x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii VIDEO: Superlativele mapamondului. Marea Gaură Albastră

VIDEO: Superlativele mapamondului. Marea Gaură Albastră

21 Aug 2016   •   08:45
VIDEO: Superlativele mapamondului. Marea Gaură Albastră

Situată În Marea Caraibilor, în apropierea coastei statului Belize, Marea Gaură Albastră reprezintă unul dintre fenomenele fascinante ale naturii, care oferă un spectacol grandios.

Dolina rotundă, cu diametrul de 305m și adâncime de 120m s-a format în mijlocul recifului Lighthouse în timpul glaciaţiunii cuaternare.

Inițial, această gaură albastră reprezenta un sistem de peșteri calcaroase, formate în timpul ultimei ere glaciare. Pe atunci nivelul mării era cu mult mai scăzut, dar când acesta s-a ridicat, bolta peșterii a cedat, formând o dolină carstică, formă de relief răspândită de-a lungul litoralului Belizelor. Terasele fostei peșteri, se află la adâncimi de 21, 49 de metri şi 91 de metri.

Descoperirea acestei zone i se datorează lui Jacques Cousteau, care, în anul 1971 a acostat nava Calypso în zonă, pentru a explora și măsura adâncimea structurii.

Gaura, cu o formă perfect circulară, a apărut în urma cu 65.000 ani și ascunde în adâncurile sale o faună unică printre care se numară bibanul-crestat sau rechinul caraibian de recif.

Citește mai mult și urmărește un VIDEO uluitor!

×