x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Principalele MODIFICĂRI ale Codului Rutier. Sancțiuni DRASTICE pentru comportament agresiv

Principalele MODIFICĂRI ale Codului Rutier. Sancțiuni DRASTICE pentru comportament agresiv

27 Ian 2022   •   18:44
Principalele MODIFICĂRI ale Codului Rutier. Sancțiuni DRASTICE pentru comportament agresiv

Permisul auto va putea fi suspendat pentru 120 de zile, amenzile vor fi uriașe iar comportamentul agresiv va fi aspru sancționat după ce guvernul va aproba modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, proiect aflat pe ordinea de zi de astăzi.

UPDATE Astăzi, 27 ianuarie a.c., în ședința de Guvern a fost adoptată Ordonanța de Guvern pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice.

 Astfel, se reglementează în concret mecanismele de sancționare a abaterilor prin raportare la gradul de pericol social al acestora, definirea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, sancționarea faptei privind circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor și trecerea într-o clasă superioară de contravenții a faptei privind nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire.

Noile modificări prevăd sancționarea comportamentului agresiv adoptat în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, cu amendă contravențională având o valoare cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor urmează să fie sancționată cu amendă având o valoare cuprinsă între 1.305 de lei și 2.900 de lei, abatere prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (în prezent această faptă fiind sancționată cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni) și, în plus, cu aplicarea sancțiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Se introduce o majorare cu 30 de zile a perioadei de suspendare aplicată pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată și se trece la o clasă superioară de contravenții pentru nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depășire, fiind prevăzută o creștere a sancțiunii contravenționale, noile amenzi ajungând la o valoare cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Modificări vor fi aduse și în ceea ce privește soluția de suspendare, de drept, a termenului de prescripție de 6 luni, pentru cumulul de 15 puncte de penalizare, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.

Totodată, se stabilește viteza maximă admisă în afara localităților pentru vehiculele din categoria A2, respectiv 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

De asemenea, se introduce o nouă contravenție. Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea, în timpul mersului, urmează să fie sancționată cu amenda cuprinsă între 870 și 1.160 lei.

Scopul modificărilor este de a proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier.

Stire initiala Prin urmare, șoferii care conduc agresiv vor putea rămâne fără permis timp de 30 de zile și vor fi amendați cu sume între 580 și 725 de lei.

Conduătorii auto vinovați de un accident vor primi amendă de peste 1.000 de lei și li se va suspenda permisul pentru 60 de zile.

Cei care circulă fără motiv pe banda de urgență a autostrăzii. vor fi sancționați cu 2.900 de lei  și suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Șoferii care vor întoarce pe contrasens sau merg pe contrasens vor rămâne fără permis pentru 120 de zile.

Nerespectarea regulilor pentru trecerea la nivel cu calea ferată se sancționează cu suspendarea permisului pentru 120 de zile.

Depășirea vitezei legale cu peste 70 km/h înseamnă ridicarea permisului pentru 120 de zile.

Șoferilor care circulă pe sens opus sau sub influența băuturilor alcoolice li se suspendă permisul pentru 120 de  zile.

Persoanele care au obținut permisul de conducere într-o altă țară, încalcă normele rutiere din România și sunt condamnați penal nu vor mai avea voie să conducă pe drumurile publice.

Comportament agresiv

- amendă între 580 lei 725 lei

- suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile

Dacă a produs un accident de circulație din care a rezultat pagube materiale:

- amendă între 870 de lei și 1.160 lei

- suspendarea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile

Circulația pe banda de urgență fără motiv

- amendă între 1.305 lei și 2.900 lei

- suspendarea permisului pentru 90 de zile

Nerespetarea regulilor de circulație pe autostradă

- suspendarea permisului de conducere 120 de zile dacă:

- executarea manevrei de întoarcere sau de mers înapoi

- circulația sau traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile

- circulația pe contrasens

Trecerea la nivel cu calea ferată

- suspendarea permisului de conducere 120 de zile

Depășiri neregulamentare

- amendă între 870 de lei și 1.160 lei

- suspendarea permisului de conducere de la 30 de zile la 60 de zile

În cazul în care s-a produs un accident de circulație fără victime:

- amendă între 1.305 lei și 2.900 lei

- suspendarea permisului de conducere 90 de zile

Neacordare de prioritate

- amendă între 870 de lei şi 1.160 lei

- suspendarea permisului de conducere 60 de zile

În cazul în care s-a produs un accident de circulație fără victime

- amendă între 1.305 lei şi 2.900 lei

- suspendarea permisului de conducere 90 de zile

Nerespectarea limitei de viteză

- depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză duce la suspendarea permisului de conducere 120 de zile

Perioada de suspendare a permisului

- în cazul în care prin încălcarea regulilor de circulație privind circulația pe sens opus, conducerea sub influența băuturilor alcoolice ori conducerea pe autostradă s-a produs un accident, fără victime, perioada de suspendare a permsisului se majorează cu 30 de zile

Interdicție pentru șoferii care au permise obținute în străinătate și au comis infracțiuni

- șoferii care au permise de conducere emise de o autoritate străină şi au fost condamnați pentru infracțiuni rutiere în România au interdicție de a conduce pe teritoriul țării

 

×
Subiecte în articol: cod rutier comportament agresiv