x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Reguli în amenajarea dormitorului

Reguli în amenajarea dormitorului

de Georgiana Teodorescu    |    28 Noi 2009   •   00:00
Reguli în amenajarea dormitorului
Sursa foto: /STOCKXPERT

Găsim în cataloage dormitoare complet utilate şi armonioase din punct de vedere estetic, însă introduse într-un context nou, cel al căminului dumneavoastră, este inevitabil să nu ridice probleme în ceea ce priveşte poziţionarea, dimensiunile sau discrepanţa cromatică.

Ştim cu toţii că o treime din viaţă ne-o petrecem dormind. Deci calitatea vieţii este direct proporţională cu calitatea somnului. Amenajarea dormitorului se realizează după câteva reguli simple, care menţin ridicat standardul de confort şi relaxare. Poate că unele din aceste reguli vă sunt cunoscute, dar vrem să ne asigurăm că vă puteţi planifica amenajarea acestui spaţiu în cele mai mici detalii.

PAŞI NECESARI
Camera care urmează a fi dormitor va fi aleasă după poziţionarea acesteia faţă de punctele cardinale. Alegerea poziţiei influenţează curentul de aer pătruns în cameră, însorirea, gradul de încălzire al camerei şi planul de ambientare al acesteia. Cea mai indicată poziţie este cea de sud-vest, astfel însorirea se face majoritar în partea a doua a zilei, fără să incomodeze în primele ore ale dimineţii, este protejată de vântul ce bate dinspre nord şi permite unui curent de aer moderat să pătrundă în cameră. Aceste dispoziţii se aplică şi ferestrelor şi uşilor exterioare ale dormitorului. În ceea ce priveşte amplasarea mobilierului, regulile sunt simple.

ELEMENTUL PRINCIPAL - PATUL
Patul este motivul întemeierii dormitorului, şi pentru ca acesta să funcţioneze corect trebuie să aveţi în vedere poziţia, dimensiunile şi caracteristicile definitorii ale lui. El are nevoie nu numai de suprafaţa efectivă pe care o acoperă, ci şi de o suprafaţă minimă de 60 cm de jur-împrejurul lui. Această regulă se aplică paturilor de mijloc, şi nu celor poziţionate cu latura mare pe unul din pereţi. Dimensiunile standard sunt de 90, 1.40, 1.60, 1.80, 2.0, toate cu lungimea de 2.0 m. Acestea pot varia în funcţie de preferinţe şi de bugetul disponibil.

Un pat este alcătuit din suport de lemn, somieră, saltea, tăblie, coloane în cazul patului baldachin.
Nu este recomandată poziţionarea capului patului în dreptul unei ferestre atât din motive estetice, cât şi din motive de sănătate. Mai mult, un studiu a relevat faptul că oamenii se simt mult mai în siguranţă în momentul în care privesc o cale de ieşire, poziţionarea patului pe acelaşi perete cu uşa fiind de aceea o alegere incorectă.

Ţesăturile naturale (bumbac, in, mătase, lână) sunt binevenite pentru lenjeria de pat şi saltea. Pentru a nu fi nevoiţi să schimbaţi salteaua la doi-trei ani, achiziţionaţi o husă rezistentă din material natural care poate fi curăţată cu uşurinţă. Pentru că nu întotdeauna ne permitem o altă cameră pentru depozitarea hainelor, alegerea pieselor complementare patului trebuie să aparţină aceluiaşi registru şi să funcţioneze cât mai eficient. Pentru dulapuri, uşile culisante salvează mult spaţiu necesar deschiderii şi închiderii uşilor normale, oglinda pentru masa de toaletă va mări optic spaţiul dormitorului, etajerele vor face loc accesoriilor.

Regula general valabilă este aceea a eliminării oricărui obiect electronic din dormitor. Este cunoscut efectul lor de absorbţie a energiei corpului uman şi iradiere în timp.

În ceea ce priveşte lumina artificială, în dormitor spoturile puternice sunt de evitat, fiind agreate corpurile de iluminat cu putere de iluminat reglabilă şi lămpile individuale amplasate pe noptiere. Nu sunt definite afinităţile fiecărui om pentru o anumită culoare, însă paleta coloristică a dormitorului nu se poate expune unor extreme, fiind încurajate culorile bej, bleu, roz, verde pastel, alb, accentele fiind introduse prin textile (draperii, cuverturi, covoare) şi accesorii (vaze, tablouri, lămpi, pufuri).

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta