x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 5 moduri de a ține departe căpușele din grădina ta

5 moduri de a ține departe căpușele din grădina ta

de Anastasia Paul    |    16 Iun 2024   •   23:40
5 moduri de a ține departe căpușele din grădina ta

Căpușele pot fi o problemă reală, în special în lunile calde.

Este întotdeauna o idee bună să ții departe căpușele de curtea ta, în primul rând pentru a te putea proteja pe tine și animalele de companie de înțepături. Unele măsuri necesită foarte puțină muncă, cum ar fi amplasarea unor plante care resping căpușe. Căpușele pot fi prolifice în climatele blânde, cu niveluri ridicate de umiditate.

Există diferite moduri de a scăpa de căpușele din curtea ta. Deși înțepăturile lor pot fi periculoase pentru sănătate, căpușele oferă hrană pentru alte animale și oamenilor de știință o bună indicație asupra modului în care se desfășoară mediul local (de exemplu, prezența mai multor căpușe înseamnă că este posibil să existe o mulțime de alte mamifere mai mici în zonă, cum ar fi iepurii și veverițele).

Cu toții încercăm să găsim un echilibru între a lăsa natura să-și facă treaba și a respinge dăunătorii care se dovedesc a fi o pacoste.

Ce sunt căpușele
Căpușele sunt nevertebrate care aparțin clasei Arachnida, aceeași clasă cu păianjenii, scorpionii și acarienii. Aceste insecte mici sunt active în lunile mai calde ale anului și se hrănesc cu sângele mamiferelor, păsărilor și, uneori, reptilelor și amfibienilor.

„Odată ce acești vânători oportuniști găsesc o gazdă, își înfig capul în piele și sug sângelei. Căpușele poartă boala Lyme, care îți poate afecta sănătatea pentru tot restul vieții”, spune expertul Matt Smith.

Există mulți dăunători care pot distruge plantele dar căpușele vor folosi plantele pentru a se urca pe ele și așteaptă să vină o gazdă.

Iată cinci lucruri pe care le poți face pentru a le respinge

1. Plante în calea căpușelor

Unul dintre principalele motive pentru care există căpușe în curtea ta este că au fost transportate pe alt animal. De aceea, căpușelor le place să stea în locurile pe unde vor trece oamenii și alte animale.

Dacă ai alei sau zone de tranziție în curtea ta, experții spun că este bine să faci niște „plantări strategice” pentru a preveni căpușele să ajungă în curte.

Căpușele vor evita plantele și ierburile, precum rozmarinul, levănțica, menta și gălbenelele, așa că ia în considerare adăugarea acestor plante frumos parfumate împotriva dăunătorilor pe poteci sau în jurul marginii parcelei pentru a le îndepărta.

2. Iarbă scurtă
Întreține curtea. „Cositul regulat, tunderea arbuștilor și îndepărtarea deșeurilor de frunze sunt esențiale”, spune expertul în amenajări peisagistice Scott McLeod. Căpușelor le plac zonele umede cu iarbă înaltă și buruieni, așa că întreținerea curții și îngrijirea gazonului va lăsa căpușelor mai puține locuri unde să se deplaseze.

Asigură-te că frunzele căzute sunt îndepărtate sau colectate, mai degrabă decât să le duci la marginile curții, deoarece căpușelor le place să găsească o casă printre frunzele căzute. 

3. Bariere fizice
Poți crea o barieră fizică mai mare pentru a îndepărta căpușele.

„Crearea unei bariere late de 3 picioare de așchii de lemn, pietriș sau materiale similare între gazonul tău și orice zonă împădurită poate ajuta la descurajarea căpușelor să intre în curtea ta”, spune Scott McLeod. Aceste suprafețe fierbinți și uscate vor opri căpușele în drumul lor. De asemenea, puteți folosi mulci uscat pentru a crea o barieră.

4. Spray anti căpușe
Planta de eucalipt
Poți descuraja căpușele cu spray-uri parfumate. Entomologul David Price susține utilizarea spray-urilor naturale împotriva căpușelor cu ulei de cedru, eucalipt sau neem. Aceste substanțe resping eficient căpușele și pot fi aplicate atât pe piele, cât și pulverizate în jurul curții.

Un spray pentru insecte de casă este la îndemână în timpul lunilor mai calde.

5. Soluții din magazin
Dacă problema persistă, poate fi necesar să folosești soluții mai puternice, cumpărate din magazin. Desigur, este bine întotdeauna să încerci mai întâi metode naturale, ecologice și să apelezi la pesticide ca ultimă soluție.

Poți folosi pământ de diatomee, care este  folosit pentru a scăpa de viespile pământului și de furnicile de pe gazon. Această substanță sub formă de pulbere deshidratează căpușele la contact, ucigându-le în câteva ore.

Soluțiile din magazin care conțin permetrină sunt eficiente împotriva căpușelor, notează homesandgardens.com.

 

 

×
Subiecte în articol: capuse grădina curte