x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Buon appetito", gurmanzi romani!

"Buon appetito", gurmanzi romani!

de Mara Raducanu    |    Carmen Dragan    |    19 Iul 2006   •   00:00
"Buon appetito", gurmanzi romani!
PROFESIONISTI IN BUCATARIE
Drumul spre bucataria italiana a inceput pentru Emil Simion la 20 de ani. A pornit spre Italia cu visul de a deveni un bucatar renumit pe malul Marii Adriatice. Fara acte si fara experienta a inceput sa lucreze... intr-un circ.

BILDUNGSROMAN GASTRONOMIC. Era prin ’91, cand mirajul Italiei l-a atras intr-o calatorie initiatica. Avea acolo un prieten care lucra la circ. Era dispus sa accepte orice oferta pentru a se apropia cat mai mult de visul sau. Dupa un an in care a reusit sa invete limba a pornit in cautarea unui restaurant care sa-l angajeze. A mers patru zile pe jos, 70 de kilometri, intreband din oras in oras. Fara nici un rezultat. Peste tot lasa numarul de telefon. Pana la urma au venit si ofertele din partea a doua restaurante. "Am inceput ca ospatar. Am intampinat multe greutati, eram un strain si ialienii sunt reticenti. Credeau ca nu voi face treaba la fel de bine ca ei", isi aminteste Emil. Dar si-a facut bine meseria, ba mai mult, in timpul liber a stat pe langa pizzer si a "furat" si din celelalte "secrete".

INCA UN "VOLUM". Dupa un timp a reusit sa treaca din sala de mese in fata cuptorului pentru pizza. "Sefa s-a convins repede ca ma descurc. Eram tanar si ma miscam intr-adevar foarte repede", spune bucatarul. Dar nu s-a oprit aici. A tras cu ochiul si la celelalte preparate, la paste, peste si carne, pentru ca avea un tel: "Deja imi venise ideea sa ma intorc in Romania si sa imi deschid un restaurant cu specific italienesc, asa ca trebuia sa invat tot ce se mananca in Italia". Dupa o iarna in care a avut timp sa-si insuseasca prepararea catorva bucate italienesti, specifice locului, a simtit nevoia unei evolutii. "M-am mutat la un restaurant foarte cautat, mai de clasa, cu specific pescaresc. Era foarte apreciat si acolo clientii trebuia sa-si faca rezervare cu mult timp inainte", ne marturiseste Emil.

Desi acumulase ceva experienta pentru a fi acceptat, a luat-o de la capat, trecand prin multe interviuri si probe practice. Dar i-a convins repede pe noii patroni de calitatile sale. Asa a mai trecut un an. Si din nou nevoia unei schimbari. "M-am mutat la munte, trebuia sa invat si bucataria specifica muntelui." Aici a lucrat la un restaurant specializat in preparate din carne si ciuperci. Alte arome, alte parfumuri... Drumul a continuat spre un hotel, unde a fost bucatar-sef. Si de aici a avut ce invata: un nou tip de pizza: "al taglio". A urmat chiar si cursuri de specializare.

UN STROP DE ITALIA. Visul a devenit realitate si in 1998, Emil Simion revine in tara cu multe retete din bucataria italiana. Asa ca avea toate ingredientele pentru a-si deschide restaurantul. "A fost mai greu pana au aflat italienii din Romania, ca pe urma s-au anuntat intre ei si ajungeam sa nu mai avem locuri la mese. Apoi au venit si romanii, care au invatat sa manance masline umplute cu carne, paste cu hribi, dovlecei si rosii cherry, muschi de vita cu ciuperci de padure si trufe sau para cu vin", spune bucatarul.

Meniul Restaurantului Capricciosa este foarte bogat. Exista unul principal, care se schimba de doua ori pe an, un meniu saptamanal, dar si unul pentru fiecare zi, de 10-12 preparate. "Meniul il fac impreuna cu bucatarii. Ei propun o lista, eu o aprob sau nu. O adaptez la client, dar tin cont si de propriile gusturi. Toata lumea de aici mananca pe gustul meu." Dar se pare ca nu s-a plans nimeni niciodata. De la antreuri si pana la deserturi delicioase, printre care inghetata de casa este la loc de cinste, toate felurile de mancare au savoarea Italiei. Asta si gratie bucatarilor italieni care lucreaza aici.

"Dupa patru ani in care mi-am format o echipa de bucatari romani, aplicand tot ce am invatat in Italia, am simtit nevoia de ceva nou. Trebuia sa imbunatatesc intr-un fel meniul restaurantului. Asa ca am adus bucatari din Italia, din diverse regiuni, pentru ca aici vin italieni din toate zonele si trebuie sa satisfac toate gusturile." Bucatarii ii sunt recomandati de la scoala pe care Emil a urmat-o acolo. Spune ca sunt dintre cei mai buni.

PASIUNE. Daca ar fi s-o ia de la capat, s-ar indrepta tot spre bucataria italiana, de la care mai are multe de invatat. Secretele unui bun bucatar le-am aflat tot de la Emil: "Dupa ce afli bazele unui tip de bucatarie, mai ai nevoie de pasiune si de multa creatie." Imi vin in minte cuvintele unui mare scriitor: "Fara munca talentul e doar un foc de artificii". Cat e munca si cat e talent va veti da seama singuri, dupa ce veti gusta preparatele propuse de Emil Simion. Buon appetito!

"Secretul unui bun bucatar este sa cunoasca baza unei bucatarii, apoi sa adauge multa creatie si multa pasiune. Si sa tina cont de oamenii pentru care gateste. Cand vede un client, sa stie ce-i place. Altfel nu are nici o sansa"

"Gusturile romanesti au inceput sa se mai rafineze; romanii apreciaza calitatea mancarurilor italienesti. Au invatat sa manance masline umplute cu carne, paste cu hribi, dovlecei si rosii cherry, muschi de vaca cu ciuperci de padure si trufe, ricotta cu pere, rigattoni sau para cu vin" - Emil Simion, bucatar si patron de restaurant

PASTE
Savoarea mancarii italienesti este data in mod special de paste, produsul emblematic al culturii italiene, seducand prin combinatia delicata de arome. Incepand din secolul al XV-lea, in Italia se constata o mare diversitate a pastelor: pappardelle, formentine, maccaroni, quinquinelli, ravioli, tortelli, vermicelli etc. Un studiu arata ca fiecare italian consuma pe an in jur de 28 kg de paste.

×
Subiecte în articol: emil