x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Atenţie, trec vaci!"... prin bucătărie

0
Autor: Magda Cristina Ursache 21 Apr 2011 - 11:28
162124-bucate03-12-page-06-image-0002.jpgPentru cei mai mulţi dintre locuitorii planetei, o mâncare cu carne se referă, cu siguranţă, la carnea de porc, vită, pui sau curcan. Există însă arealuri întinse unde preparatele cu carne se referă la cea de aligator sau bizon... Până la urmă, totul ţine de ceea ce natura oferă şi de ce memoria papilelor gustative păstrează. Pe de altă parte, dacă stăm să ne gândim bine, nu nevinovatele găinuşe i-au hrănit pe oameni vreme de milenii, nici blândele bovine... ci ferocele (ori mai puţin ferocele) animale ale pădurii. Pentru că omul, înainte de a fi agricultor şi crescător de animale, pentru asigurarea hranei zilnice, a fost vânător. Iar majoritatea miturilor fondatoare ale lumii sunt mituri ale vânătorului, de la Enkidu la Dragoş Vodă.

De data aceasta însă nu despre vânătoare vom vorbi, ci tot despre animalele de pe lângă casa omului. Despre văcuţele şi junincile cu care până nu demult (în copilăria bunicilor noştri asta încă se întâmpla) copiii erau trimişi la câmp, la păscut (dacă nu erau mai mult de două sau trei la o casă de om), ori care erau strânse de prin tot satul, în cirezi, şi date pe mâna unui văcar. Recunosc că văd şi azi o umbră de romantism în traversarea vara, la ceas de seară, a câte vreunui sat la intrarea căruia tronează câte un semn rutier cu "Atenţie, trec vaci!". Şi asta pentru că orice întâlnire cu cireada care se întoarce de la păscut are ceva ireal, de alt veac, şi chiar dacă opreşte o vreme automobilul în loc, nu provoacă nervozitate.

Pregătirea cărnii de vită
Filetul, spata şi sirloinul, pieptul şi pulpa, cotletul, coastele, osul de sită sunt doar câteva dintre părţile obţinute după tranşarea cărnii de vită (vom face cândva şi o prezentare a acestei etape importante în preprepararea cărnii) şi pe care le puteţi folosi în diferite mâncăruri. În general, e bine ca tranşarea să fie făcută de un specialist, nouă, gospodinelor, rămâ­nându-ne, până la urmă, partea cea mai atrăgătoare a bucătăritului. E bine să ştim, de exemplu, carnea care este mai "uscată", fără gr­ă­sime, devine mai gustoasă dacă o "bardăm" (înfăşurăm) cu fâşii subţiri de şunculiţă. Ea poate fi de asemenea împănată cu bucăţele de grăsime. Pentru a da frăgezimea (şi subţirimea) necesară cărnii în unele preparate (cum este şniţelul, de exemplu), carnea trebuie bătută puţin. Este recomandat ca "baterea" să nu se facă cu un ciocan de metal, ci cu unul de lemn, şi nu direct, ci printr-un material care să atenueze puţin impactul baterii şi să păstreze suculenţa cărnii. Poate fi folosită o folie de plastic, dar şi hârtia pergamentată este la fel de bună. Pentru unele preparate, carnea trebuie tăiată în cubuleţe de aceeaşi dimensiune (este bine să nu avem bucăţi de mărimi diferite atunci când începem să gătim o tocană, o ciorbă sau un gulaş). Dacă bucăţile de carne sunt egale, e garantată fierberea/frigerea lor în acelaşi interval de timp şi toată carnea din mâncare va fi la fel de bine gătită. În fine, poate n-ar trebui să trecem cu vederea nici tocarea cărnii, care se poate face cu satârul (procedeu indicat la un biftec tartar) sau prin maşina de tocat ori blender (bun pentru pârjoluţe sau perişoare)

Steak prăjit în unt
Una dintre metodele tradiţionale de preparare a cărnii de vită sau de viţel o reprezintă frigerea în tigaie. Steak-ul conţine o parte grasă, care dă savoare cărnii. Totuşi, nimic nu se compară cu o bucăţică de unt cu care să ungi tigaia înainte de a pune carnea în ea. Pentru steak, carnea nu trebuie să fie nici prea subţire (ca la şniţel), dar nici foarte groasă. Grosimea ideală e de 2,5 cm. Carnea va prinde o crustă frumoasă prin rumenirea în tigaie, dar va rămâne roz şi suculentă în interior.

