x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Clima în Europa se încălzește de 2 ori mai rapid decât în lume

Clima în Europa se încălzește de 2 ori mai rapid decât în lume

02 Noi 2022   •   22:30
Clima în Europa se încălzește de 2 ori mai rapid decât în lume

Încălzirea climei în Europa este de 2 ori mai rapidă decât media globală, potrivit unui raport. Fenomenul se traduce în călduri excepționale, incendii puternice, inundații și alte efecte, cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale uriașe.

Tendința de încălzire mai rapidă din ultimii 30 de ani este susceptibilă să provoace călduri excepționale, incendii de vegetație și inundații, avertizează oamenii de știință.

Temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimii 30 de ani, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), citat de The Guardian.

Efectele acestei încălziri se văd deja, cu secete, incendii de pădure și dezghețuri care au loc pe întregul continent. Raportul "Starea climei în Europa", avertizează că, pe măsură ce tendința de încălzire continuă, căldurile excepționale, incendiile de vegetație, inundațiile și alte efecte ale dereglărilor climatice vor afecta societatea, economiile și ecosistemele.

Din 1991 până în 2021, temperaturile din Europa au crescut cu o rată medie de aproximativ 0,5C pe deceniu. Acest lucru a avut rezultate fizice: ghețarii alpini au pierdut 30 de metri din grosimea gheții între 1997 și 2021, în timp ce stratul de gheață a Groenlandei s-a topit, de asemenea, contribuind la creșterea nivelului mării. În vara anului 2021, Groenlanda a avut prima ploaie înregistrată vreodată în cel mai înalt punct al său, stația Summit.

Au fost pierdute vieți omenești ca urmare a evenimentelor meteorologice extreme. Raportul precizează că, în 2021, evenimentele meteorologice și climatice cu impact ridicat - dintre care 84% au fost inundații și furtuni - au dus la sute de decese, au afectat direct peste 500.000 de persoane și au provocat pagube economice de peste 50 de miliarde de dolari.

"Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi care se încălzește și ne reamintește că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt la adăpost de impactul evenimentelor meteorologice extreme", a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

De asemenea, este foarte probabil ca tendința să continue, fiind prevăzute mai multe dezastre meteo în viitor. Raportul preconizează că temperaturile vor crește în Europa într-un ritm care va depăși modificările temperaturii medii globale. Fenomenele meteo se vor accelera, cu tot mai puține ploi de vară, ceea ce va duce probabil secete devastatoare. Ploile extreme și inundațiile vor urma probabil în ultimele luni în toate regiunile, cu excepția Mediteranei.

Raportul are și vești bune. Multe țări europene au reușit să reducă foarte bine emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, Europa a luat măsuri pentru a proteja populația de cele mai grave efecte ale crizei climatice, sistemele de alertă în caz de fenomene meteorologice extreme protejând aproximativ 75% din populație, iar planurile de acțiune pentru combaterea efectelor căldurii au salvat multe vieți.

"În ceea ce privește atenuarea, ritmul bun de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din regiune ar trebui să continue și ambițiile ar trebui să fie în continuare sporite. Europa poate juca un rol-cheie în realizarea unei societăți neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până la mijlocul secolului, pentru a respecta acordul [climatic] de la Paris", a declarat Taalas.

Există o serie de motive pentru care Europa s-a încălzit mai repede decât alte părți ale lumii. Are un procent ridicat de uscat, care se încălzește mai repede decât marea. Arctica și, în general, latitudinile nordice înalte sunt, de asemenea, regiunile care se încălzesc cel mai rapid la nivel global, iar o parte relativ mare din Europa se află în latitudinile nordice.

Sistemele de reacție ar putea contribui, de asemenea, la această încălzire, cum ar fi slaba umiditate a solului, ceea ce înseamnă că temperaturile cresc mai repede. Europa este vulnerabilă și la curenții cu jet dublu.

Un studiu publicat în Nature Communications la începutul acestui an a constatat că Europa este un "punct fierbinte al valurilor de căldură", în parte din cauza faptului că fluxurile cu jet dublu reprezintă aproximativ 35% din variabilitatea temperaturii.

.

(sursa: Mediafax)

×