x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Capitala turismului

Capitala turismului

de Carmen Dragan    |    06 Sep 2009   •   00:00
Capitala turismului
Sursa foto: Ayuntamiento de Benidorm/

În ritm de flamenco (căci cum am putea merge altfel într-o ţară latină, cum e Spania?) să poposim într-un loc de o frumuseţe ne­pă­mân­teană, una dintre cele mai râvnite destinaţii turistice ale lumii. Benidorm, Costa Blanca.



Levante şi Poniente - două frumoase plaje nisipoase, de altfel cele mai largi din sudul Europei, pe care ar visa oricare pământean să se bronzeze. Coline desenate în ocru, cu încântătoare căsuţe albe de vacanţă. Impunătoare hoteluri cu peste... 50 de etaje. Iată câteva dintre atracţiile primului centru turistic al Spaniei mediteraneene, Benidorm, denumită astăzi şi „capitala turismului".

Pe plaja Levante, prima care a fost moder­nizată, la una dintre cafenele putem lua un aperitiv în timp ce privim răsăritul sau căderea serii. Cealaltă plajă, Poniente, ne atrage prin calităţile apei şi ale nisi­pului, aşa că ne putem lăsa în voie mângâiaţi de briză.

Abia la sfârşitul secolului al XIX-lea putem vorbi despre o formă de turism organizat în zonă, căci până atunci Benidorm nu era decât un mic sat de pescari. Astăzi însă este cea mai căutată destinaţie turistică din Europa, după Paris şi Londra, şi cel mai mare oraş-staţiune, cu uriaşe hoteluri ce găzduiesc milioane de turişti şi cu numeroase posibilităţi de divertisment.

Odată ajunşi pe Costa Blanca, trebuie să savurăm şi gastronomia locului, căci e greu să spui nu unei sopa de mariscos (supă cu fructe de mare), unei ensalada mediterránea (salată medi­teraneană), unei olla de musico (tocana muzicienilor), preparată aici din do­vleac, carne de porc şi cârnaţi cu ceapă, sau unor butiffara en hojaldre (câr­năciori în foietaj). Iar dintre băuturi, o sangria rece va readuce întotdeauna pofta de dans, pofta de viaţă...

×