x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dentiștii acuzați de moartea unui copil, în război cu DSP Pitești

Dentiștii acuzați de moartea unui copil, în război cu DSP Pitești

de Mariana Zaharia    |    08 Iul 2020   •   10:40
Dentiștii acuzați de moartea unui copil, în război cu DSP Pitești

Clinica stomatologică din Pitești, acuzată de malpraxis după ce un copil și-a pierdut viața la câteva ore de la anestezie, este în proces cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș. Medicii au cerut instanței să anuleze actul prin care inspectorii le-au suspendat activitatea. Tribunalul Argeș va judeca contestația făcută la Secția Civilă, iar pentru asta va chema la declarații și un reprezentant DSP.

 

Pe portalul Tribunalului Argeș apare, la acest moment, contestația făcută de către cei de la clinica stomatologică din Pitești, proces în care Direcția de Sănătate Publică este pârât. 
Pe 12 februarie 2020, după un control făcut în aceeași zi în care a fost declarat decesul băiatului în vârstă de 4 ani, inspectorii Direcției de Sănătate Publică au dat o amendă de 20.000 de lei și au suspendat temporar activitatea clinicii. 
Au plătit jumătate din amendă
Inspectorii au spus, atunci, că medicii nu erau autorizați pentru a face anestezii, nu aveau aparatura și secția necesare. Amenda a fost achitată chiar de atunci, așa că cei de la clinica stomatologică au beneficiat de reducerea la jumătate și au plătit 10 mii de lei. Însă, acum, vor ca instanța să anuleze procesul verbal prin care le-a fost interzis să mai ofere tratamente stomatologice. Deocamdată, plângerea a fost înregistrată și nu a primit termen la care să se judece. 
Expertiza, cheia dosarului penal 
Dosarul penal deschis de procurori merge înainte. Anchetatorii încearcă să afle cine a greșit și în ce fel, pentru că băiatul nu suferea de vreo afecțiune care să îi fi provocat decesul. Era un copil perfect sănătos în momentul în care s-a așezat pe scaunul stomatologului, a fost anesteziat și apoi a făcut stop cardio-respirator. Necropsia în care este trecut acest lucru a ajuns la dosar, iar acum avocații familiei așteaptă să o primească. 
„Imediat după ce o vom primi, vom solicita o expertiză medico-legală, și noi, și Parchetul. Vom avea un expert parte și vom aștepta ca medicii legiști să stabilească în ce măsură a fost un act de maplraxis și al cui. Acum, toți cei audiați în dosar sunt martori. După expertiză, vom putea vorbi despre suspecți dacă vor exista indicii temeinice care să ducă spre o persoană”, ne-a spus Ioana Culachi, avocat malpraxis. 
Dosarul penal este la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești și se fac cercetări pentru ucidere din culpă.


„Familia așteaptă un răspuns și, tot după expertiză - cheia acestui dosar, în opinia mea -, vom face plângeri clare și directe la Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate Publică”, a precizat Ioana Culachi, avocat.


Reprezentanții clinicii au plătit amenda, dar contestă procesul verbal. Poliția așteaptă lămuriri de la DSP, dacă medicii puteau face sau nu anestezii.
 

×