x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Alb sec din podgoria Bucium - Pentru a obtine vinuri de calitate, toamna trebuie sa fie lunga

Alb sec din podgoria Bucium - Pentru a obtine vinuri de calitate, toamna trebuie sa fie lunga

de Francisca M. Catana    |    07 Oct 2006   •   00:00
Alb sec din podgoria Bucium - Pentru a obtine vinuri de calitate, toamna trebuie sa fie lunga

"Doar specialistii degusta vinul ca sa ii expuna caracteristicile, ceilalti iubitori il beau pur si simplu pentru a-i descoperi calitatile" este de parere Nick Filip, directorul general al unui magazin de vinuri din Bucuresti.

Bucium este o podgorie romaneasca foarte veche, unde se produc vinuri de calitate superioara de multe sute de ani. Amplasata in apropierea Iasiului, podgoria Bucium este renumita pentru vinurile sale albe, in mod special cele seci. "Trebuie sa fie ani deosebiti ca vinurile seci de Bucium sa capete desavarsire. Toamnele trebuie sa fie lungi, astfel incat strugurele sa poata acumula foarte mult zahar", spune Alice Grigorescu, director AG Export Consultant. Vinurile seci obtinute din astfel de struguri pot ajunge la un grad de alcoolemie de pana la 13%. Cu cat vinurile au o tarie alcoolica mai mare, cu atat ele sunt mai bune.

VINURI ALBE. Vinurile de vinoteca sunt ceea ce au cramele mai de pret. Alice Grigorescu estimeaza ca astazi cramele Bucium mai au in jur de 400.000 de sticle. Magazinul Vinlux din Bucuresti a gazduit o prezentare de vinuri de vinoteca.

Invitatii au avut ocazia sa deguste noua vinuri de Bucium, dintre care cel mai tanar era din 1994, iar cel mai vechi, din 1986. Aligote 1994 sec, Riesling italian 1988 sec, Feteasca alba 1994 demi-dulce, Traminer 1992 demi-dulce sunt doar cateva dintre vinurile pe care invitatii le-au apreciat cu ocazia acestei prezentari. De asemenea, ei au degustat si un Aligote din 1986, singurul vin din tara care nu contine nici o urma de zahar. Femeile au apreciat cel mai mult Feteasca alba dulce. "Vinurile dulci sunt preferatele sexului frumos. Barbatilor le plac mai mult vinurile seci", spune Alice Grigorescu. Mandria oricarei crame este Muscatul Ottonel. Invitatii au putut simti aroma acestui vin abia la finalul prezentarii. Desi au fost expuse mai multe sortimente de vinuri de Bucium, Alice Grigorescu spune ca Aligote-ul ramane totusi specificul acestei podgorii.

AMBIENT
"Vinul se bea intr-un loc elegant, intim, plin de caldura sufleteasca si de iubire. Atmosfera trebuie sa fie una placuta, prieteneasca, intretinuta si de o muzica de fundal potrivita"
Alice Grigorescu
director firma de consultanta
DESAVARSIRE
"Vinurile demi dulci si dulci se preteaza cel mai bine la invechire. In urma acestui fenomen, care se poate petrece fie in butoaie, fie in sticle, vinurile se deschid precum o floare dezvaluindu-si toate aromele"
Alice Grigorescu
director firma de consultanta

×