x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum combaţi răul de maşină

Cum combaţi răul de maşină

07 Aug 2019   •   20:30
Cum combaţi răul de maşină

În plin sezon estival, rău de mişcare îţi poate afecta fiecare vacanţă, mai ales dacă preferi excursiile cu maşina alături de familia ta. Există însă soluţii care pot combate eficient această stare de disconfort.

Răul de mişcare sau kinetoza afectează un sfert din populaţia lumii şi apare în timpul călătoriei cu maşina, trenul, avionul sau cu o ambarcaţiune. În general, copiii sunt cei mai sensibili când vine vorba de călătoriile lungi. Totul ţine de sistemul vestibular, acela care ajută organismul să regleze echilibrul şi mişcarea. Sistemul vizual transmite creierului semnale că eşti în mişcare. Corpul, însă, nu se mişcă, urechea internă trimite puţine semnale care să confirme vreo mişcare. În plus, mişcarea percepută de urechea internă e mai mult de balans sus-jos şi nu de deplasare. Toţi aceşti factori duc la răul de mişcare.

Ce trebuie să faci

Dacă ai probleme, atunci când te urci în maşină alege locurile din faţă. În bărci sau vapoare, căutam o poziţie cât mai aproape de mijloc, iar în avion alegem scaunele din dreptul aripilor. La tren, să stăm cu faţa în direcţia de mers. Este obligatoriu să nu pleci la cu stomacul plin. Apa plată rece este de preferat altor băuturi. Mai mult, în timpul călătoriei, evită cititul sau butonatul telefonului. Trebuie să priveşti spre un punct cât mai îndepărtat în faţă şi nu spre lateral.

Inspiră şi expiră cât de des poţi şi cât mai adânc, de preferat aer proaspăt, fără parfumuri şi odorizante de maşină. Dacă lângă tine sunt mirosuri puternice de parfum, mâncare, transpiraţie, încearcă să îţi muţi locul.

Tratamentul care te scapă

Tratamentul clasic presupune administrarea de antiemetice şi anxiolitice, dar te pot ajuta şi plantele. Cel mai util e ghimbirul. Este indicat şi maceratul glicerinic de tei sau arin alb. Ceaiurile şi infuziile de plante pot fi benefice (traista-ciobanului, sânziene, levănţică, busuioc, păducel, salvie). Tratamentul homeopat este strict individua-lizat şi constă în administrarea unui remediu pe o perioadă scurtă de timp.

Menta proaspătă poate, de asemenea, să îndepărteze sau să aline senzaţia de greaţă. Puteţi ţine o bomboană de mentă sau de lămâie în gură. Această metodă funcţionează chiar şi după ce a început să se instaleze senzaţia de greaţă.

×