x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Unul din trei tineri români este sărac lipit

Unul din trei tineri români este sărac lipit

de Monica Cosac    |    11 Aug 2017   •   20:10
Unul din trei tineri români este sărac lipit
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

O treime dintre tinerii din România trăiesc în condiţii de privare materială severă, proporţia fiind de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, sunt datele alarmante relevate de un infografic lansat, ieri, de Monitorul Social.

 

Mai mult, infograficul arată că aproape jumătate (43,7%) din totalul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani care trăiesc în România sunt expuşi riscului de sărăcie, iar această tendinţă este în creştere. Pentru totalul populaţiei României, ponderea celor aflaţi în risc de sărăcie este, de asemenea, ridicată (39%), dar e mai mică decât cea înregistrată în rândul tinerilor şi cu tendinţă de scădere.

Deşi România are cea mai mică rată a şomajului din UE, procentul şomerilor din rândul tinerilor este mai mare (13,1%), faţă de cele înregistrate în mai multe ţări din Europa de Est, relevă infograficul. Din punctul de vedere al ratei ocupării, cu doar 41% dintre tineri angajaţi, ne situăm sub media UE.  

„Contrar unor mituri referitoare la performanţele informatice ale tinerilor români, datele Eurostat arată că, la nivel de populaţie tânără, ele sunt mai degrabă modeste”, susţin iniţiatorii Monitorului Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) România.

Doar 24% dintre tinerii români cu vârste între 16 şi 29 de ani au îndeplinit trei sau patru activităţi legate de computer, în timp ce proporţia în Bulgaria este de 34%, în Germania 37%, în Suedia - 36%, în Polonia - 34% şi în Spania - 30%.

 

×