Sezonul estival este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, fiind perioada în care ne bucurăm de temperaturi crescute, soare, excursii la plajă și zile mai lungi, pline de activități. Cu toate acestea, este și sezonul în care trebuie să fim atenți la impactul pe care căldura îl poate avea asupra sănătății noastre. Temperaturile mari pot provoca o serie de probleme de sănătate, precum deshidratare, migrene, alergii și chiar insolație sau arsuri solare. Pentru a profita cât mai mult de acest sezon, respectă câteva reguli și implementează câteva măsuri de precauție.
Bea mai multă apă
Organismul tău va face față mai bine căldurii și va fi ajutat în procesul de răcire dacă ești mereu hidratat. În afară de apă, este recomandat să consumi și băuturi cu electroliți, mai ales atunci când faci exerciții fizice sau activități care te solicită mai mult. În plus, include în dieta ta fructe și legume care conțin multă apă, precum pepenele și castravetele.
Controlează calitatea aerului din casă
Un alt aspect la care trebuie să fii atent este aerul din locuința ta. Este esențial ca acesta să conțină cât mai puțini alergeni sau particule de praf. În zilele caniculare, este foarte greu de obținut o calitate bună a aerului pe care îl respiri. De aceea, o variantă este să instalezi un purificator. De asemenea, poți opta pentru montarea unor instrumente de măsurare și control, precum un indicator de calitate a aerului sau termohigrometru, toate acestea și multe alte instrumente fiind disponibile pe Alecoair.ro - Producator aparate de filtrare aer, climatizare, masura si control.
Păstrează alimentele corect
Adoptarea unei diete echilibrate și bogate în vitamine și nutrienți este importantă pentru menținerea unui sistem imunitar puternic, mai ales în perioade cu temperaturi ridicate. De asemenea, încearcă pe cât posibil să eviți alimentele sărate și procesate și asigură-te că produsele perisabile sunt depozitate corespunzător. În plus, este recomandat ca orice aliment care a stat afară mai mult de două ore să nu mai fie consumat.
Spală des perdelele și draperiile
Casele noastre au tendința de a se umple de praf, mai ales în lunile de vară, tocmai de aceea este bine ca draperiile și perdelele să fie spălate mai des în această perioadă a anului. Chiar dacă par curate, acestea au acumulat extrem de multe particule de praf, care pot dăuna sănătății sistemului respirator. Același lucru este valabil și pentru covoare, pături sau fețele de la pernele decorative.
Poartă haine deschise la culoare
În zilele toride de vară este fundamental să porți haine deschise la culoare. Îmbrăcămintea în nuanțe mai calde ajută aerul să circule mai bine și nu atrage căldura. Mai mult, poartă materiale vaporoase și respirabile, precum bumbacul sau inul, acestea favorizând ventilarea.
Protejează-te împotriva razelor ultraviolete
Razele ultraviolete ale soarelui au efecte nocive asupra sănătății pielii și asupra organismului. Așadar, încearcă să limitezi cât mai mult timpul petrecut afară în orele de vârf și utilizează o cremă cu protecție solară cu cel puțin 30 SPF. Nu uita să-ți adaugi în garderobă fie o pălărie din paie, fie o șapcă deschisă la culoare și, desigur, ochelari de soare.
Schimbă filtrele aparatelor care ventilează aerul
Fie că este vorba de aerul condiționat, purificator sau alt aparat care circulă aerul în încăpere, schimbarea sau igienizarea filtrelor este importantă pentru a respira un aer curat Schimbarea acestor filtre este, în general, foarte simplă, puțin costisitoare și te poate feri de anumite probleme de sănătate. Un filtru murdar sau chiar înfundat va scădea performanța aparatului de aer condiționat sau a purificatorului tău, dar și calitatea aerului.
Sursă foto: Shutterstock