x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Fenomene meteo extreme în România

Fenomene meteo extreme în România

de Monica Cosac    |    21 Iun 2016   •   10:10
Fenomene meteo extreme în România
Sursa foto: DORINA MATIS / AGERPRES FOTO

O vijelie extrem de puternică, descrisă de oameni ca “tornadă” a făcut ravagii, duminică noapte, în două localităţi din judeţul Mureş: turla unei biserici şi sute de case au fost distruse, iar un copil de numai doi ani a murit strivit de un copac doborât de furtună. Un bărbat din Timiş a murit după ce a fost lovit de fulger şi sute de oameni au fost evacuaţi din calea viiturilor.

Peste 300 de case din localităţile Dătăşeni şi Cuci au rămas fără acoperişuri şi doi localnici au ajuns la spital, răniţi de ţiglele căzute. O fetiţă în vârstă de doi ani a murit la Brâncoveneşti, strivită în maşina familiei, după ce vijelia a doborât un copac. Oamenii povestesc că vântul a avut o forţă uriaşă şi, în doar câteva minute, a smuls copaci şi a doborât construcţiile din lemn.

Fenomenele meteo periculoase din ultimele 24 de ore au afectat şi 23 de localităţi din judeţul Suceava. Apele au măturat buştenii, care au blocat mai multe drumuri, iar casele oamenilor au fost inundate. Câteva zeci de turişti care îşi petreceau vacanţa de Rusalii la Voroneţ au fost evcuaţi de pompieri. Viiturile au făcut prăpăd şi în Maramureş şi în vestul ţării. Doi bărbați care lucrau la o fermă din judeţul Timiş au fost loviți de fulger în timp ce se aflau sub un copac, iar unul dintre ei nu a supraviețuit.

Şi secţia de Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Arad, inaugurată acum 2 săptămâni, după o renovare care a durat mai bine de un an, a fost inundată în urma ploilor abundente de duminică. Apa a pătruns prin acoperiş, iar medicii au fost nevoiţi să evacueze pacienţii şi toată aparatura.

Pericolul încă nu a trecut. Avertizarea cod portocaliu de inundaţii a fost prelungită până azi, la ora 10.00, pe râuri din nouă judeţe: Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş şi Caraş-Severin. Alte 17 judeţe rămân sub atenţionare cod galben. Premierul Dacian Cioloş a convocat, în această dimineaţă, o videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii ISU, pentru evaluarea pagubelor.

 

 

 

×