x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ficus benjamina - ficusul impletit

Ficus benjamina - ficusul impletit

08 Iun 2005   •   00:00

O planta cu un numar impresionant de varietati, foarte apreciata pentru calitatile sale decorative, ficusul se adapteaza relativ usor cultivarii in conditii de apartament. Prin aspectul inedit al tulpinilor sale impletite, Ficus benjamina este una dintre cele mai surprinzatoare specii ale acesteia.

Fam. Moraceae

Aspect: Planta extrem de decorativa datorita frunzelor sale ovale usor ascutite, lungi de 10-15 cm, cu colorit de la verde inchis pana la diferite combinatii de verde cu galben, cu alb, vernil, in functie de varietate. Frunzele pot avea marginile drepte sau pot fi usor ondulate, in functie de varietate. Planta adulta produce flori si bace rosii.

Amplasare: Planta trebuie ferita de curenti de aer. Este bine sa nu fie expusa in plin soare, suportand foarte bine semiumbrirea, cu exceptia varietatilor cu frunze deschise la culoare, care au nevoie de ceva mai multa lumina.

Date generale

Genul Ficus cuprinde peste 500 de specii cu o multitudine de varietati si cultivaruri. Intalnim de la forme taratoare pana la arbusti, uneori de talii impresionante (2m). Originar din regiunile tropicale si subtropicale, se adapteaza foarte bine la conditiile de apartament, fiind o planta frecvent cultivata pentru aspectul elegant al frunzelor si portul plantei extrem de diversificat.

Intreaga planta contine un latex (seva) iritant pentru piele si ochi. Pentru genul arbustiv replantarea se face periodic in vase cu 2-3 cm mai mari pana ce planta atinge varsta de 2 ani, dupa care se opreste replantarea si se trece la inlocuirea periodica a pamantului de la suprafata.

Inmultirea

Pentru reproducere se folosesc butasi de 10-15 cm prelevati din varfurile ramurilor (un lastar cu cel putin o frunza adevarata), recoltati primavara, care sunt lasati 24 de ore pentru a se cicatriza rana, apoi sunt pusi la inradacinat in ghivece mici intr-un amestec de turba si nisip, in parti egale, sau compost mixt timp de doua luni, la 21 de grade Celsius, in zone umbrite si udati frecvent.

Ficusii impletiti pot avea diverse inaltimi, de la 0,5 m pana la 2,5 m si au un aspect elegant de copacel, cu coroana globuloasa sau usor pendula. Varietatea Hawaii are frunzele impodobite cu dungi si margini albe. Ca majoritatea ficusilor, este usor de intretinut in conditii de apartament, insa in lunile de vara trebuie udat in functie de ambient.

Ingrijire

La udare, pamantul sau compostul trebuie mentinut usor umed, insa, intre doua udari, trebuie lasat sa se usuce la suprafata.

Atentie! Lipsa apei provoaca ingalbenirea si caderea frunzelor, iar excesul de apa duce la vestejirea, schimbarea culorii sau caderea frunzelor si putrezirea radacinilor.

Daca aerul din incapere este foarte uscat sau exista aparate de ventilatie, este bine ca planta sa fie pulverizata cu apa la temperatura camerei, de preferat zilnic.

Pe perioada de crestere este necesar sa i se administreze solutii nutritive bogate in azot, pentru stimularea infrunzirii. Si pentru plantele adulte, de talii mari, care nu se mai pot replanta, trebuie sa se aduca un supliment nutritiv.

Este important sa se evite temperaturile sub 15 grade Celsius, pentru a impiedica debilitarea plantei.

Articol realizat in colaborare cu Gradina de Sud
×
Subiecte în articol: planta