publicată o Hotărâre de Guvern prin care se prevedea organizarea la Buzău a unei Bănci de Resurse Genetice Vegetale - cu alte cuvinte, un loc unde puteau fi păstrate în condiţii propice seminţele pentru legumele şi fructele româneşti. Ieri, directorul băncii, Costel Vînătoru, a anunţat faptul că primarul localităţii şi consilierii locali au oferit un teren şi două clădiri pentru proiectul respectiv. Mai este însă nevoie de bani pentru a se ridica o clădire specială, în care vor funcţiona laboratoarele dotate cu aparatură performantă.

Cât ar costa o astfel de clădire? „E nevoie de un studiu de fezabilitate”, spune Vînătoru. „La nivel orientativ, ghidându-mă după Banca de Gene din Salonic, Grecia, care e acreditată internaţional, ar fi nevoie cam de 6 milioane de euro, fără aparatură”. Directorul speră să se poată accesa fonduri europene pentru acoperirea acestor cheltuieli.

O altă problemă constă în necesitatea deblocării posturilor pentru noua instituţie - fiindcă, dacă în actul normativ semnat iniţial de fostul ministru Petre Daea se menţiona că banca urma să funcţioneze cu 30 de posturi, într-un document ulterior posturile rămăseseră doar în număr de 12. Ceea ce este total insuficient, spune Costel Vînătoru, dat fiind că e nevoie de minimum 6-7 cercetători, pe lângă personalul din sectorul administrativ şi de tehnicienii şi laboranţii de care are nevoie orice unitate de cercetare de calibrul acesta. „Avem material genetic, 10.000 de soiuri care stau prin cutii. Ar fi păcat ca acest proiect să nu demareze, resursele astea au valoare de tezaur naţional şi nu pot fi cuantificate în bani”, spune Vînătoru. (L. Budin)

 

„Decidenţii trebuie să înţeleagă că acesta nu e un proiect politic, ci ştiinţific şi de ţară, cu o contribuţie majoră la menținerea securității alimentare naționale”.

Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău

×