x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Control ANPC în pieţe: carne stricată şi fructe mucegăite

Control ANPC în pieţe: carne stricată şi fructe mucegăite

de L. Budin    |    19 Mai 2020   •   09:55
Control ANPC în pieţe: carne stricată şi fructe mucegăite

Produse fără etichetă, depozitate impropriu, vitrine ruginite, cu resturi de alimente şi insecte moarte, camere frigorifice cu mucegai... Toate acestea şi multe altele au fost depistate, în ultimele zile, în urma controalelor din ţară ale Autorităţii Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

ANPC se află, de cel puţin două săptămâni, în plină campanie de control în pieţele din ţară, pentru a verifica modul în care comercianții îndeplinesc prevederile legislației în vigoare, precum și felul în care sunt respectate drepturile consumatorilor. Au fost aplicate amenzi, ba chiar au fost închise mai multe unităţi – dar cele care vorbesc de la sine sunt imaginile luate la faţa locului.

 

Două pieţe, închise

La finele săptămânii trecute, pieţele agroalimentare şi operatorii economici din Petroșani, Vulcan și Lupeni (Hunedoara) au fost luați la bani mărunţi. Au fost controlați 21 operatori economici, cărora le-au fost aplicate 12 amenzi contravenţionale în valoare de 44.000 lei şi 9 avertismente. Printre neregulile depistate se numără existența la vânzare a unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită sau alterate, lipsa informării consumatorilor asupra ţării de origine şi a categoriei de calitate pentru legumele şi fructele puse-n vânzare, produse păstrate şi expuse în condiţii improprii etc. Pentru piața SC Agroaliment SRL Vulcan și Piața Agroalimentară Vulcan, în afara amenzilor contravenționale, a fost aplicată și măsura complementară de suspendare temporară a activității, pentru că lipseau marcajele de distanțare socială.

 

Scene de coşmar

Controalele realizate în pieţele din Giurgiu au găsit nereguli cu duiumul: de la spaţii de depozitare pline de resturi stricate, la cosmetice şi măşti fără etichete.

Sub coordonarea conducerii ANPC, echipele Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Giurgiu au verificat 15 operatori economici din Hala Centrală Giurgiu. Acestora le-au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale, din care 20 de amenzi în valoare de 218.000 lei şi două avertismente. S-a oprit temporar comercializarea diverselor produse nealimentare (textile, de marochinărie ş.a.m.d.), în valoare de 98.535 de lei. Un operator economic de tip autoservire nu a mai avut voie, temporar, să presteze servicii, iar o măcelărie-carmangerie a fost închisă pentru cel mult 6 luni, până la remedierea deficiențelor. Aceeași măsură a fost propusă pentru încă 5 operatori economici.

 

933 kg de produse alimentare din pieţele din Giurgiu au fost oprite de la comercializare, la fel şi 1.710 jucării periculoase şi baterii.

 

Piețele agroalimentare a căror funcționare a fost suspendată și-au reluat activitatea, în urma remedierii abaterilor constatate.

 

 

×