x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Capri, o insulă cu... spirit artistic

Capri, o insulă cu... spirit artistic

de Magda Cristina Ursache    |    11 Oct 2014   •   23:27

Cu mult deasupra mării, din grădina delicată aflată sus de tot în Capri, poţi să urmăreşti cu privirea conturul Vezuviului, a cărui erupţie a făcut ca Pompeiul să rămână astăzi în istorie, un oraş antic ce încă îşi mai dezvăluie secretele celor care au răbdare să-i străbată străzile acoperite cu cenuşă. Şi tot din Capri poţi să admiri Napoli, una dintre cele mai frumoase citadele italiene. La fel ca şi cu sute de ani în urmă, Capri este o destinaţie exclusivistă, în care cele mai luxoase magazine, restaurante şi branduri vor să facă viaţa cât mai frumoasă răsfăţaţilor sorţii. Nu întâmplător, unele dintre cele mai importante personalităţi au ales să-şi petreacă aici verile însorite.


ÎN PORT, ÎN PARADIS
Feribotul care asigură transportul din Napoli către Capri străpunge valurile mării cu o viteză ameţitoare. După numai 40 de minute acostează într-unul din cele două porturi ale insulei: Marina Piccola sau Marina Grande. De aici, fie vă opriţi la plajă, savurând un cocteil şi cea mai bun pizza pe care aţi fi putut-o gusta vreodată, fie, o altă alternativă, la fel de atrăgătoare, este să exploraţi insula pas cu pas. Sunt zeci de locuri ce pot fi considerate unice, având un farmec special. Grota Albastră, Tragara, Faraglioni, Anacapri sau vestigiile romane...


ISTORIE LA SUPERLATIV
Istoricul grec Strabon spunea în scrierile sale că insula Capri ar fi fost, cândva în negurile timpului, parte integrantă din continent. Dovezile arheologice au confirmat această ipoteză, ceea ce face din Capri un fenomen geologic. În Roma Antică, Augustus a hotărât să-şi construiască pe insulă un palat, lui alăturându-se alte zeci de vile, ale căror urme se păstrează şi în zilele noastre. Succesorul său, Tiberius, a ales să se stabilească definitiv în Capri spre sfârşitul vieţii, construind faimoasa vilă Jovis, care a înfruntat timpul cu "zâmbetul pe buze", vremurile nereuşind să o distrugă. În secolul al XIX-lea insula Capri devine un punct strategic militar, pentru ca după câteva zeci de ani să se transforme în oraşul de vacanţă al artiştilor din întreaga lume. Aşa se face că Axel Munthe, Maxim Gorki sau Frank Hyde şi-au construit aici case cocoţate pe stânci.


ATRACŢII
Un funicular te poartă până în oraşul Capri şi faimoasa sa Pizzetta, un loc unde se află cafenele, restaurante şi magazine de lux. Arbuşti uriaşi, împodobiţi cu flori roşii ca focul, smochini şi cactuşi ce ating înălţimea unui om. În apropierea Piazzettei, se află o terasă de unde se poate observa silueta impresionantă a "Arco Naturale". O stâncă născută din mare, al cărei miez a fost ros de vânturi şi ape. La picioarele ei se găseşte o peşteră, numită Matermania Grotto, pe care romanii au transformat-o într-o fântână împodobită cu scoici, mozaic şi sticlă colorată, din care se mai păstrează astăzi vagi urme.

Grădinile lui Augustus se întind în apropierea oraşului, urmând conturul unuia dintre cele mai frumoase drumuri. Construit la comanda industriaşului german Friedrich Alfred Krupp, a fost considerat o operă de artă.

Despre Grota Albastră se spune că este o minune a Mării Mediterane. Poţi să ajungi doar cu barca, iar o dată intrat în pântecul ei vei avea parte de o imagine fascinantă. Apa capătă o culoare albastră ireală (prima impresie pe care o ai este că pluteşti pe întinderea albastră a cerului de vară fără nori), ce se întinde de-a lungul pereţilor, în irizaţii tremurânde. Peştera are 60 de metri lungime şi 25 metri lăţime.

Vila San Michele, căminul scriitorului Axel Munthe, este o bijuterie arhitectonică. Construită pe locul în care s-a înălţat cu sute de ani în urmă o frumoasă vilă romană, se bucură de o panoramă fantastică asupra mării. Sculpturile ce se află atât în grădină, cât şi în interiorul vilei, amintesc de culturile greacă, romană şi egipteană- un sfinx, capul Meduzei, fragmente de monumente funerare romane. "Casa mea trebuie să fie deschisă către soare, vânt şi vocea mării la fel ca un templu grec, lumină, lumină, lumină peste tot.", mărturisea Axel Munthe.


RAFINAMENT CULINAR
Turiştii pot alege să treacă pragul unui restaurant sofisticat sau a unei simple trattoria. Când vine însă vorba de preparate, nimic nu este simplu. Bucătăria mediteraneană este reprezentată poate cel mai bine de diverse sortimente de pizza şi torta caprese, două specialităţi care merită încercate.

×