x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Călătoria la munte cu maşina

Călătoria la munte cu maşina

05 Feb 2019   •   20:50
Călătoria la munte cu maşina
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Dacă vrei să mergi la munte fără să cari bagajele şi să nu mai pierzi timpul prin gări, poţi să-ţi planifici o excursie cu maşina. Înainte de toate însă, asigură-te că nu există vreun cod galben de ploi sau ninsori şi nu uita că vremea este mai rece decât la tine acasă. Dacă pleci iarna, verifică sistemele de încălzire, dezgheţare şi dezaburire ale autoturismului. Nu uita nici de faruri, ştergătoarele de parbriz, nivelul uleiului şi benzina din rezervor. Dacă trăieşti într-un oraş aglomerat, este posibil ca stopurile, oglinzile, geamurile, proiectoarele să fie murdare. Aşa că verifică dinainte să ai suficient lichid de parbriz şi mergi cu maşina la o spălătorie, altfel s-ar putea să-ţi dai seama că degeaba aprinzi farurile, nu te vor ajuta când te va prinde noaptea pe un drum anevoios. Ai grijă şi la nivelul antigelului fiindcă motorul maşinii poate să îngheţe. Despre dotarea maşinii cu anvelope de iarnă nici nu mai vorbim, fără ele cu siguranţă nici nu vei putea să ieşi din parcare.

Înainte să pleci, este util să-ţi planifici traseul, să verifici starea drumurilor şi să ştii cu aproximaţie cât timp va dura călătoria. Asta poţi să afli cu Google Maps sau cu o altă aplicaţie mobilă. Un autovehicul cu tracţiune integrală este cel mai indicat pentru un drum la munte, mai ales dacă vrei să mergi pe drumuri pietruite, cu nisip ori noroi. În acest caz, va trebui să ai cauciucuri off-road pentru că terenurile accidentate pot fi o adevărată provocare.

Cel mai indicat pentru drumurile lungi este un GPS cu hărţi actualizate, care te vor ajuta să nu te rătăceşti şi să ajungi la timp. Nu uita nici de un încărcător auto USB, altfel rişti să rămâi fără baterie la smartphone.

Pregătirea bagajelor

Cu siguranţă că ai nevoie de lopată, racletă, lanţuri antiderapante, cablu de tractare şi de pornire, un săculeţ cu nisip. Nu uita nici trusa de prim ajutor şi cea de scule, lanternă, roata de rezervă şi cricul. În privinţa obiectelor personale, ia doar strictul necesar. Dacă încarci inutil maşina, rişti să mergi mai încet, să nu poţi urca panta, sau chiar să rămâi în drum.

 

×