x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. 5 preparate din flori de soc

Sfaturi în bucătărie. 5 preparate din flori de soc

de Redacția Jurnalul    |    16 Iun 2025   •   13:30
Sfaturi în bucătărie. 5 preparate din flori de soc

Florile de soc ne încântă simțurile cu parfumul lor dulce și gustul delicios. Din acestea se pot prepara siropuri și deserturi.

1. Sirop de soc 

Ingrediente:

30-40 flori mari de soc

3 litri de apă

3 kg zahăr

3 lămâi bio (fără ceară)

50 g sare de lămâie (opțional, pentru conservare)

Mod de preparare:

Spală florile cu grijă și pune-le într-un vas mare împreună cu apa și feliile de lămâie. Lasă la macerat 24-48 de ore, la rece. Strecoară lichidul, adaugă zahărul și sarea de lămâie. Fierbe amestecul până când zahărul se dizolvă complet. Toarnă siropul în sticle sterilizate și păstrează-l la loc răcoros. Se servește diluat cu apă plată sau minerală, cu gheață și felii de lămâie.

2. Clătite cu flori de soc în aluat

Ingrediente:

200 g făină

2 ouă

300 ml lapte

2 linguri de zahăr

1 plic zahăr vanilat

1 praf de sare

Florile de la 4-5 umbrele de soc

Mod de preparare:

Amestecă ouăle, laptele, făina, zahărul și vanilia. Desprinde floricelele de soc și adaugă-le în aluat. Coace clătitele într-o tigaie unsă cu puțin ulei. Servește cu miere, dulceață de fructe sau zahăr pudră. Florile oferă o aromă subtilă și o textură interesantă care transformă clătitele obișnuite într-un deliciu de sezon.

3. Pancakes cu flori de soc și sirop de lămâie

Ingrediente:

1 ou

200 ml lapte

150 g făină

1 lingură zahăr

1 linguriță praf de copt

Florile de la 2 umbrele de soc

Sirop:

100 ml apă

2 linguri zahăr

sucul de la o lămâie

Mod de preparare:

Amestecă ingredientele pentru aluat și adaugă florile. Coace pancakes-urile într-o tigaie antiaderentă. Fierbe ingredientele pentru sirop timp de 5 minute. Toarnă siropul cald peste clătite și servește imediat.

4. Oțet aromat cu flori de soc

Ingrediente:

6-8 flori mari de soc

500 ml oțet de mere bio

Coaja de la 1 lămâie bio

Mod de preparare:

Pune florile spălate și coaja de lămâie într-o sticlă. Adaugă oțetul și lasă la macerat 2 săptămâni într-un loc răcoros, agitând sticla din când în când. Strecoară și păstrează oțetul într-o sticlă închisă ermetic. Se potrivește perfect cu salate verzi, salate de fructe sau chiar ca dressing pentru preparate mai sofisticate.

5. Jeleu de flori de soc și măr

Ingrediente:

1 l infuzie concentrată din flori de soc

500 ml suc natural de mere

1 kg zahăr

1 plic de gelfix (sau 20 g pectină)

Mod de preparare:

Fierbe infuzia de soc și sucul de mere cu zahărul și pectina. Lasă să clocotească 3-5 minute. Toarnă în borcane sterilizate și închide-le ermetic. Este ideal pentru micul dejun, în prăjituri sau ca topping pentru iaurt și înghețată, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: socata