După oboseala unui an întreg de muncă şi probleme de tot felul, orice om are dreptul la relaxare, la visare, la un moment în care să fie tratat cu tot respectul. Pentru asta este nevoie să poţi evada şi să găseşti un loc unde să beneficiezi de toate acestea. Există un asemenea loc. Undeva, într-o zonă mirifică, în localitatea Sărata Monteoru, unde minuni de pensiuni sunt la discreţia şi cerinţele tale. Dintre toate, se distinge una mai retrasă sub poalele pădurii. Casa cu Tei este pensiunea la care te poţi simţi minunat, unde poţi mânca tot felul de preparate din reţete originale, atât româneşti, cât şi ale etniilor din zonă. La Casa cu Tei, într-o atmosferă romantică, te poţi delecta cu tocăniţă buzoiană, cu babic făcut în propria bucătărie, zacuscă de ghebe, de vinete cu ţelină sau numai de vinete, musai cârnaţii de pleşcoi, preparate ale bucătăriei sârbeşti, specialitatea dnei Poliana Partal, cum ar fi supa gurban, din berbecuţ cu legume, plăcintă tucmănic, toate stimulate de ţuica şi de vinul zonei.
Gurban sau supă sârbească de berbecuţ
Ingrediente: 2 kg carne de berbecuţ, 4 cepe, 4 ardei graşi, 3 ţeline, 3 rădăcini de păstârnac şi de pătrunjel, 4 morcovi, 4 cartofi, 3 ramuri verzi de ţelină, 2 legături de pătrunjel verde, piper şi sare.
Preparare: Se alege carne de la pulpă, cu os şi se porţionează în bucăţi potrivite. Se spală şi se pune la fiert într-o oală mare, cu un praf de sare. Se fierbe o oră, timp în care se ia mereu spuma. Se adaugă legumele astfel: ceapa se taie în sferturi, ţelina şi ardeii se taie cubuleţe. Morcovii, păstârnacul şi pătrunjelul se taie rondele mai mari, cartofii se taie cubuleţe mai mari. Se fierbe totul până când se pătrunde bine şi se ia spuma când este nevoie, se drege de sare şi piper, se adaugă verdeaţa şi se serveşte caldă cu ardei iute proaspăt sau murat în oţet, dar şi cu ceapă roşie de Buzău.
Tucmănic, plăcintă sârbească
Ingrediente: 1,5 kg carne (de porc, de vită, de oaie), 5 cepe, ulei, sare, piper (sau alte condimente pentru carne, după gust), foaie de plăcintă. Pentru foaia de plăcintă se foloseşte: o cană ulei, o cană apă, un plic de drojdie uscată, 1 kg făină, o jumătate de linguriţă de sare.
Preparare: Se topeşte drojdia într-o jumătate de cană cu apă şi o lingură de făină. Când a crescut drojdia, se amestecă toate ingredientele, se pune coca la loc cald şi, când s-a dublat în volum, se întind două foi. Carnea se toacă prin maşină, ceapa se toacă mărunt şi se pune în ulei, împreună cu carnea, până ce se căleşte şi scade zeama lăsată de carne, când se drege de sare şi piper, după gust. Într-o tavă unsă cu ulei se întinde o foaie peste care se pune cât mai uniform şi neted toată carnea, se acoperă cu cealaltă foaie, care se înţeapă rar cu o furculiţă şi se dă la cuptorul încins, la foc potrivit, aproape o oră. Se serveşte ca aperitiv, cu o ţuică sau un vin roşu.
Zacuscă de vinete şi ţelină
Ingrediente: cantităţile sunt după dorinţă, dar trebuie respectată proporţia de 3/4 ţelină la 1/4 vinete, ceapă, ardei graşi roşii, pastă de roşii sau roşii descojite, ulei, sare şi piper.
Preparare: se curăţă şi se spală legumele. Se dă coc vinetele şi ardeii, apoi se curăţă. Se toacă ceapa mărunt şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă vinetele şi ardeii tocate. Se rade ţelina şi se adaugă peste vinete, se pune un praf de sare şi se lasă la fiert, amestecând des. Când a scăzut zeama şi s-a fiert şi ţelina se adaugă pasta de roşii, sare şi piper, după gust, apoi se mai lasă un sfert de oră. Se pune fierbinte în borcane pline ochi şi se înfiletează imediat.