x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Reabilitarea termică a blocurilor

Reabilitarea termică a blocurilor

de Magda Câmpeanu    |    08 Aug 2009   •   00:00
Reabilitarea termică a blocurilor
Sursa foto: Dragos Stoica/Jurnalul Naţional

Un proces greu de realizat. Programul de reabilitare termică este un program naţional iniţiat în anul 2005 de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în colaborare cu autorităţile publice locale. Se adresează asociaţiilor de proprietari care doresc să crească performanţa energetică a blocurilor de locuinţe construite în perioada 1950-1990, indiferent de sistemul de încălzire al acestora.



Cu toate că acest program este în plină desfăşurare, foarte puţine asociaţii de locatari au aplicat. "S-a vorbit foarte mult şi se face foarte puţin pe o temă serioasă şi importantă atât pentru fiecare locatar în parte, cât şi pentru localitate în general", consideră Adriana Iftime, director general la Patronatul Societăţilor din Construcţii.

Costurile programului
Legislaţia în vigoare prevede suportarea costurilor de reabilitare de trei actori implicaţi: asociaţia de proprietari, Primăria şi statul, prin Ministerul Dezvoltării. Astfel, asociaţia de locatari plăteşte 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare. Restul de 80% este asigurat de la bugetul de stat şi cel local. 20% din totalul lucrării de reabilitare se împarte între toţi proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă parte în funcţie de cota parte indiviză ce revine fiecărui proprietar. Cât înseamnă însă 20%?

"Este evident că o comparaţie între preţurile pe apartament nu are nici o legătură cu realitatea. Corect este să discutăm despre preţul pe suprafaţa anvelopată, care se situează între 105 şi 130 de euro pe mp, la care se adaugă TVA şi care se referă la înlocuirea tâmplăriei, aplicarea termosistemului, izolaţia ţevilor din subsol, izolarea planşeului peste subsol, refacerea terasei şi eventual montarea contorilor de energie", spune Adriana Iftime, directorul general la Patronatul Societăţilor din Construcţii.

Estimările realizate de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei conduc către un cost de 3.500 de euro pentru un apartament. Iar alte estimări realizate de companii de construcţii indică preţuri de 5.000 până la 10.000 de euro pe apartament reabilitat. O astfel de sumă este greu de suportat de locatari şi face ca acest program să se desfăşoare foarte greu. "A arunca în piaţă un preţ minim de 3.500 de euro pentru un apartament, probabil de două camere, mi se pare o informaţie derutantă. Evident că fiecare locatar se gândeşte că reabilitarea termică a apartamentului lui trebuie să coste în jurul acestei sume, iar acest lucru nu este adevărat", afirmă Adriana Iftime.

Aceste investiţii diferă în funcţie de condiţiile specifice ale fiecărei lucrări. Costurile luate în calcul sunt de 40 de euro/mp izolarea termică, terasele - 50 de euro/mp, iar ferestrele, 100-150 de euro/mp. "Preţul pe care ministerul l-a lansat în piaţă trebuie privit cu rezerve, pentru că fiecare bloc are caracteristicile proprii, numărul de niveluri, distanţe de transport pentru materiale, cantitatea de moloz ce rezultă şi pentru care se plătesc atât transportul, cât şi taxa de groapă, dacă se intervine la terasă sau nu, calitatea materialelor folosite", afirmă Adriana Iftime.

Lucrările sunt executate de firme de construcţii care participă la licitaţia publică organizată de primăriile implicate în program.  "Pot oferi un exemplu. La o licitaţie publică, un bloc de 35 ap., regim de înălţime P+8 şi cu o suprafaţă desfăşurată de circa 6.500 mp a fost licitat cu circa 650.000 de euro+TVA. Un bloc de 80 ap., regim de înălţime P+10 şi cu o suprafaţă desfăşurată de circa 6.800 mp a fost licitat cu circa 570.000 de euro+TVA", afirmă Adriana Iftime.

Modul de accesare la program este prezentat destul de detaliat pe site-ul MDRL la secţiunea reabilitare termică. Intervenţiile presupun izolarea pereţilor exteriori ai blocului, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, termo-hidroizolarea acoperişurilor sau a terasei, termoizolarea planşeului de peste ultimul nivel, izolarea termică a planşeului peste subsol. În funcţie de rezultatele expertizei tehnice şi auditului energetic efectuat asupra blocului, la aceste lucrări se mai pot adăuga reparaţii la elementele de construcţie care prezintă pericol de desprindere şi afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe şi intervenţie la instalaţia de distribuţie a agentului termic pentru încălzirea spaţiilor comunale blocului de locuinţe.

Gratuit pentru locatari

În Sectorul 1 din Bucureşti, consiliul de sector a hotărât că suportă şi partea asociaţiilor de proprietari, astfel încât reabilitarea este gratuită pentru locatari. Primăria Sectorului 1 suportă 66% din cheltuieli, restul fiind acoperit de la bugetul de stat. "La licitaţiile care au avut loc la Sectorul 1 din Bucureşti, pe fondul crizei şi, respectiv, al concurenţei dintre constructori, numeroase firme au venit în licitaţie  cu oferte la jumătate de preţ", afirmă Adriana Iftime.

Blocurile în curs de reabilitare se află în cartierele Băneasa - Aviaţiei, Floreasca,  Bucureştii Noi, Giuleşti, Griviţa şi în zonele Ion Mihalache, Domenii şi Gara de Nord.

"Alte ţări din Europa au rezolvat această problemă când vremurile erau mult mai bune din punct de vedere financiar. Germania a investit mulţi bani de la buget, Cehia a implicat foarte mult populaţia, prin urmare s-au folosit surse diferite, dar problema a fost tratată foarte responsabil. Poate în România ar trebui să discutăm despre abordarea serioasă a acestui subiect după alegerile prezidenţiale, după ce vom vedea şi adevărata faţă a crizei economice"

Adriana Iftime, director general la Patronatul Societăţilor din Construcţii

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine