x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 1 DECEMBRIE, LA SĂRATA-MONTEORU/Sărbătoare cu tocană naţională

1 DECEMBRIE, LA SĂRATA-MONTEORU/Sărbătoare cu tocană naţională

de Tudor Cires    |    02 Dec 2008   •   00:00

De 1 decembrie, unii români au preferat "tocana naţională", un preparat pentru care reţeta tradiţională a fost îmbogăţită cu puţin… suflet de român.




Meniu românesc. Tocana este, după cum ştiţi, un amestec de carne cu legume, bine fierte şi potrivit condimentate. Multe ţări au un meniu special pentru ziua naţională. Unele pun pe masă un curcan, altele – o simplă tartă cu prune. De 1 decembrie, unii români au preferat "tocanei politice" un alt fel de tocană. Mai uşor de făcut şi mai uşor de digerat. Vorbim despre "tocana naţională", propusă de ANTREC România şi de Consiliul Judeţean Buzău: "Căsuţa cu pridvor", Sărbătoarea Pensiunilor Buzoiene, desfăşurată la Sărata-Monteoru. Reţeta, aşa cum au prezentat-o gazdele, are următoarele ingrediente: carne de porc "naţional", ceapă de Buzău, ardei, morcovi, cartofi, roşii (i-au pus alături ţuică "mortală" de Chiojdu). Recomandare: "se găteşte cu  suflet de român". Foarte simplă şi suficient de multă cât să ajungă pentru toţi invitaţii la Pensiunea "Casa cu Tei", locul de desfăşurare a evenimentului.
"Casa cu Tei" a făcut, pentru al treilea an, oficiile de gazdă şi a propus invitaţilor mai multe meniuri zonale, dintre care n-au lipsit platoul "ca pe Valea Buzăului", (cu babic bine condimentat, cârnaţi de Pleşcoi, telemea de oi păscute pe pajişti cu sărături, slăninuţă, ceapă roşie şi dulce, de apă, zisă şi "de Buzău", zacuscă de casă cu legume din grădină), tigaia picantă buzoiană (porc, pui, cârnăciori, ciu-perci, usturoi, boia de ardei, mămăligă), puriceii boiereşti (brânză, untură, jumări, cârnaţi, mămăligă), papanaşii de casă.

REUŞITĂ GASTRONOMICĂ
"Tocana naţională" de la Sărata-Monteoru (localitate aflată la doar câteva zeci de km depărtare de Vulcanii Noroioşi, Mănăstirea Ciolanu şi Tabăra de Sculptură de la Măgura Buzăului) a strâns în jurul mesei cam toţi managerii pensiunilor din judeţ, unii dintre ei fiind recompensaţi pentru hărnicia dovedită în cursul anului, alţii, nou-intraţi în ANTREC, primind încurajarea de a continua. Una peste alta, totul a fost bine şi frumos, "la căsuţa cu pridvor/ cu zorele prinse-n sfoară", cum cântă un fiu al locului, Benone Sinulescu, iar, noi, îndestulaţi cu "tocană naţională", am meditat, încă o dată (şi pentru a câta oară?) că fericirea trece prin stomac….


Tocană de porc

Ingrediente: 500 g carne de porc, două cepe mai mari, 6 cartofi, 3 roşii, doi morcovi, o legătură de pătrunjel, cimbru uscat, piper, sare, ulei, două linguri cu bulion.
Preparare: Carnea de porc se taie cuburi şi se prăjeşte într-o tigaie cu ulei. Se adaugă ceapa tocată şi când a început să se aurească se stinge cu vin şi apă caldă. Se adaugă cartofii tăiaţi în sferturi, morcovii tăiaţi felii, roşiile fără coajă, tocate mărunt, sarea, piperul şi cimbrul. Se acoperă tigaia cu un capac şi se lasă pe foc până când atât legumele, cât şi carnea sunt bine făcute. Se adaugă bulionul diluat cu puţină apă şi se presară pătrunjel verde tocat, din abundenţă. Se mai ţine câteva minute pe foc, apoi se serveşte cu mămăliguţă şi murături de sezon.


"Am hotărât Sărbătoarea pensiunilor buzoiene de Ziua Naţională, pentru că patriotismul local şi cel naţional merg mână în mână"

Poliana Partal, preşedinte ANTREC Buzău

×
Subiecte în articol: gastronomie naţională