x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Atenţie, trec vaci!"... prin bucătărie

0
Autor: Magda Cristina Ursache 21 Apr 2011 - 11:28
162124-bucate03-12-page-06-image-0002.jpgPentru cei mai mulţi dintre locuitorii planetei, o mâncare cu carne se referă, cu siguranţă, la carnea de porc, vită, pui sau curcan. Există însă arealuri întinse unde preparatele cu carne se referă la cea de aligator sau bizon... Până la urmă, totul ţine de ceea ce natura oferă şi de ce memoria papilelor gustative păstrează. Pe de altă parte, dacă stăm să ne gândim bine, nu nevinovatele găinuşe i-au hrănit pe oameni vreme de milenii, nici blândele bovine... ci ferocele (ori mai puţin ferocele) animale ale pădurii. Pentru că omul, înainte de a fi agricultor şi crescător de animale, pentru asigurarea hranei zilnice, a fost vânător. Iar majoritatea miturilor fondatoare ale lumii sunt mituri ale vânătorului, de la Enkidu la Dragoş Vodă.

De data aceasta însă nu despre vânătoare vom vorbi, ci tot despre animalele de pe lângă casa omului. Despre văcuţele şi junincile cu care până nu demult (în copilăria bunicilor noştri asta încă se întâmpla) copiii erau trimişi la câmp, la păscut (dacă nu erau mai mult de două sau trei la o casă de om), ori care erau strânse de prin tot satul, în cirezi, şi date pe mâna unui văcar. Recunosc că văd şi azi o umbră de romantism în traversarea vara, la ceas de seară, a câte vreunui sat la intrarea căruia tronează câte un semn rutier cu "Atenţie, trec vaci!". Şi asta pentru că orice întâlnire cu cireada care se întoarce de la păscut are ceva ireal, de alt veac, şi chiar dacă opreşte o vreme automobilul în loc, nu provoacă nervozitate.

Pregătirea cărnii de vită
Filetul, spata şi sirloinul, pieptul şi pulpa, cotletul, coastele, osul de sită sunt doar câteva dintre părţile obţinute după tranşarea cărnii de vită (vom face cândva şi o prezentare a acestei etape importante în preprepararea cărnii) şi pe care le puteţi folosi în diferite mâncăruri. În general, e bine ca tranşarea să fie făcută de un specialist, nouă, gospodinelor, rămâ­nându-ne, până la urmă, partea cea mai atrăgătoare a bucătăritului. E bine să ştim, de exemplu, carnea care este mai "uscată", fără gr­ă­sime, devine mai gustoasă dacă o "bardăm" (înfăşurăm) cu fâşii subţiri de şunculiţă. Ea poate fi de asemenea împănată cu bucăţele de grăsime. Pentru a da frăgezimea (şi subţirimea) necesară cărnii în unele preparate (cum este şniţelul, de exemplu), carnea trebuie bătută puţin. Este recomandat ca "baterea" să nu se facă cu un ciocan de metal, ci cu unul de lemn, şi nu direct, ci printr-un material care să atenueze puţin impactul baterii şi să păstreze suculenţa cărnii. Poate fi folosită o folie de plastic, dar şi hârtia pergamentată este la fel de bună. Pentru unele preparate, carnea trebuie tăiată în cubuleţe de aceeaşi dimensiune (este bine să nu avem bucăţi de mărimi diferite atunci când începem să gătim o tocană, o ciorbă sau un gulaş). Dacă bucăţile de carne sunt egale, e garantată fierberea/frigerea lor în acelaşi interval de timp şi toată carnea din mâncare va fi la fel de bine gătită. În fine, poate n-ar trebui să trecem cu vederea nici tocarea cărnii, care se poate face cu satârul (procedeu indicat la un biftec tartar) sau prin maşina de tocat ori blender (bun pentru pârjoluţe sau perişoare)

Steak prăjit în unt
Una dintre metodele tradiţionale de preparare a cărnii de vită sau de viţel o reprezintă frigerea în tigaie. Steak-ul conţine o parte grasă, care dă savoare cărnii. Totuşi, nimic nu se compară cu o bucăţică de unt cu care să ungi tigaia înainte de a pune carnea în ea. Pentru steak, carnea nu trebuie să fie nici prea subţire (ca la şniţel), dar nici foarte groasă. Grosimea ideală e de 2,5 cm. Carnea va prinde o crustă frumoasă prin rumenirea în tigaie, dar va rămâne roz şi suculentă în interior.

