x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Avertisment: Temperatura globală va depăși pragul cheie de 1,5 grade pentru prima dată în următorii cinci ani

Avertisment: Temperatura globală va depăși pragul cheie de 1,5 grade pentru prima dată în următorii cinci ani

de Redacția Jurnalul    |    18 Mai 2023   •   15:45
Avertisment: Temperatura globală va depăși pragul cheie de 1,5 grade pentru prima dată în următorii cinci ani

Temperatura globală va depăși pentru prima dată în următorii cinci ani o limită cheie de temperatură, a avertizat Organizația Meteorologică Mondială (OMM), potrivit Sky News. Sursa citată mai spus că există 98% șanse ca în această perioadă să fie depășit cel mai cald an înregistrat vreodată.

În prezent, există 66% șanse ca temperatura medie globală să fie depășită cel puțin o dată, de la 1,5 grade Celsius, până în 2027 - ceea ce ar reprezenta o premieră în istoria omenirii.

Aproape toate țările din lume s-au angajat să încerce să limiteze încălzirea la un nivel ideal de numai 1,5 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială.

Națiunile au făcut acest lucru atunci când au semnat acordul istoric privind clima de la Paris, în cadrul conferinței COP21, în încercarea de a menține mai ușor de gestionat efectele periculoase ale schimbărilor climatice, cum ar fi inundațiile, creșterea nivelului mării și secetele.

Depășirea pragului de 1,5 grade Celsius, deși alarmantă, nu ar însemna că lumea a depășit definitiv acest prag, subliniază oamenii de știință.

Temperatura medie globală ar trebui să depășească 1,5 grade Celsius de mai multe ori înainte de a se putea spune că clima s-a încălzit permanent până la acest nivel.

Dar este un semn că lumea se apropie și că încercarea omenirii de a ține în frâu schimbările climatice, cauzate în principal de arderea combustibililor fosili, ar putea fi prea mică și prea lentă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: temperatura globala prag cheie