x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social O nouă meserie, inutilă și nelegală

O nouă meserie, inutilă și nelegală

de Diana Scarlat    |    13 Noi 2020   •   10:41
O nouă meserie, inutilă și nelegală

Excesul de zel al unor politicieni care încearcă să dea bine la numărul de inițiative legislative a stârnit un conflict cu specialiștii din domeniul protecției datelor. Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) a anunțat că se delimitează de inițiativa de a crea o nouă meserie în România, pentru cei care sunt responsabili de respectarea GDPR.

 

Din textul proiectului legislativ reiese că cei care l-au scris nici măcar nu cunosc legislația în vigoare. „ASCPD atrage atenția tuturor instituțiilor statului asupra pericolului politizării profesiei de Responsabil cu protecția datelor cu caracter personal. ASCPD se delimitează de orice contribuție la elaborarea acestui proiect legislativ și constată cu surprindere inițierea și promovarea acestui proiect legislativ, fără nicio consultare prealabilă, cu nicio parte interesată, dar în procedura de urgență”, anunță Asociația într-un comunicat de presă. O astfel de lege - care ar fi o premieră în Europa - nici măcar nu a fost pusă în dezbatere publică și nimeni nu a explicat de ce a fost înregistrată prin procedură legislativă de urgență, de către inițiatori, la Biroul Permanent al Senatului (653/10.11.2020). Astfel s-au încălcat obligațiile de a motiva urgența în cuprinsul proiectului – arată ASCPD.

 

Mod de operare

 

Sunt nenumărate situații aberante care au fost create de clienții politici cu firme de formare profesională, pentru care s-au introdus sute de meserii noi și inutile în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Cele mai relevante exemple sunt în cazul profesorilor și al detectivilor. Astfel, un absolvent de facultate care a făcut modulul de psiho-pedagogie, metodică și practică pedagogică timp de trei ani (șase semestre), cu examene și proiecte, teorie și practică etc., este obligat să facă și un curs de formare profesională de scurtă durată, deoarece legea consideră că nu are abilitățile necesare pentru a le preda cursuri adulților. La fel și un anchetator care, eventual, a reușit să prindă peste 2.000 de criminali, de-a lungul unei cariere de peste 25 de ani în Poliție, este obligat să facă un curs de detectivi particulari, dacă iese la pensie și vrea să lucreze la o firmă de detectivi – pentru că legea consideră că nu este specializat. Iar cursurile sunt ținute de tineri de 25-27 de ani, care abia au absolvit facultatea și un astfel de curs.

 

Specialiștii în protecția datelor susțin că a crea o meserie nouă pentru acest domeniu este o inițiativă în contradicție cu legislația în vigoare, din România și din UE.

×