x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate alese pentru Postul Paştilor

0
Autor: Maria Belu 05 Mar 2008 - 00:00

Postul Mare sau Postul Patruze­cimii, cel mai lung post din ca­lendarul creştin-ortodox, durează 40 de zile şi este cel mai restrictiv.

Postul Mare sau Postul Patruze­cimii, cel mai lung post din ca­lendarul creştin-ortodox, durează 40 de zile şi este cel mai restrictiv. Urmând exemplul lui Iisus, care a stat timp de 40 de zile în deşert şi a rezistat ispitelor Satanei, la fel şi creştinii încearcă, pe parcursul Postului Mare, să se înfrâneze de la gân­durile şi de la faptele rele şi să se ridice, treaptă cu treaptă, până la Dumnezeu.

În această perioadă se va face o triplă curăţire. Prin intermediul interdicţiei de a se consuma carne, lapte, ouă şi brânză se curăţă organismul, în vreme ce primenirea spirituală se face prin abţinerea de la gândurile necurate, faptele rele, toate acestea însoţite de rugăciune şi de smerenie. De asemenea, se va primeni şi gospodăria. Se face curăţenie generală, se scot la soare toate hainele, covoarele şi ţesăturile. În Sâmbetele Morţilor, din Postul Mare, se dau de pomană alimente, precum colaci şi colivă.

 

Tradiţii

Postul Paştilor este precedat de Săptămâna Vârstată şi Săptămâna Albă, în care se face trecerea treptată de la mâncarea de dulce la cea de post. Lăsatul Secului de carne este ultima zi în care se mai pot mânca preparate din carne. În satele româneşti, această zi este prilej de petrecere, iar pe lângă bucatele alese care se consumă, se aprind focuri pe uliţe sau pe dealuri. Acestea au rolul de a îndepărta întunericul şi frigul iernii şi sunt percepute ca o ofrandă adusă soarelui.

 

Ritualuri

În Duminica Lăsatului de Sec de brânză se aşază pe masă bucate din belşug, ca şi cum s-ar mânca pentru cât mai multe zile. În unele zone ale ţării, mai cu seamă la ţară, gospodarii după petrecere mănâncă un ou cât se poate de repede, ca să fie la fel de sănătos şi de puternic, iar postul să treacă repede şi să fie uşor. Înainte de Post este important ca fiecare să-şi ceară iertare de la toţi cei cărora le-a greşit cu ceva, fiind esenţială intrarea în Post în împăcare şi linişte.

După lăsarea întunericului trebuie încheiat un ritual de protecţie: toate vasele se întorc cu gura în jos ca nu cumva sub ele să se ascundă duhurile rele.

 

Supă de roşii cu fenicul

ingrediente: două cutii de roşii în bulion, o rădăcină de pătrunjel, un fenicul, o ceapă, fidea, un morcov, o jumătate de varză, două linguri de ulei de măsline, sare, piper.

Preparare: Ceapa se curăţă, se taie solzişori, se căleşte rapid în puţin ulei şi se stinge cu o cană de apă. Se acoperă oala şi se lasă să fiarbă la foc mic. Între timp se curăţă pătrunjelul, morcovul, fe­ni­culul şi varza, se taie şi se adaugă în oală, având grijă ca legumele să fie aco­perite cu apă. Se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute. Se ada­u­gă roşiile, fideaua şi se lasă să mai dea câteva clocote. Se sărează şi se pi­pe­rea­ză după gust, se mai lasă timp de cinci minute pe foc şi se dă deoparte. Se presară frunze de pătrunjel tocate fin.

 

Supă-cremă de linte

Ingrediente: 300 g linte, doi morcovi, o ceapă, o ţelină, un cartof, un păstârnac, doi căţei de usturoi, ulei, sare, cimbru, piper, pătrunjel.

Preparare: Lintea se alege, se spală şi se pune la fiert într-un litru şi jumătate de apă caldă. După ce începe să clocotească se adaugă morcovii, păstârnacul, ţelina şi cartoful întregi (doar spălate şi curăţate de coajă). Când lintea este fiartă se strecoară zeama, iar legumele se mixează şi se dau ­deopar­te. Separat se pune ulei într-un vas, se adaugă piureul, se amestecă bine şi se toarnă zeama în care au fiert legumele. Se adaugă usturoiul pisat, sarea şi piperul şi se mai lasă la fiert timp de zece minute. Când este gata se ­presară pătrunjelul tocat fin.

 

Vinete gratinate

Ingrediente: 1.500 g vinete, 150 g ciuperci, doi căţei de usturoi, ulei de măsline, 15 g pesmet, sare, piper, o legătură de pătrunjel.

Preparare: Vinetele se spală bine, se taie în lungime, se prăjesc în ulei, după care li se scoate miezul. Acesta se bate bine şi se amestecă împreună cu ciupercile curăţate, spălate, tăiate şi înăbuşite în ulei. Se adau­gă usturoiul, pătrunjelul, tocate fin, sa­rea şi piperul. Se umple cu acest ames­tec coaja vinetelor şi se pun într-o tavă unsă cu ulei şi presărată cu pesmet.

 

Cremă de mazăre verde

Ingrediente: 500 g mazăre (congelată sau din conservă), 80 ml ulei, 15 g făină, două kilograme de spanac (congelat), 5 g zahăr, sare, mărar, pătrunjel.

Preparare: Mazărea se pune la fiert împreună cu spanacul în doi litri de apă. După ce s-au înmuiat se trece totul prin sită. Separat se pune uleiul într-o cratiţă, se adaugă făina, care se stinge cu o ceaşcă de zeamă de mazăre, iar după câteva clocote se adaugă piureul de mazăre şi spanac, restul de zeamă de mazăre, sarea şi zahărul după gust. Se lasă să fiarbă la foc mic 3 minute. Mărarul şi pătrunjelul tocate fin se presară peste cremă în momentul servirii.

Citeşte mai multe despre:   ulei,   postul,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu, prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu,  prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite
Galerie Foto Miercuri seară, Chefi la cuțite și-a desemnat câștigătorul sezonului 9, iar vestea a venit cu o premieră pentru cel mai iubit show culinar. Pentru prima dată în nouă sezoane o femeie a reușit să spargă...
Serviciul de email marketing furnizat de