Ciuperci cu sos alb şi chili
Ingrediente: 500 g ciuperci pleurotus, 200 ml smântână, doi căţei de usturoi, o lingură cu fulgi de ardei iute, o ceapă albă, partea albă de la un fir de praz, doi castraveţi muraţi, un ardei capia, 250 ml vin alb sec, 100 ml ulei de măsline, sare, piper, oregano.
Preparare: Ceapa şi prazul se curăţă, se toacă mărunt şi se călesc în jumătate din uleiul de măsline. Se adaugă ardeiul capia tocat mărunt, sare şi piper după gust şi puţin oregano. Se călesc până se înmoaie, se adaugă ciupercile tăiate julien, fulgii de ardei iute şi se continuă prăjirea până se înmoaie şi ciupercile. Se scurge lichidul din cratiţă, se pune restul de ulei, se toarnă vinul alb şi se condimentează. Se presară usturoiul curăţat tocat mărunt şi se lasă să scadă sosul format. Se ia cratiţa de pe foc, se lasă să se răcească puţin, se toarnă smântâna, amestecân­du-se continuu cu o lingură ca să nu se formeze cocoloaşe. Se pune sosul în farfurii, se presară oregano tocat şi castraveţi muraţi tăiaţi cubuleţe şi se serveşte imediat.

Paste umplute cu carne
Ingrediente: 200 g paste scoici mari, 500 g carne de pui, 200 g ciuperci,
6 frunze de leurdă, o ceapă albă, o lingură cu pastă de tomate, 4 roşii, un ardei capia, un ardei iute mic, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 200 g brânză telemea, sare, piper, busuioc.
Preparare: Într-o cratiţă se încinge uleiul, se pun ceapa şi usturoiul, se călesc până se înmoaie, apoi se adaugă carnea de pui tocată. Se condimentează, se prăjesc la foc mediu până ce carnea devine aurie, se adaugă pasta de tomate dizolvată într-o cană cu apă şi se lasă să fiarbă 20 de minute. Pastele se fierb 5-8 minute, se umplu cu amestecul din cratiţă, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi se toarnă deasupra roşiile date prin răzătoare. Se condimentează, se presară busuioc tocat, brânză telemea dată prin răzătoare şi se coc 20 de minute la foc mediu.

Vită cu orez şi spanac
Ingrediente: 600 g carne de vită, 150 g orez, 800 g spanac proaspăt, o ceapă roşie, 600 ml supă de legume, o linguriţă cu fulgi de ardei dulce, un ardei iute, un morcov, o felie de ţelină, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, busuioc verde.
Preparare: Carnea de vită se taie felii subţiri, se pune într-o oală cu ţelina şi morcovul feliate, ardeiul iute tocat, sare, piper şi busuioc după gust. Într-o cratiţă se căleşte în puţin ulei ceapa tocată mărunt până devine aurie, se adaugă orezul înmuiat 30 de minute, se condimentează, se acoperă cu apă şi se fierbe 20 de minute. Se adaugă spanacul tocat mărunt, apă şi se fierbe totul până ce orezul este aproape fiert. Se verifică de gust, se ia de pe foc, se acoperă cu un capac şi se lasă 15 minute să se umfle orezul. Carnea de vită se scoate din marinată, se şterge cu un şervet absorbant, se unge cu restul de ulei şi se frige pe grătarul încins câteva minute pe fiecare parte. Se serveşte imediat, alături de orezul cu spanac, presărate cu busuioc tocat.

Vită cu roşii şi măsline
Ingrediente: 800 g carne de vită, un kilogram roşii, 300 g măsline negre, o lingură cu pastă de ardei dulce, un ardei iute, 3 ardei capia, două cepe roşii, doi căţei de usturoi, o frunză de dafin, un morcov, 150 ml ulei de floarea-soarelui, cimbru, sare, piper.
Preparare: Carnea se spală, se taie felii subţiri, se pune într-un bol cu o ceapă feliată, puţin ulei, morcovul feliat, frunza de dafin, sare, piper şi apă caldă cât să o acopere. Se lasă patru ore, se scoate şi se pune într-o tavă. Se presară ceapa rămasă, roşiile tăiate jumătăţi, ardeii capia şi cel iute tăiaţi cubuleţe. Se presară usturoiul feliat, cimbru după gust, sare, piper, măslinele şi se adaugă pasta de ardei dizolvată în apă cât să acopere toate ingredientele. Se coc la foc mediu până se înmoaie carnea, legumele sunt coapte şi sosul a scăzut.
Reţete redactate de Alina-Ramona Anghel
Citeşte mai multe despre:   caiet de retete,   preparate din carne

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...
Serviciul de email marketing furnizat de