x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Telemedicina, reglementată oficial în România

Telemedicina, reglementată oficial în România

de Monica Cosac    |    20 Noi 2020   •   08:25
Telemedicina, reglementată oficial în România

După câteva luni în care, în România, a fost permisă doar temporar, în contextul pandemiei de coronavirus, telemedicina este acum reglementată oficial și în țara noastră. Practic, Guvernul a aprobat solicitarea Ministerului Sănătății cu privire la posibilitatea acordării de servicii medicale la distanță, prin telefon sau online. Specialiștii din Sănătate, atât de la stat, cât și din privat, vor putea oferi nu doar consultații prin telemedicină, ci și alte servicii medicale. 

 

 

„Telemedicina este totalitatea serviciilor medicale furnizate la distanță, fără prezența fizică simultană a personalului medical și a pacientului, pentru stabilirea diagnosticului, indicarea tratamentului, monitorizarea unor afecțiuni sau indicarea unor metode de prevenție a bolilor, în mod securizat, prin intermediul tehnologiei informației și mijloacelor electronice de comunicare”, potrivit Ordonanței de Urgență pentru completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, aprobată de Guvern. 

Beneficiarii telemedicinei sunt pacienții, care pot avea acces mai rapid la actul medical, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății. 

„Era nevoie de modificarea cadrului legal general care să dea posibilitatea acordării asistenței medicale prin telemedicină de către toate unitățile sanitare publice și private, în beneficiul pacienților”, afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

 

Limitează răspândirea SARS-CoV-2

Furnizarea de la distanță a serviciilor medicale poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, arată Ministerul Sănătății, deoarece se pot limita deplasările şi interacţiunile interumane directe, fără limitarea accesului pacienților la asistența medicală necesară.

În termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sănătății trebuie să elaboreze normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, care vor fi aprobate prin HG. Actul normativ va cuprinde:

- specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;

- condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;

- responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicină și a verificării respectării ei;

- modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină.

 

Serviciile care pot fi furnizate și prin telemedicină sunt: teleconsultația, teleexpertiza, teleasistenţa, teleradiologia, telepatologia și telemonitorizarea.

×