x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Canapele scumpe versus canapele ieftine

Canapele scumpe versus canapele ieftine

de Georgiana Teodorescu    |    21 Noi 2009   •   00:00
Canapele scumpe versus canapele ieftine

Pentru majoritatea canapelelor, calitatea nu reflectă întru totul banii din preţ. De cele mai multe ori sunteţi nevoiţi să acceptaţi funcţional şi simplu, în loc de scump şi durabil sau frumos şi luxos, nu-i aşa? Dar poate există o cale de mijloc între toate aceste necunoscute.



Dacă veţi merge într-un showroom cu vânzare de mobilier, reprezentanţii vă vor asigura că raportul preţ-calitate prezentat de ei este cel mai bun. Însă parcurgând mai multe magazine veţi descoperi singuri cine spune adevărul şi cine nu. Pentru că nu întotdeauna aveţi acest timp la dispoziţie, ne-am gândit să facem o prezentare a tipurilor, caracteristicilor şi componentelor unei canapele, elemente definitorii pentru aprecierea preţului corect.

TIPURI

Obiectele de mobilier au evoluat în acelaşi timp cu stilurile arhitecturale, creându-se o concordanţă între exteriorul şi interiorul clădirilor. Fie că sunt derivate din stilul modern, minimalist, clasic, baroc, country etc., ele sunt caracterizate de materiale şi tehnici de prelucrare diferite, timpul alocat pentru fabricarea lor fiind diferit de la un model la altul, de aici rezultând şi diferenţa de preţ. În plus, pe o creaţie originală este pus un preţ mai mare decât pe una de duzină, personalizarea canapelelor cu aplicaţii metalice, broderii din lemn sculptat sau materiale scumpe fiind costisitoare.

CARACTERISTICI

O canapea este definită de durabilitate, confort anatomic, dimensiune, materiale utilizate pentru producţie şi finisaje. Durabilitatea este dată de materialele utilizate pentru structură (bare metalice, lemn, sistem de arcuri). Toate acestea formează baza pe care se sprijină salteaua, ajungând astfel la confortul anatomic dat de aceasta. Salteaua poate fi din straturi de spumă poliuretanică, burete, vatelină de bumbac, latex, fiecare material cu un cost diferit. Pentru dimensiune se impune logica exponenţială, cu cât dimensiunea canapelei este mai mare, cu atât este nevoie de mai mult material prim pentru producţia ei. Categoria materialelor utilizate pentru tapiserie şi huse de schimb este una aparte, alegerile fiind infinite. Există însă două mari grupe: materialul textil şi pielea, ambele cu plusuri şi minusuri. Pielea naturală este un material mai rezistent la frecare şi acţiuni fizice repetate, este curăţată cu rapiditate, nu se pătează şi are o textură plăcută. În plus, nu absoarbe căldura, umiditatea din aer şi mirosurile de tutun, de exemplu. Dezavantajul acestui material îl reprezintă preţul ridicat şi limita de culori disponibilă, deşi în ultimul timp acesta nu mai reprezintă un impediment, fiind utilizată metoda vopsirii artificiale. Pentru că lumea este prinsă în frenezia protecţiei mediului şi a animalelor, tot mai multe firme producătoare au renunţat la pielea animală în locul celei sintetice. Deşi este o imitaţie perfectă a celei naturale, pielea sintetică este mai ieftină şi nu atât de rezistentă, degradarea ei fiind mult mai rapidă.

Materialul textil pentru tapiserie pleacă de la bumbac, lâna, catifea şi ajunge la mătase sau satin. Printre plusurile materialului textil se numără uşurinţa confecţionării tapiseriei şi huselor faţă de piele, modele mai complexe, texturi diferite şi preţ mai mic. Canapele vin în orice formă şi mărime, sunt definite de eleganţă şi confort şi devin piesa centrală a unor spaţii precum living, terasă sau birou. Rămâne la latitudinea dumneavoastră combinarea tuturor elementelor enumerate mai sus pentru a defini canapeaua perfectă. Dar atenţie! Nu cumpăraţi canapele din cataloage. Pentru a înţelege exact gradul de confort pe care îl oferă, ele trebuie încercate.

SFAT

La ora actuală este pus accentul pe ideea de mobilier funcţional, durabil şi biodegradabil. Mai mult, materialele obţinute prin reciclare gâdilă curiozitatea oricărui designer prins de euforia reciclării. În următorii ani sunt aşteptate serii întregi de astfel de canapele care vor schimba percepţia populaţiei despre confort şi frumuseţe la preţuri mult mai reduse.

NUME CONSACRATE
Există în lume producători de canapele care, în departamente de studiu şi cercetare ergonomică şi de calitate, caută neîncetat soluţiile cele mai bune pentru definirea confortului. Alături de ei, specialişti în design contemporan asigură succesul colecţiilor lansate pe piaţă an de an. Printre aceştia, Busnelli Group, companie italiană cu o activitate de mai bine de o jumătate de secol şi ilustrată astăzi în paginile acestei rubrici, ne-a convins prin gama variată de modele, toate la fel de confortabile şi rezistente. www.busnelli.it.

Prin finisaje se înţeleg toate aplicaţiile şi cusăturile realizate pentru consolidarea şi înfrumuseţarea canapelei. Dacă acestea sunt executate manual, atunci preţul este mai mare. Acordaţi mare atenţie parametrilor indicaţi în cataloage şi nu vă lăsaţi furaţi de frumuseţea unui model, care se va dovedi mai târziu impracticabil.

Pe lângă corpul central al canapelei, aceasta mai are braţe, colţare, puf-uri, extensii de pat care ridică preţul obişnuit al unei canepele. În momentul în care achiziţionaţi o canapea trebuie să aveţi grijă la aceste piese auxiliare, preţul lor fiind calculat separat. Dacă vă place modelul canapelei, dar nu şi materialul ce o îmbrăcă, atunci puteţi cere schimbarea lui înainte de fabricare, preţul fiind ajustat în funcţie de tipul de material.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta