x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Fii cetăţean al lumii pe internet!

Fii cetăţean al lumii pe internet!

de Ing. Lucian Cristian    |    08 Mar 2008   •   00:00

Impactul internet asupra societăţii este mai mare decât cel avut de revoluţia industrială din secolul al XVIII-lea, concluzionează un studiu efectuat de prestigiosul Centru de Cercetări Henley din Marea Britanie.

Impactul internet asupra societăţii este mai mare decât cel avut de revoluţia industrială din secolul al XVIII-lea, concluzionează un studiu efectuat de prestigiosul Centru de Cercetări Henley din Marea Britanie.

 

Internet este un vast ansamblu de reţele de calculatoare interconectate împreună, la care se adaugă mii de calculatoare individuale. Mediul internet constituie un ansamblu complex de arhitecturi şi sisteme de operare, care tratează în mod egal atât reţelele de calculatoare, cât şi PC-urile. Părţile constitutive ale mediului internet au o importanţă egală, iar componentele sale se comportă una faţă de alta fără nici o discriminare.

Arhitectural, mediul internet este o reţea gigantică de reţele de calculatoare, răspândită la nivel mondial, care înglobează o largă diversitate de produse harware şi software şi care gestionează o uriaşă colecţie de baze de date şi servicii de toate tipurile, acestea fiind accesibile de la orice calculator conectat la reţea în orice loc şi la orice moment.

Internetul strânge la un loc: calculatoarele guvernamentale şi ale instituţiilor naţiunilor din întreaga lume; calculatoare ale miilor de universităţi şi şcoli din întreaga lume; sisteme de calcul ale marilor corporaţii (Microsoft, IBM, Digital etc.); sisteme de calcul ale unor organizaţii şi fundaţii ştiinţifice, culturale, sociale; calculatoare ale marilor agenţii de presă şi de televiziune din lume; calculatoare ale marilor edituri din lume; calculatoare ale milioanelor de utilizatori independenţi din întreaga lume.

 

Servicii şi resurse oferite

Un prim serviciu, care de fapt ocupă cea mai mare parte din traficul pe internet, îl reprezintă poşta electronică (e-mail). Prin acest serviciu, fiecare utilizator poate trimite sau primi mesaje de orice fel (informaţii, imagini etc.) către un abonat sau altul, la o adresă unic alocată fiecărui utilizator.

Transferul de date (prin care un abonat poate copia date, programe, imagini) de la orice bază de date existentă în internet reprezintă o altă facilitate majoră. Serviciul de web www (World Wide Web)  este acela care face ca, introducând un cuvânt sau o expresie-cheie, să găsim toate documentele sau imaginile care au o legătură cu noţiunea cerută.

Serviciul de căutare foloseşte diferite “motoare” de căutare, cele mai cunoscute fiind Google şi Yahoo.

În  fine, un alt serviciu important este serviciul de discuţii sau “chat”, care permite utilizatorului să poarte un dialog cu unul sau mai mulţi utilizatori. Tot pe internet se găsesc postate mai nou reclame, cataloage ale unor firme mari sau mici, producătoare de orice fel de produse sau servicii, practic orice informaţie utilă.

Mediul internet este cel mai mare sistem informatic din lume, perfect legal şi în multe cazuri gratuit. Resursele pe care le oferă sunt imense şi ele se schimbă aproape zilnic, aşa cum se schimbă tehnologiile informatice.

 

Comunicare audio-video

O descoperire de ultimă oră  a reprezentat-o comunicarea audio-video posibilă în cadrul serviciului Messenger. Acest serviciu ne permite să comunicăm în timp real între noi: primeşti un text tipărit (fără ajutorul e-mail-ului) şi răspunzi în mod direct în scris. Interesant că poţi să comunici cu mai mulţi parteneri deodată. Acum, datorită unor căşti cu microfon şi al minicamerei video ataşată, se renunţă la scris, şi comunicarea devine audio-video.

 

Cum alegem firma furnizoare 

La ora actuală, practic, toate firmele furnizoare de telefonie şi cablu tv din ţară oferă servicii de internet. Alegerea uneia sau alteia se bazează pe două criterii principale, în funcţie de care variază şi preţul: viteza de lucru (de conectare şi navigare) şi cantitatea de informaţii cu viteza de descărcare a acestora. Cei care doresc în principal să vizualizeze informaţii, fără descărcare masivă, se vor orienta după viteza de navigare, iar cei interesaţi în descărcare de materiale după cel de-al doilea criteriu.

Atenţie mărită! Imediat după conectarea la net solicitaţi personalului de execuţie să vă lase să efectuaţi personal conectarea, de la pornirea computerului, pentru a verifica dacă aţi înţeles corect instrucţiunile şi mai ales că nu s-au făcut manevre care să ascundă o proastă conexiune. Verificaţi periodic că se păstrează caracteristicile referitoare la viteză şi cantitatea de descărcare, care pot fi modificate din serverul central, fără a fi nevoie de o intervenţie în computerul dvs.!

 

Internetul a fost iniţial un experiment al Departamentului Apărării al Statelor Unite, care dorea să-i ajute pe oamenii de ştiinţă răspândiţi pe suprafeţe mari să lucreze împreună, folosind cu toţii calculatoare puţine şi fişierele acestora. Acest obiectiv a creat un grup de reţele interconectate, care să funcţioneze ca o unitate coordonată. Războiul rece a impus o reţea rezistentă la un atac aerian. Dacă o parte a reţelei era distrusă, datele şi informaţiile urmau să circule spre destinaţie cu ajutorul părţilor componente supravieţuitoare. Astfel, în internet, responsabilitatea dirijării mesajelor este distribuită în toată reţeaua, nefiind centralizată într-un singur loc

×
Subiecte în articol: internet calculatoare sfatul inginerului