x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Crucea Roşie Română, 142 de ani de la înfiinţare

Crucea Roşie Română, 142 de ani de la înfiinţare

05 Iul 2018   •   10:18
Crucea Roşie Română, 142 de ani de la înfiinţare
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Custodele Coroanei Române, Margareta, a găzduit, ieri, în grădina Palatului Elisabeta, aniversarea a 142 de ani de activitate umanitară neîntreruptă a Crucii Roșii Române. Preşedinte al Crucii Roşii Române, Majestatea Sa s-a declarat mândră să servească, alături de miile de voluntari, principiile acestei organizaţii, la 142 de ani de activitate. „În anul Centenarului, onorăm contribuţia voluntară, în Primul Război Mondial, a femeilor infirmiere ale Crucii Roşii din România. La acea vreme, Regina Maria a creat sistemul de ambulanţe şi s-a alăturat Crucii Roşii cu dăruire şi curaj în acţiunile de ajutorare a răniţilor. Astăzi, toţi cei prezenţi aici, precum şi miile de voluntari din organizaţia noastră suntem mândri de a continua să servim, în fiecare zi, principiile Crucii Roşii", a spus Majestatea Sa, la evenimentul "Uniţi pentru Umanitate".

Şi directorul general al Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter, a declarat că este „mândru şi recunoscător" pentru munca de salvare a celor 6.000 de voluntari şi 380 de angajaţi, care acţionează în cele mai dificile circumstanţe.

Înfiinţată în 1876, Societatea de Cruce Roşie din România este o organizaţie umanitară membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară autorităţii publice şi abilitată prin lege să asigure asistenţă umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparţial şi neutru.

Primul sediu al organizaţiei a fost în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti, iar pe actul de înfiinţare se regăsesc semnăturile unor personalităţi ale epocii, precum Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Prinţul Dimitrie Sturdza, Grigore G. Cantacuzino şi dr. Carol Davila – cel care a reformat sistemul sanitar românesc în epocă.

Prin programele desfăşurate, organizaţia contribuie la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nici o discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică.

Primul preşedinte al Crucii Roşii Române a fost Prinţul Dimitrie Ghica, acesta asigurând funcţia timp de aproape un sfert de secol, mai exact până în 1897.

 

 

×
Subiecte în articol: Crucea Roşie Română