x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii avertizează: cariera afectează fertilitatea

Medicii avertizează: cariera afectează fertilitatea

de Monica Cosac    |    14 Feb 2017   •   16:31
Medicii avertizează: cariera afectează fertilitatea

De la an la an, se nasc tot mai puţini copii, ajungându-se ca anul trecut să se înregistreze un record negativ de naşteri în România. Această situaţie ar trebui să ne îngrijoreze, avertizează medicii, potrivit cărora una dintre cele mai importante cauze ale infertilităţii, problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe femei din ţara noastră, este de natură socială şi nu medicală.

 

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), 2016 a fost anul cu cele mai puține nașteri din 1990 până în prezent. Astfel, anul trecut, în România s-au născut mai puțin de 190.000 de copii (189.783) în comparație cu anul 2015, când s-au născut 201.023 de copii. Precedentele recorduri negative au fost înregistrate în anii 2011 (196.242) şi 2014 (195.612).

 

Cifrele sunt îngrijorătoare, iar unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru este că din ce în ce mai multe femei pun pe primul plan cariera, ceea ce duce la amânarea momentului întemeierii unei familii. Ritmul accelerat al vieții sociale le determină pe femei să amâne foarte mult momentul conceperii unui copil, astfel încât tot mai multe dintre ele se gândesc abia după vârsta de 35 de ani să facă primul copil, când există deja un declin serios al fertilităţii.

Potrivit medicului Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, la 30 de ani începe un declin ușor al fertilității, ovulele îmbătrânesc și fertilizează mai greu. Însă, după 35 de ani lucrurile devin din ce în ce mai dificile, iar după 40 curba fertilității unei femei scade abrupt.

“În momentul de față, cariera este cauza de infertilitate non-medicală numărul 1 în rândul femeilor. Și este bine să se știe că, după 35 de ani, o sarcină pe cale naturală se poate obține din ce în ce mai greu. Fertilitatea femii depinde foarte mult de vârstă, de aceea ar fi bine ca la 30 de ani femeile să aibă deja un copil”, explică dr. Vythoulkas.

 

“Cariera și postura de mamă nu se exclud, se pot face la fel de bine amândouă. Dar, să ajungi la 35-40 de ani și să constați că nu mai poți avea copii, e un lucru trist și, uneori, ireversibil” Andreas Vythoulkas, medic

 

Pe măsură ce anii trec, rezerva ovariană își urmează cursul firesc de scădere, făcând din ce în ce mai dificilă conceperea unui copil

×