x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Alimentatie naturala / Crudivorismul - hrana vie

Alimentatie naturala / Crudivorismul - hrana vie

de Carmen Dragan    |    24 Noi 2006   •   00:00
Alimentatie naturala / Crudivorismul  -  hrana vie

Focul este un mit care, asa cum spunea Claude Levi-Strauss, face diferenta intre "natura" (preparatul crud) si "cultura" (preparatul copt). Dupa mii de ani, unii oameni prefera si astazi alimentatia naturala.

Desi stramosii nostri mancau orice aliment in starea lui naturala, crudivorismul pare sa fie o orientare dietetica de inspiratie recenta, cel putin in forma sa teoretica. Atat in Statele Unite, cat si in Europa, aceasta orientare in nutritie se regaseste la inceputul secolului al XX-lea. Astazi si in Romania exista multi oameni care prefera alimentatia naturala. Aceasta presupune acel mod de hranire ce include numai produse alimentare crude si lacto-fermentate, alimente din natura, nesupuse transformarilor tehnologice, ce afecteaza structura biochimica si stereochimica (de configuratie optica) a acestora, cum spunea Marian Paraschiv-Claudius, in "Tratat de nutritie a omului".

SUBGRUPE. In cadrul regimului natural sau crudivor distingem "fructarianismul", in care dieta este limitata la fructe si anumite vegetale a caror recoltare permite plantelor inflorirea. "Frugivorii" se hranesc numai cu fructe si legume, iar "fructivorii" mananca numai fructe. Dintre fructe, banana este considerata ca fiind un aliment complet. "Nutritia instinctiva" se afla printre cele mai noi orientari dietetice derivate din curentul crudivor, avand ca fundament teoretic ideea ca omul este la fel de inzestrat ca orice animal, cu instinctele alimentare care sa-i permita sa aleaga alimentele necesare vindecarii si mentinerii sanatatii.

AVANTAJE. Un astfel de regim favorizeaza eliminarea de substante care dauneaza organismului. De asemenea, previne anumite boli, iar conform studiilor asigura un trai mai indelungat si mai sanatos. Crudivoristii sustin ca prin fierbere, alimentele sunt deposedate de cele mai valoroase componente ale lor: enzimele, vitaminele si sarurile minerale. Un alt argument ar fi ca prepararea alimentelor conduce la aparitia unor specii chimice noi, care difera mult de moleculele naturale.

MENIU
Acesta nu este recomandat copiilor, adolescentilor sau femeilor insarcinate, deoarece aportul energetic este destul de mic.
Dimineata: fructe proaspete, paine de grau germinat
La pranz: legume lacto-fermentate, supa cruda de morcovi, alune sau smochine, ceai verde
Mai tarziu: seminte de floarea-soarelui, suc din boabe de grau si fructe proaspete
La cina: salata de broccoli cu conopida si rosii cherry, supa de linte cu nuca si avocado
a

×
Subiecte în articol: gastronomie