De frica infectării cu noul coronavirus, oamenii au golit rafturile farmaciilor de suplimente alimentare despre care au auzit că ar fi bune în cazul în care fac COVID-19. Însă, specialiștii avertizează că administrarea suplimentelor alimentare în exces sau în lipsa unei informări corecte în prealabil, poate fi dăunătoare sănătății. Chiar dacă sunt vitamine, minerale sau produse pe bază de plante, suplimentele alimentare pot fi utilizate în cantități limitate, pentru perioade de timp bine definite și doar la indicația specialiștilor din domeniul sănătății. „Suplimentele alimentare pot deveni toxice dacă sunt luate în cantități prea mari, mai ales în cazul vitaminelor liposolubile (A, D, E și K). Acestea se pot depune sub formă de rezerve în organism și nu se elimină renal, cum o fac cele hidrosolubile. În plus, administrarea în exces a anumitor vitamine sau minerale poate duce la absorbția deficitara a altora, creând astfel un dezechilibru nutrițional”, explică Diana Mereu, director executiv Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI).
Suplimentele alimentare nu sunt destinate tratării, diagnosticării, ameliorării, prevenirii sau vindecării bolilor.