Fundația World Vision România avertizează asupra pericolelor multiple din mediul virtual la care sunt expuşi copiii. Pandemia şi şcoala online au dus la izolarea elevilor, ei fiind mai vulnerabili la modelele negative de pe internet.
Copiii comunică mai puţin nu doar cu profesorii şi colegii, ci şi cu propriii părinţi. Un studiu derulat de fundaţie anul trecut arată că unul din cinci copii de la ţară nu se simte susţinut de familie, iar 6% din micuţi au încredere rareori sau niciodată în adulții cu care locuiesc. Peste 20% din copiii care trăiesc în mediul rural afirmă că sunt doar uneori sau nu sunt niciodată fericiți, iar 7% susţin că duc o viață rea.
Din cei chestionaţi, 8% cred că familia nu este niciodată alături de ei când au nevoie, iar 23% susţin că un membru al familiei îşi petrece timpul cu ei rareori sau niciodată. Încrederea copiilor în părinţi a scăzut în 2020, ajungând la 79%. În acest context, succesul public al unor personaje care instigă la ură nu este deloc surprinzător.
„Copiii din mediul rural ori din alte categorii vulnerabile, fără posibilităţi materiale, sunt astfel victimele perfecte ale manipulatorilor (...) Pentru ei, singura șansă la un viitor este educația, un sistem modern de învățământ”, spun reprezentanţii World Vision România.
În contextul episoadelor recente de instigare a copiilor împotriva profesorilor, în mediul online, World Vision România remarcă o criză de autoritate atât în familie, cât şi în şcoală.
1 din 5 copii nu se simte susţinut de familie.