x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Beneficiile Vitaminei D3 asupra organismului

Beneficiile Vitaminei D3 asupra organismului

25 Apr 2019   •   18:10
Beneficiile Vitaminei D3 asupra organismului
Sursa foto: bookzaa/Getty Images/iStockphoto

Numită şi Vitamina Soarelui, aceasta este importantă pentru sănătatea oaselor şi prevenirea bolilor cardiovasculare. Are rolul de a absorbi şi fixa calciul şi fosforul în organism. Valorile optime ale vitaminei D3 trebuie să se încadreze între 42-100 unităţi/litru de sânge.

Producerea ei în mod natural de către organism este influenţată de expunerea la soare, motiv pentru care în perioada de toamnă-iarnă ai nevoie de o dietă alimentară bogată în peşte, dar poţi să apelezi şi la ulei de cod sau suplimente sub formă de comprimate. Pe lângă lipsa razelor solare, deficitul de vitamina D3 mai poate fi cauzat şi de obezitate, boala celiacă, boala Chron, fibroză chistică.

Trebuie să ştii că lipsa Vitaminei D3 provoacă dureri musculare şi articulare, transpiraţie excesivă, oboseală, lipsă de concentrare, schimbări bruşte ale stării de spirit.

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul este mai puţin apt să asimileze această substanţă. Totodată, nivelul ridicat de cortizol, secreţia acestuia în exces fiind cauzată de stres, provoacă scăderea cantităţii de vitamina D3. Alţi factori care duc la încetinirea absorbţiei acesteia sunt alimentaţia nesănătoasă, afecţiunile dermatologice şi alergiile solare. Persoanele cu pielea închisă la culoare sintetizează mai greu vitamina D3.

Un aport optim de vitamina D reduce cu 30% riscul de deces prematur la persoanele care suferă de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu al Universităţii din Bergen, Norvegia.

Sursele importante de Vitamina D3 sunt somonul, heringul, tonul, codul, stridiile, dar şi carnea de vită, lactatele, gălbenuşul din ou, cerealele integrale, avocado, migdale, ciuperci.

Complicaţii şi boli

Carenţele puternice de Vitamina D3 declanşează depresia, rahitismul la copii şi osteomalcie la adulţi, care duc la deformări ale oaselor şi malformaţii scheletice. În cazul femeilor la menopauză provoacă osteoporoză, o boală caracterizată prin demineralizarea oaselor. De asemenea, lipsa Vitaminei D3 mai poate declanşa preeclampsie la femeile însărcinate, diabet, tiroidită autoimună, psoriazis, astm, infertilitate, Alzheimer. 

 

×
Subiecte în articol: vitamina D3 beneficii