x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social O nouă clinică de boli infecţioase se construieşte în Capitală

O nouă clinică de boli infecţioase se construieşte în Capitală

de Monica Cosac    |    01 Mar 2019   •   11:45
O nouă clinică de boli infecţioase se construieşte în Capitală
Sursa foto: Diana Oros

În mai puţin de trei ani, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” va avea o nouă „clinică multifuncţională în domeniul bolilor infecţioase şi infectocontagioase limitatoare de viaţă”, cu peste 600 de paturi, potrivit unui proiect de Hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Unitatea medicală va avea două corpuri de clădire conectate între ele, investiţia totală ridicându-se la circa 780 de milioane de lei. 

Noua clinică din Capitală va purta numele Dr. Calistrat Grozovici şi va fi amplasată pe un teren de circa 7.000 mp care aparține Institutului „Matei Balş”, în locul unde în prezent se află mai multe clădiri în stare avansată de degradare.

Iniţiatorii proiectului consideră că, astfel, „se va schimba în totalitate managementul infecțiilor așa-zise cronice gen endocardite infecțioase subacute, osteomielite, abcese cerebrale, hepatopatii cronice, hepatocarcinoame etc. prin abordare chirurgicală precoce și antibioticoterapie specifică adecvată imediată”. 

Unitatea medicală va avea 636 paturi (256 în Corpul A şi 380 în Corpul B), multiple cabinet de consultaţie, săli de operaţie, laboratoare de cercetare, săli de învăţământ etc. precum şi cele mai moderne dotări. „În noua Clinică multifuncțională se va acoperi patologia infecțioasă cu potențial de cronicizare a sistemului nervos central, sistemului cardio-vascular, sistemului osteoarticular, a aparatului digestiv, a aparatului uro-genital și a sistemului hemato-poetic și oncoterapia pentru afecțiunile induse de HIV/SIDA”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Conform documentului, clinica va fi construită în doi ani și jumătate „din fonduri externe, de la Bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie şi, în completare, din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice”.

 

 

×
Subiecte în articol: clinica