x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Instalația electrică a spitalului din Piatra Neamț, veche de 50 de ani

Instalația electrică a spitalului din Piatra Neamț, veche de 50 de ani

de Diana Scarlat    |    18 Noi 2020   •   08:53
Instalația electrică a spitalului din Piatra Neamț, veche de 50 de ani

Din primele constatări ale procurorilor, la Spitalul Județean de Urgență de la Piatra Neamț nu era nimic în conformitate cu legislația sau cu regulamentele. Sistemul electric, datând de la începutul anilor ’70, pare a fi cel mai neconform, din toate punctele de vedere. Vinovații se vor stabili în urma rezultatului anchetei, după ce se vor analiza toate probele și, probabil, se va face un experiment judiciar. 

 

Cercetarea la locul faptei, la spitalul morții, a scos la iveală faptul că instalația electrică nu a fost schimbată de la construirea unității sanitare, adică din 1973. Niciun manager nu a luat în calcul consecințele instalării noii aparaturi pentru secțiile ATI, pentru care era nevoie de cu totul alte condiții tehnice, atunci când a devenit spital COVID. „Spitalul e o bombă care poate să explodeze în orice moment”, a explicat liderul de sindicat de la unitatea din Piatra Neamț.

 

Lucruri încă nelămurite

 

O altă controversă, în anchetă, este legată de ușile închise în momentul deflagrației. Inițial, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că ușile erau încuiate, însă nu se poate justifica de ce ar exista o astfel de situație la o secție ATI. Totuși din mai multe declarații ale martorilor din spital reiese că ușile erau închise - deci nu încuiate - ceea ce poate explica intervenția mai târzie pentru salvarea pacienților, precum și accidentul suferit de medicul erou, care ar fi deschis ușa după ce deja incendiul era declanșat în interior, iar astfel s-ar fi produs o a doua deflagrație, în contact cu oxigenul din afara secției ATI. Nu se știe nici dacă a fost o explozie propriu-zisă sau nu. Nici cât timp a trecut între momentul declanșării incendiului și intervenția personalului medical. 

În cazul incendiului care a provocat moartea bebelușilor de la Maternitatea Giulești, unul dintre cei găsiți vinovați a fost electricianul. Poate fi la fel și în cazul spitalului morții de la Piatra Neamț.

×