Ciuperci cu sos alb şi chili
Ingrediente: 500 g ciuperci pleurotus, 200 ml smântână, doi căţei de usturoi, o lingură cu fulgi de ardei iute, o ceapă albă, partea albă de la un fir de praz, doi castraveţi muraţi, un ardei capia, 250 ml vin alb sec, 100 ml ulei de măsline, sare, piper, oregano.
Preparare: Ceapa şi prazul se curăţă, se toacă mărunt şi se călesc în jumătate din uleiul de măsline. Se adaugă ardeiul capia tocat mărunt, sare şi piper după gust şi puţin oregano. Se călesc până se înmoaie, se adaugă ciupercile tăiate julien, fulgii de ardei iute şi se continuă prăjirea până se înmoaie şi ciupercile. Se scurge lichidul din cratiţă, se pune restul de ulei, se toarnă vinul alb şi se condimentează. Se presară usturoiul curăţat tocat mărunt şi se lasă să scadă sosul format. Se ia cratiţa de pe foc, se lasă să se răcească puţin, se toarnă smântâna, amestecân­du-se continuu cu o lingură ca să nu se formeze cocoloaşe. Se pune sosul în farfurii, se presară oregano tocat şi castraveţi muraţi tăiaţi cubuleţe şi se serveşte imediat.

Paste umplute cu carne
Ingrediente: 200 g paste scoici mari, 500 g carne de pui, 200 g ciuperci,
6 frunze de leurdă, o ceapă albă, o lingură cu pastă de tomate, 4 roşii, un ardei capia, un ardei iute mic, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 200 g brânză telemea, sare, piper, busuioc.
Preparare: Într-o cratiţă se încinge uleiul, se pun ceapa şi usturoiul, se călesc până se înmoaie, apoi se adaugă carnea de pui tocată. Se condimentează, se prăjesc la foc mediu până ce carnea devine aurie, se adaugă pasta de tomate dizolvată într-o cană cu apă şi se lasă să fiarbă 20 de minute. Pastele se fierb 5-8 minute, se umplu cu amestecul din cratiţă, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi se toarnă deasupra roşiile date prin răzătoare. Se condimentează, se presară busuioc tocat, brânză telemea dată prin răzătoare şi se coc 20 de minute la foc mediu.

Vită cu orez şi spanac
Ingrediente: 600 g carne de vită, 150 g orez, 800 g spanac proaspăt, o ceapă roşie, 600 ml supă de legume, o linguriţă cu fulgi de ardei dulce, un ardei iute, un morcov, o felie de ţelină, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, busuioc verde.
Preparare: Carnea de vită se taie felii subţiri, se pune într-o oală cu ţelina şi morcovul feliate, ardeiul iute tocat, sare, piper şi busuioc după gust. Într-o cratiţă se căleşte în puţin ulei ceapa tocată mărunt până devine aurie, se adaugă orezul înmuiat 30 de minute, se condimentează, se acoperă cu apă şi se fierbe 20 de minute. Se adaugă spanacul tocat mărunt, apă şi se fierbe totul până ce orezul este aproape fiert. Se verifică de gust, se ia de pe foc, se acoperă cu un capac şi se lasă 15 minute să se umfle orezul. Carnea de vită se scoate din marinată, se şterge cu un şervet absorbant, se unge cu restul de ulei şi se frige pe grătarul încins câteva minute pe fiecare parte. Se serveşte imediat, alături de orezul cu spanac, presărate cu busuioc tocat.

Vită cu roşii şi măsline
Ingrediente: 800 g carne de vită, un kilogram roşii, 300 g măsline negre, o lingură cu pastă de ardei dulce, un ardei iute, 3 ardei capia, două cepe roşii, doi căţei de usturoi, o frunză de dafin, un morcov, 150 ml ulei de floarea-soarelui, cimbru, sare, piper.
Preparare: Carnea se spală, se taie felii subţiri, se pune într-un bol cu o ceapă feliată, puţin ulei, morcovul feliat, frunza de dafin, sare, piper şi apă caldă cât să o acopere. Se lasă patru ore, se scoate şi se pune într-o tavă. Se presară ceapa rămasă, roşiile tăiate jumătăţi, ardeii capia şi cel iute tăiaţi cubuleţe. Se presară usturoiul feliat, cimbru după gust, sare, piper, măslinele şi se adaugă pasta de ardei dizolvată în apă cât să acopere toate ingredientele. Se coc la foc mediu până se înmoaie carnea, legumele sunt coapte şi sosul a scăzut.
Reţete redactate de Alina-Ramona Anghel
Citeşte mai multe despre:   caiet de retete,   preparate din carne

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania
Autoritățile din Germania impun prezentarea unui test PCR sau antigen cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19 pentru persoanele care sosesc din zonele de risc, printre care se află și România, transmite MAE....

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia
Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Serbia trebuie să știe că autoritățile sârbe au emis coduri portocaliu și galben pentru condiții...
Serviciul de email marketing furnizat de