x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum îţi fortifici imunitatea în ultima lună de iarnă

Cum îţi fortifici imunitatea în ultima lună de iarnă

13 Feb 2020   •   18:00
Cum îţi fortifici imunitatea în ultima lună de iarnă

Lunile februarie-martie reprezintă cel mai prielnic moment pentru viroze, răceli și infecții respiratorii, fiindcă sistemul imunitar se bulversează de la schimbările frecvente de temperatură. Dieta, mişcarea, un sejur într-o zonă cu aer curat stimulează imunitatea.

 

Dieta care ajută imunitatea. O alimentaţie echilibrată, bogată în peşte, legume, fructe oleaginoase crude (nuci, alune) creşte rezistența la îmbolnăvire, inclusiv la infecțiile frecvente care au loc în sezonul rece. Toate aceste alimente oferă din belşug de vitamine, minerale și substanţe nutritive.

Mişcarea este şi ea importantă - şi nu neapărat exerciţiile fizice de forţă. Plimbările zilnice, 

de cel puţin o jumătate de oră, în pas alert, sunt importante pentru buna funcţionare a organelor: scad riscul bolilor de inimă, echilibrează tensiunea arterială, menţin tonusul muscular, încetinesc procesul de îmbătrânire. Plimbările le sunt de ajutor inclusiv diabeticilor.

Atenţie şi la toxinele din jur! Chiar dacă viața urbană ne obligă să trăim într-un mediu poluat, putem alege să folosim produse de îngrijire sau de curăţenie care conţin cât mai puţine chimicale.

Nu în ultimul rând, minivacanţele în zone liniştite, cu aer curat, unde eventual se pot face diverse terapii şi proceduri, sunt în măsură să alunge stresul şi să fortifice organismul. Fiindcă e prea aglomerat la munte, mulţi aleg să-şi petreacă minivacanţele de iarnă în staţiuni balneoclimaterice din ţară, unde pot combina beneficiile curei de aer cu cea de apă.

Pentru o imunitate bună, este indicat un somn de calitate, de 8 ore pe noapte – dar odihna poate avea loc ori de câte ori o cere organismul. La fel de importantă este şi menţinerea unei greutăţi corporale normale.

Odihnă şi relaxare

Într-o stațiune balneară, aerul are o încărcătură bogată de ioni negativi, cu efect bronhodilatator și relaxant psihic. În anumite zone - Băile Govora, Băile Herculane, Sovata - climatul mai blând, umiditatea relativ constantă, apele de leac și ușoara încărcare a aerului cu polenuri alergogene constituie mediul ideal pentru odihnă şi relaxare.

×