x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate... romantice

0
Autor: Veronica Bectas 08 Dec 2010 - 17:38
Bucate... romantice Veronica Bectaş/Jurnalul Naţional

141643-zacusca-img-5614-3.jpgDupă oboseala unui an întreg de muncă şi probleme de tot felul, orice om are dreptul la relaxare, la vi­sare, la un moment în care să fie tratat cu tot respectul. Pentru asta este nevoie să poţi evada şi să găseşti un loc unde să beneficiezi de toate acestea. Există un asemenea loc. Undeva, într-o zonă mirifică, în localitatea Sărata Monteoru, unde minuni de pensiuni sunt la discreţia şi cerinţele tale. Dintre toate, se distinge una mai retrasă sub poalele pădurii. Casa cu Tei este pensiunea la care te poţi simţi minunat, unde poţi mânca tot felul de preparate din reţete originale, atât româneşti, cât şi ale etniilor din zonă. La Casa cu Tei, într-o atmosferă romantică, te poţi delecta cu tocăniţă buzoiană, cu babic făcut în propria bucătărie, zacuscă de ghebe, de vinete cu ţelină sau numai de vinete, musai cârnaţii de pleşcoi, preparate ale bucătăriei sârbeşti, specialitatea dnei Poliana Partal, cum ar fi supa gurban, din berbecuţ cu legume, plăcintă tucmănic, toate stimulate de ţuica şi de vinul zonei.

Gurban sau supă sârbească de berbecuţ
Ingrediente: 2 kg carne de berbecuţ, 4 cepe, 4 ardei graşi, 3 ţeline, 3 rădăcini de păstârnac şi de pătrunjel, 4 morcovi, 4 cartofi, 3 ramuri verzi de ţelină, 2 legături de pătrunjel verde, piper şi sare.
Preparare: Se alege carne de la pulpă, cu os şi se porţionează în bucăţi potrivite. Se spală şi se pune la fiert într-o oală mare, cu un praf de sare. Se fierbe o oră, timp în care se ia mereu spuma. Se adaugă legumele astfel: ceapa se taie în sferturi, ţelina şi ardeii se taie cubuleţe. Morcovii, păstârnacul şi pătrunjelul se taie rondele mai mari, cartofii se taie cubuleţe mai mari. Se fierbe totul până când se pătrunde bine şi se ia spuma când este nevoie, se drege de sare şi piper, se adaugă verdeaţa şi se serveşte caldă cu ardei iute proaspăt sau murat în oţet, dar şi cu ceapă roşie de Buzău.

Tucmănic, plăcintă sârbească
Ingrediente: 1,5 kg carne (de porc, de vită, de oaie), 5 cepe, ulei, sare, piper (sau alte condimente pentru carne, după gust), foaie de plăcintă.  Pentru foaia de plăcintă se folo­seşte: o cană ulei, o cană apă, un plic de drojdie uscată, 1 kg făină, o jumătate de linguriţă de sare.
Preparare: Se topeşte drojdia într-o jumătate de cană cu apă şi o lingură de făină. Când a crescut drojdia, se amestecă toate ingredientele, se pune coca la loc cald şi, când s-a dublat în volum, se întind două foi. Carnea se toacă prin maşină, ceapa se toacă mărunt şi se pune în ulei, împreună cu carnea, până ce se căleşte şi scade zeama lăsată de carne, când se drege de sare şi piper, după gust. Într-o tavă unsă cu ulei se întinde o foaie peste care se pune cât mai uniform şi neted toată carnea, se acoperă cu cealaltă foaie, care se înţeapă rar cu o furculiţă şi se dă la cuptorul încins, la foc potrivit, aproape o oră. Se serveşte ca aperitiv, cu o ţuică sau un vin roşu.

 

Zacuscă de vinete şi ţelină
Ingrediente: cantităţile sunt după dorinţă, dar trebuie respectată proporţia de 3/4 ţelină la 1/4 vinete, ceapă, ardei graşi roşii, pastă de roşii sau roşii descojite, ulei, sare şi piper.
Preparare: se curăţă şi se spală legumele. Se dă coc vinetele şi ardeii, apoi se curăţă. Se toacă ceapa mărunt şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă vinetele şi ardeii tocate. Se rade ţelina şi se adaugă peste vinete, se pune un praf de sare şi se lasă la fiert, amestecând des. Când a scăzut zeama şi s-a fiert şi ţelina se adaugă pasta de roşii, sare şi piper, după gust, apoi se mai lasă un sfert de oră. Se pune fierbinte în borcane pline ochi şi se înfiletează imediat.

Citeşte mai multe despre:   profesionistii,   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul
Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci, numita si Ziua Crucii, in fiecare an pe 14 septembrie. Aceasta este cea mai veche sarvatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. Aceasta sarbatoare extrem de...
Serviciul de email marketing furnizat de