x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Fierul, esenţial pentru organism

Fierul, esenţial pentru organism

de Monica Cosac    |    27 Noi 2017   •   20:10
Fierul, esenţial pentru organism

Starea de oboseală generalizată, unghii fragile, căderea părului, iritabilitatea sau sindromul picioarelor neliniştite pot fi semnele unei anemii extrem de frecvente, lipsa de fier, o problemă de sănătate care afectează o treime din populația globală. Specialiştii au atras atenţia asupra acestor semne, ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Carenţei de fier.

 “Fierul este un element mineral vital dezvoltării sistemului nervos, care asigură organismului energia de care are nevoie zilnic și un micronutrient esenţial pentru funcţia imunitară, metabolismul muscular şi funcţionarea creierului”, a explicat dr. Sandra Alexiu, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Ea atrage atenţia că este foarte important ca femeile să meargă periodic la medicul de familie atunci când simt că ceva nu este în regulă cu ele, deoarece, de multe ori, în spatele unei stări generale mai proaste, a unei oboseli persistente, stă o problemă de sănătate.

Carența de fier periclitează dezvoltarea cognitivă a copiilor de la cele mai mici vârste și până la adolescenţă, iar la adulţi deteriorează sistemul imunitar și este asociată cu creşterea ratelor de morbiditate. “Deficitul de fier este o comorbiditate importantă la pacienții cu insuficiență cardiacă. Este foarte frecvent (1 din 2 pacienţi cu insuficienţă cardiacă cronică prezintă deficit de fier) şi are un impact negativ atât asupra calităţii vieţii pacienţilor, cât și asupra duratei lor de viaţă”, avertizează Prof. Dr. Daniela Bartoş.

Cei care doresc să simptomele vagi şi nespecifice ale lipsei de fier pot găsi câteva instrumente pe site-ul carentadefier.ro, printre care şi o aplicație de verificare a semnelor respective, precum un chestionar al investigării stării de oboseală.

×